Økonomiplanen er basert på kommuneplanens samfunnsdel. Den identifiserer langsiktige utfordringer, mål og strategier for kommunen. Økonomiplanen bryter ned disse målene til konkrete tiltak over en kommende fireårsperiode.
Forslaget til økonomiplan 2026-2029 kan du lese her. (PDF, 3 MB)
Slik er den politiske prosessen for økonomiplanen:
- 8. mai: Muntlig presentasjon av forslaget fra kommunedirektør i kommunestyret.
- Mai og juni: Behandling i alle relevante råd og utvalg.
- 3. juni: Behandling i formannskapet.
- 17. juni: Vedtas i kommunestyret.
Må tilpasse tjenestene
Behovet for tjenester til befolkningen vokser særdeles kraftig og raskt. Halden kommune ser et økende behov innenfor alle våre kommunalområder. Staten stiller krav til hvilket tilbud innbyggerne skal få, som samlet sett ikke er tilpasset kommunenes økonomiske situasjon. Summen av rettigheter går ikke opp med økonomien.
- For en kommune som lenge har hatt en krevende økonomisk situasjon, kan ikke en slik vekst håndteres uten store endringer i tjenestetilbudet og måten vi jobber på, sier kommunedirektør Roar Vevelstad.
Innsparinger, ansettelses- og innkjøpsstopp, effektiviseringer og nye måter å jobbe på, har bidratt til å forbedre kommunens økonomi.
- Vi må bruke ressursene våre på en best mulig måte. Det krever at vi må omstille drift og tilpasse den i takt med samfunnsendringene. Det er flere enheter i kommunen som har klart å omstille driften, og der ser vi også de største økonomiske gevinstene, forklarer Vevelstad.
I økonomiplanen understrekes også viktigheten av å gjennomføre de innsparingstiltakene som allerede er vedtatt.
Å forebygge framtidige helseproblemer generelt, og for barn og unge spesielt, er en betydelig satsning i økonomiplanen.
- Dette er for å snu, eller i det minste for å dempe, den negative utviklingen. Tjenester og tiltak rettet mot barn og unge er tydelige satsingsområder i handlingsplanen. Det legges også vekt på å mobilisere frivilligheten og andre positive krefter i dette arbeidet, sier Vevelstad.
Flere i Halden må fullføre utdanning, flere må i arbeid og den generelle folkehelsen må forbedres slik at færre vil trenge helsetjenester som følge av inaktiv og usunn livsstil.
Viktige investeringer – vil redusere gjeld
Halden kommune har investert mye i helt nødvendige og viktige deler av Halden-samfunnet de ti siste årene. Mange av disse investeringene har vært etterlengtet i flere tiår. Det vil vi som bor her ha glede av i mange tiår framover. Hvis vi ser Halden i et 10-årsperspektiv fra 2015, må konklusjonen være at Halden i 2025 er klart bedre rustet for framtiden enn Halden har vært mange år tidligere.
Her er noen av Halden kommunes mange investeringer for perioden 2015-2025:
- Gangbru på Os
- Bergheim bo- og aktivitetssenter
- Halden helsehus
- Halden havn
- Båstadlund arbeids- og aktivitetssenter
- Halden brannstasjon
- Halden arena
- Os skole
- Kongeveien skole
- Sentralkjøkken
- Skofabrikken
- Rokke avfallsanlegg for privatkunder
- Bryggepromenade og treningsanlegg langs Tista
- Oppgradering av Busterudparken
- Remmendalen renseanlegg
- Asak vannbehandlingsanlegg
- Betydelige oppgraderinger i vann- og avløp i kommunen
Fordi vi har investert så mye de ti siste årene, vil det ikke være rom for mange nye investeringer i planperioden 2026-2029. Økonomiske midler foreslås derfor brukt til å nedbetale gjeld. En forventet rentegang i planperioden vil gi kommunen ytterligere et godt handlingsrom.
- Vi skal fortsette å gjøre Halden til en attraktiv by å bo i, jobbe og å besøke. Det skal vi gjøre gjennom å legge til rette for næringslivet, god boligpolitikk og et godt kulturtilbud. Samspill mellom innbygger, ansatte og politikk blir viktig i dette arbeidet, forklarer kommunedirektør Vevelstad.