Drikkevann er friskmeldt

Drikkevann er friskmeldt

Innbyggerne på Damhaugen og i Oskleiva kan nå bruke drikkevann som normalt. Kommunen og Saugbrugs samarbeider for å unngå lignende hendelser i framtiden. 

Denne artikkelen er over 1 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Fredag ettermiddag fikk Halden kommune svar på den siste vannprøven som har vært til analysering. Svaret var som ventet at drikkevannet i området Damhaugen/Oskleiva nå er friskmeldt. 

- Det er godt å få bekreftet at drikkevannet nå er trygt igjen for alle i Halden. Et slikt svar er også en bekreftelse på at det arbeidet Halden kommune har gjort med drikkevannet etter at forurensingen ble oppdaget har vært riktig, sier enhetsleder kommunalteknikk Raymond Kildebo. 

Hendelse hos Saugbrugs

Grunnen til at det ble sendt ut kokevarsel til innbyggere på Damhaugen og Oskleiva sist lørdag, var at det ble oppdaget forurenset drikkevann i en av fabrikkbygningene inne på området til Norske Skog Saugbrugs. 

Saugbrugs får vannet sitt fra to steder. De får drikkevann fra Halden kommunes vannbehandlingsanlegg på Lille Erte som alle andre virksomheter og innbyggere i Halden sentrum. I tillegg henter Saugbrugs urenset vann fra Femsjøen. Dette urensede vannet fraktes i et eget rørsystem mellom Femsjøen og Saugbrugs og det er Norske Skog som selv eier dette rørsystemet. Det urensede Femsjøvannet benytter Saugbrugs som prosessvann i sin produksjon og det skal ikke drikkes. 

- Vi mistenker nå at urenset Femsjøvann har kommet inn på kommunens drikkevannsnett og at dette har skjedd et sted inne på Saugbrugs’ område. Vi vet ikke nøyaktig hvordan det har kunnet skje. Halden kommune og Norske Skog vil framover samarbeide tett for å avdekke om det kan være feil med en eller flere ventiler inne på fabrikkområdet, sier Kildebo. 

Halden kommune har i tiden etter at kokevarselet ble sendt ut jobbet fysisk med rørsystemet til og fra Saugbrugs. Det har vært utført noe gravearbeid og man har vært nede i kummer og fysisk koblet fra flere rør for å få mer oversikt over situasjonen.  

- Vannsystemet på Saugbrugs er nå midlertidig isolert, slik at dette ikke skal kunne påvirke drikkevannet i byen. Videre vil Halden kommune og Norske Skog jobbe tett sammen for å finne permanente løsninger for vannleveransen til Saugbrugs som er mer oversiktlige enn i dag, sier enhetsleder kommunalteknikk Raymond Kildebo. 

Sjelden med kokevarsler i Halden

Dette er bare tredje gang siden 1975 at Halden kommune har sendt ut kokevarsel eller frarådet å bruke drikkevannet. Dette skjedde sist i Knardal i 2021 da en entreprenør gravde borti et vannrør og i sentrum i 2016 da saltvann ved havna kom inn på drikkevannet. Det har aldri vært sendt ut kokevarsel på grunn av problemer med kommunens egen drikkevannsproduksjon ved Lille Erte.
 
- Når vi en sjelden gang opplever problemer med drikkevannet, vil vi gå grundig gjennom hva som har skjedd. Vi vil gjøre de tiltak som er nødvendig for at samme feil ikke skal skje to ganger, sier Kildebo.