Gjennom hele 2025 skal det nemlig ukentlig publiseres en ny tur på Halden kommunes hjemmesider og på vår sosiale medier. På hver enkelt tur vil du kunne finne en godt synlig plakat med QR-kode du kan skanne for å ha muligheten til å vinne fine premier. Hver registrerte tur teller som et lodd, og jo flere turer du gjennomfører - jo større sjanse vil du ha til å vinne premier. De som ikke har muligheten til å bruke mobilkameraet til å skanne QR-koder kan hente et manuelt skjema for utfylling på vårt servicesenter.
Du kan blant annet vinne dette:
Klubbene holder plakatene du kan se etter i skogen i 2025. Fra venstre: Morten Paulsen (Gimle IF), Jan Erik Bjerkeli (TFL/DNT), Kjell Bernstrøm (TFL), Morten Dalby (Halden SK), Tor-Håkon Nordenhaug(Halden kommune), Espen Berger og Tor-Atle Olsen (Idd SK). Fraværende: Benny Strøm (Idd SK) og Ingrid Solheim (TFL).
Hanne Eriksen, Halden Arbeiderblad
- Sykkel
- Tursko
- Tursekk
- Tur- og stormkjøkken
- Telt
- Hengekøye
- Turklær (bukse og jakke)
- Gavekort på trening med Idrettsklinikken Bakke
Du kan lese mer om prosjektet og om hvordan du finner turene ved å klikke på denne lenken.
Halden arbeiderblad har skrevet en artikkel om prosjektet du kan lese ved å klikke her(HA+).
Om turene
Første tur starter 30. desember 2024, og da har du frem til 27. januar på skanne koden. Deretter vil det hver mandag gjennom hele året legges ut en eller flere turer. Fire uker i juli avsettes til Stolpejakten.
Turene er svært varierte i både vanskelighetsgrad og lengde. Her er det alt fra korte og bynære turer på 1-2 km til Hallevägen på hele 42 km. På flere av turene vil det bli lagt opp til fellestur med den lokale DNT-foreningen Tistedalen Friluftslag. Datoer for fellesturer kan du se i terminlisten under. Du kan gå turene når du vil, men dersom du skal registrere de må du fullføre de i løpet av de fire ukene QR-koden henger oppe på hver enkelt tur.
Hensikten med å bruke QR-koder er å forsøke å treffe ulike motivasjonsfaktorer som ulike mennesker kan ha. Noen motiveres av å gå en tur alene i skogen, og ønsker helst det, andre ønsker å gå tur sammen med andre. Noen kan motiveres av konkurranse og muligheten til å samle flest mulige turer i løpet av året.
Prosjektleder er Tor-Håkon Nordenhaug, rådgiver idrett og friluftsliv i Halden kommune. Han sier:
“Ved å motivere innbyggerne med konkurranse og premier i dette prosjektet håper vi å oppnå at flere blir glade i å gå på tur, som igjen forhåpentligvis kan endre atferd over tid - altså at befolkningen blir litt mer fysisk aktive. Vi ser at allerede gode tiltak som for eksempel Stolpejakten og Tur-orientering motiverer mange til å være aktive, og det har også inspirert dette prosjektet.”
Uavhengig av premiene er Nordenhaug rask med å påpeke at det ikke er slik at man må skanne koder for å gå på tur, og man står fritt til å gå turene som publiseres når man selv vil dersom man ikke ønsker å skanne koder og konkurrere om premier.
Terminlisten er klar, og for deg som liker å planlegge kan du her se kort navnene på turene, hvilke datoer de legges ut, og når du kan bli med på fellestur med TFL. Mer informasjon om hver enkelt tur publiseres ukentlig. Kontaktperson for fellesturene er Ingrid Solheim i TFL.
E-post: inkriso@online.no
Tlf: 48127580
18. januar marker vi starten på prosjektet og Friluftslivets år 2025
18. januar er datoen for “Hele Norge båler”, og det kunne ikke passet bedre å også markere Friluftslivets år 2025 på nettopp denne dagen. Programmet kommer frem av bildet, men beskrives også her:
10.30:
Hvor: Parkering, Tistedal Skole
Hva: Fellestur med Tistedalen Friluftslag i Vadet. Finn QR-koden sammen med TFL og få registrert en tur. Turen ender i Vadet, der neste del av arrangementet finner sted.
12.00:
Hvor: Vadet i Tistedal, ved Gapahuk og badebrygge
Hva: Bål og bålpanner er tent opp av lokale speiderforeninger, som også serverer varm drikke. Ta gjerne med noe du kan varme på bålet. Ordføreren taler, det orienteres litt om ulike arrangementer gjennom Friluftslivets år 2025, og til slutt kan du ta et forfriskende bad sammen med den nyoppstartede foreningen: Halden Bad og badstuforening.
14.00:
Hvor: Skofabrikken - først på utsiden, og deretter inne i Skosålen (underetasjen i Skofabrikken)
Hva: Bålpannekos utenfor Skofabrikken på den nye og fine plassen mot St. Joseph. Deretter konsert innendørs med viseklubben Sør-øst og Pytt i panne som spiller Ulf Rogstads komposisjoner. Det passer ganske fint at det er nettopp Ulf Rogstads komposisjoner som spilles denne dagen, som jo kanskje er mer kjent for sitt store bidrag i orienteringsmiljøet, som naturfag og kroppsøvingslærer, enn med trekkspillet.
