Ny avtale om pipesensorer

Ny avtale om pipesensorer

Halden kommune har inngått en ny avtale om pipesensorer som erstatter opprinnelig avtale. Den nye avtalen gjelder for færre år og færre pipesensorer. 

Halden kommune har en god stund hatt dialog med airMont, leverandøren av pipesensorer. Denne dialogen har nå ført fram til en ny og revidert avtale om kjøp av pipesensorer. Kommunedirektøren undertegnet 22. juni en ny avtale med airMont og den nye avtalen erstatter kontrakten som først ble inngått i 2020. 

– Halden kommune har fått mye oppmerksomhet og mange spørsmål om vår digitale løsning som skal gjøre det mulig å feie piper ved behov. Vi har lyttet og gjort oss noen erfaringer. Sammen med vår leverandør har vi kommet fram til at det er fornuftig å endre til en mer standardpreget avtale om pipesensorer, sier direktør teknisk (kst) Stine Lerhol i Halden kommune. 

Kortere avtale – færre sensorer

Slik ser en pipesensor ut. - Klikk for stort bildeDette er en pipsensor fra Airmont som monteres på hus i Halden. Airmont

Mens den opprinnelige avtalen med airMont hadde en varighet på åtte år, har den nye avtalen vesentlig kortere varighet. Kontrakten er nå begrenset til tre år. Avtalen kan videreføres for 1 år av gangen etter de tre første årene, hvis begge parter ønsker dette. 

I den opprinnelige avtalen, bestilte Halden kommune 12000 pipesensorer. Det er like mange som det er boliger i Halden. Nå er avtalen redusert til 5985 sensorer – altså omtrent halvparten. Opprinnelig skulle alle sensorene leveres i løpet av ett år. Nå endres leveringstakten til tre år. Samtidig skal det bare leveres sensorer i sommerhalvåret da brannvesenet ved boligseksjon gjennomfører hovedtyngden av feiing av piper på tak i denne perioden. 

Mens det opprinnelig ble inngått en avtale som skilte seg noe ut fra andre offentlige avtaler i omfang, så er det nå benyttet statens standardavtaler for it-avtaler.

- Jeg vil gi honnør til airMont som har vist vilje til å gå i dialog når vi som kunde har hatt behov for dette. airMont har gått med på å endre en avtale som var signert og det er ingen selvfølge. Dette har ført fram til en avtale som nå er bedre tilpasset Halden kommunes behov. Vi kjøper nå færre pipesensorer. Vi får dem levert i et tempo som passer oss bedre enn slik det var planlagt først og vi binder oss ikke for like mange år, sier Lerhol. 

Nytt anbud – ny pris

Før den nye avtalen ble signert, har den vært kunngjort på Doffin slik at eventuelle andre som kunne levere samme produkt hadde mulighet til å melde seg. Ingen andre aktører har meldt seg etter denne intensjonskunngjøringen. 

Med ny kontrakt er også prisen avtalt på nytt. Det blir en etableringskostnad på 500 kroner per pipesensor, samt en årlig utgift på 100 kroner per sensor. Tidligere var det beregnet en årlig utgift på 150 kroner og ingen etableringskostnad. 
– Vi har akseptert en ny engangskostnad som en kompensasjon for at kontrakten nå er mindre i omfang og mer fleksibel enn opprinnelig avtalt. Summen blir likevel vesentlig lavere enn tidligere, fordi det kjøpes færre pipesensorer, sier Stine Lerhol. 

Mulig å reservere seg

Halden kommune kommer til å starte montering av pipesensorer på sensommeren. Det er brannvesenet som utfører dette samtidig som de utfører annet tilsyn og feiing. Det vil bli informert direkte via SMS til de som skal få besøk av brannforebygger.

- Vi anbefaler alle å få montert pipesensor etter hvert som våre brannforebyggere tilbyr dette. Dette vil bidra til at våre brannforebyggere kan bruke mer tid på annet brannvernarbeid og rådgivning av huseiere. På lengre sikt håper vi pipesensor skal gi miljøgevinst og gjøre det mulig å redusere sjansen for pipebrann, sier Lerhol.

Det vil etter hvert også komme en egen app fra airMont som på sikt vil gjøre det mulig for huseiere å følge med på sitt eget fyringsmønster. Det vil kunne hjelpe den enkelte til å fyre mer effektivt. 

Halden kommune er kjent med at ikke alle ønsker pipesensor og det åpnes det nå opp for. 

- Selv om vi anbefaler alle å si ja til pipesensor, vil vi nå gi muligheten til å reservere seg mot slik montering. Det må eventuelt gjøres når brannforebygger tar kontakt, sier Lerhol.

Andre avklaringer

I mai ble det konkludert av Klagenemnda for offentlige anskaffelser (KOFA) at Halden kommune ikke brøt anskaffelsesregelverket da kommunen inngikk den opprinnelige kontrakten om pipesensorer med airMont. 
Les pressemelding om konklusjonen fra Klagenemnda her

Halden kommune har en forskrift som omtaler pipesensor. Nå jobber kommunen med å justere denne forskriften. Dette er til vurdering internt i sommer og vil bli lagt ut på høring før politisk behandling i løpet av høsten/vinteren. 

Hvorfor elektronikk i pipa?

  • Tjenesten er basert på en sensor som kun måler temperatur øverst i skorsteinen. Temperaturdata sendes inn til en skyløsning hvor de sammenstilles med andre relevante fagdata. Ved å ha en sensor i skorsteinen, kan brannvesenets boligseksjon over tid få faktabasert kunnskap for hver enkelt skorstein. Målet er å tilby bedre, mer effektive og fremtidsrettede feiertjenester til Haldens innbyggere.
  • Ordningen vil på sikt kunne hjelpe brannforebyggerne å jobbe smartere, sikrere og mer effektivt.
  • Ved å ha en sensor som gir oversikt over den faktiske bruken av et ildsted, kan feiing gjøres når det er behov for det, og ikke ellers.
  • Ved å unngå feiing av piper som ikke brukes, kan mer tid brukes på brannforebygging.
  • Ved å ha mer fakta om det enkelte ildsted kan en brannforebygger gi enda bedre og mer unik rådgivning til deg som huseier.