Trygghetsalarm

Trygghetsalarm skal brukes ved alvorlige tilfeller som trenger rask behandling. Når legevakten har mottatt en alarm sender de oppdraget videre til hjemmesykepleien som overtar oppdraget.

Hvem er trygghetsalarm for? 

Kvinne i blå trøye holder trygghetsalarm - Klikk for stort bilde Martin Sagholen
  • Eldre personer: Mange eldre mennesker bor alene og kan ha behov for rask tilgang til hjelp i tilfelle fall, sykdom eller andre nødsituasjoner. En trygghetsalarm gir dem muligheten til å tilkalle hjelp med et enkelt trykk.
  • Personer med kroniske sykdommer: De som lever med kroniske helseproblemer som kan føre til akutte episoder, kan ha stor nytte av en trygghetsalarm for å sikre rask medisinsk respons.
  • Funksjonshemmede: Personer med fysiske eller kognitive funksjonshemninger kan bruke trygghetsalarmen for å få hjelp når de står overfor utfordringer i dagliglivet.
  • Personer som er i rehabilitering: De som er i ferd med å komme seg etter en operasjon eller skade kan ha behov for ekstra sikkerhet mens de gradvis gjenvinner sin uavhengighet.
  • Personer som bor i avsidesliggende områder: De som bor langt fra naboer eller helsetjenester kan bruke trygghetsalarmen for å sikre at de kan få hjelp raskt hvis det oppstår en nødsituasjon.
  • Personer med psykiske helseutfordringer: En trygghetsalarm kan også være nyttig for personer som opplever angst eller panikkanfall, da den gir en enkel måte å tilkalle hjelp på.

Trygghetsalarmer gir en ekstra følelse av sikkerhet og kan bidra til å øke livskvaliteten ved å gi brukerne og deres familier trygghet om at hjelp er lett tilgjengelig når det trengs.

Hvem passer trygghetsalarm ikke for?

  • Personer med alvorlige kommunikasjonsvansker: Hvis en person har store problemer med å forstå hvordan alarmen fungerer eller ikke kan bruke den riktig, kan det være vanskelig for dem å dra nytte av den. I slike tilfeller kan det være bedre med løsninger som gir mer direkte hjelp, som personlig assistanse.
  • Personer som ikke ønsker eller trenger ekstra sikkerhet: Noen mennesker føler seg trygge uten ekstra sikkerhetstiltak og foretrekker å leve uten en trygghetsalarm. Dette kan være tilfelle hvis de har gode støttesystemer, som familie eller naboer, som kan hjelpe dem ved behov.
  • Personer med ustabil bolig eller hyppige flyttinger: Hvis noen ofte flytter eller har en ustabil bosituasjon, kan det være utfordrende å sette opp og vedlikeholde en trygghetsalarm. Dette kan gjøre det vanskelig å få kontinuerlig nytte av alarmen.

Det er viktig å vurdere individuelle behov og situasjoner når man bestemmer seg for om en trygghetsalarm er passende. Alternativer som personlig assistanse, hjemmebesøk av helsepersonell, eller andre teknologiske løsninger kan være mer egnet for noen.

Spørsmål og svar