Hovedmålet er å styrke folkehelsen ved å øke den fysiske aktiviteten
Nordenhaug sier videre:
Det overordnede målet med prosjektet er å bidra til økt fysisk aktivitet, og få flere til å oppleve gleden og gevinsten det kan gi for den enkelte å gå på tur. Dette kan igjen bidra til gode vaner, som over tid vil kunne føre til en bedre fysisk og psykisk helse for den enkelte, som igjen kan ha positive ringvirkninger for vårt lokalsamfunn
Nordenhaug er initiativtaker og koordinator for prosjektet. Prosjektgruppen har bestått av deltakere fra Halden Skiklubb, Gimle Idrettsforening, Tistedalen Friluftslag og Idd Sportsklubb, og det er de fire klubbene som har samlet og beskrevet de ulike turene som vil publiseres. Disse klubbene, og flere andre, gjør allerede veldig mye for vårt lokalsamfunn, og Halden kommune setter stor pris på samarbeidet.
Det er Morten Dalby (Halden SK), Morten Paulsen (Gimle IF), Kjell Bernstrøm, Ingrid Solheim (Tistedalen FL) og Benny André Strøm, Tor-Atle Olsen og Espen Berger(Idd SK) som har planlagt turene basert på sin kunnskap om turmulighetene i Halden. Jan Erik Bjerkeli (TFL/DNT) har tatt ansvaret for mye av det tekniske, og legger turene inn på ut.no.
Uten disse klubbene og personene hadde ikke prosjektet vært mulig å gjennomføre. De har vært positive fra første stund, og har avsatt tid til planlegging av prosjektet. Det er også de som har tatt på seg å henge opp og ta ned QR-koder på de ulike turene. Det er mye kompetanse i frivillig sektor, og gevinsten av å samarbeide tettere med frivillig sektor kan være stor for hele Halden.
Klubbene med sine ressurspersoner og frivillige sitter på stor kompetanse om blant annet turmulighetene i sine nærmiljøer, og hvilke turer som kan egne seg til et prosjekt som dette. I tillegg har de erfaring gjennom blant annet Stolpejakten og Tur-orientering om hvordan man kan legge opp et aktivitetstilbud som dette.
Her kan du lese mer om Stolpejakten
Her kan du lese mer om tur-orientering
Nordenhaug er rask med å legge til:
Selv om folkehelse og fysisk aktivitet er det overordnede målet, er prosjektet forankret i flere planer, og vil også kunne ha andre fordeler utover dette. For eksempel har vi i vårt kunnskapgrunnlag for planlegging skrevet at tverrsektorielt samarbeid er avgjørende for å lykkes i gjennomføring av bærekraftsmålene. For å få til dette må vi (kommunen) mobilisere ressurser til arbeidet, og at samarbeidet må være likeverdig. Dette prosjektet er med på å skape gode rammer for samarbeid med de lokale klubbene, og også andre aktører som ønsker å være med.
I dette tilfellet representerer Halden kommune, som initativtaker til prosjektet, offentlig sektor. De lokale idrettslagene og foreningene representerer frivillig sektor. Blant annet Sport1 Halden og Idrettsklinikken Bakke er inne og sponser premier, mens Sparebank1stiftelsen dekker alle utgifter for klubbene forbundet med prosjektet. De sistnevnte representerer privat sektor, og prosjektet er dermed et tverrsektorielt samarbeid mellom alle de tre sektorene.
En attraktiv by for både haldensere og tilreisende
Nordenhaug tror også at dette prosjektet kan være med på å øke Haldens attraktivitet, spesielt blant de som er glade i friluftsliv fra før av. Det er allerede kjent at Halden har mange muligheter til å bruke friluftslivet, både sentrumsnært og på utsiden av sentrumskjernen. Samtidig kan det kanskje være vanskelig å vite hvilke turmuligheter som finnes. Både for haldenseren, men også for tilreisende. Det ble derfor besluttet at turene, med tilhørende beskrivelser, bilder og kart, skal legges ut på Den norske turistforenings(DNT) egen ut.no løsning, som er en mye brukt nasjonal portal med oversikt over turer.
Jeg har selv sittet med familien og lurt på hva vi skal finne på en søndag, og vi ender fort opp med å gå på tur i de samme områdene som vi alltid gjør, og der vi er godt kjent. Ved å få flere turmuligheter inn på ut.no kan jeg også se hvilke turer som passer for en småbarnsfamilie, for besteforeldre, for andre og hvordan jeg kommer meg dit.
Ved å organisere turene på ut.no kan alle som har en ut.no app, eller som benytter ut.no sine hjemmesider, finne alle de flotte turmulighetene som finnes i Halden. Det er derfor et delmål med dette prosjekten å øke databasen med registrerte turer på ut.no. Turene blir liggende på ut.no også etter at 2025 er over.
Klikk her for å komme til oversikten over turmuligheter i Halden
Lyst til å være med på prosjektet?
Nordenhaug avslutter med å invitere også andre som ønsker å involvere seg i prosjektet til å ta kontakt. Dette kan for eksempel være historielag, velforeninger og bygdelag eller andre typer foreninger som ønsker å synliggjøre seg. For eksempel kan man organisere fellesturer som vi viser frem i våre kanaler, eller man kan gjøre noe langs den aktuelle turen. Private aktører som ønsker å støtte prosjektet med flere premier vil også selvsagt være med på å styrke prosjektet.
Ta kontakt med Tor-Håkon Nordenhaug på:
E-post: Tor-hakon.nordenhaug@halden.kommune.no
Tlf: 97798095