Erna Solberg åpnet Norges viktigste møteplass for kunstig intelligens

Erna Solberg åpnet Norges viktigste møteplass for kunstig intelligens

– Norge skal ta en ledende global posisjon i utvikling og bruk av kunstig intelligens, sa statsministeren da hun onsdag åpnet konferansen AI+ 2021 som Halden kommune og flere Halden-bedrifter arrangerer.

 Pressemelding fra AI+

AI+ arrangeres i teknologibyen Halden og har med seg foredragsholdere og deltakere fra mange land. Årets konferanse gjennomføres digitalt onsdag 19. og torsdag 20. mai.  

Målet med AI+ er å tilby norske og internasjonale miljøer en kompetanse- og samhandlingsarena innen kunstig intelligens (AI), som vil gi gode forutsetninger for å lykkes med datadrevet økonomi og innovasjon i årene som kommer. 

Klar tale fra statsministeren 

AI+ 2021 ble sparket i gang av statsminister Erna Solberg. Hun innledet ved å uttrykke at det var «en fornøyelse å åpne denne viktige konferansen om anvendt kunstig intelligens».  

– Koronapandemien har gjort livet vanskelig for mennesker og bedrifter, men den har også vært en katalysator for digitalisering og innovasjon. Dette siste året har vist en markant økning i digitalisering. Vi har sett nye, bærekraftige løsninger vokse frem – mange av dem datadrevet, og med elementer av datavitenskap og kunstig intelligens, fortalte Solberg til sitt digitale publikum. 

Hun la vekt på at datadrevet økonomi er den raskest voksende delen av verdens bruttonasjonalprodukt (BNP), og at norske myndigheter ønsker å ta del i veksten. Den nye stortingsmeldingen om datadrevet økonomi og innovasjon illustrerer dette. 

– I stortingsmeldingen har vi listet opp vår politikk og mål for hvordan vi skaper verdi fra data som ressurs. For å lykkes, trenger vi bedrifter som er fremoverlente og kreative, bedrifter som ser verdien i data, bedrifter som er i stand til å bruke ny teknologi for å skape verdi med disse dataene, oppfordret statsministeren.  

Global posisjon

Hun røpet også at Norge sikter mot å ta en ledende global posisjon i utvikling og bruk av kunstig intelligens som respekterer individets rettigheter og frihet.  

– Jeg tror at data og kunstig intelligens vil være viktige faktorer for å løse fremtidens utfordringer, og derfor er jeg glad for å se at denne ambisiøse konferansen om anvendt kunstig intelligens arrangeres til tross for pandemien. I løpet av de neste to dagene vil dere diskutere temaer som vil forme samfunnet i årene som kommer, sa Solberg avslutningsvis. 

Imponerende talerliste 

I tillegg til Norges statsminister, står en rekke andre navn fra både inn- og utland på talerlisten. Snapchat, Oda (tidligere: Kolonial.no), Posten, DNB, AI Sweden, Elvia, Telenor, Equinor, DigitalNorway og Microsoft er blant selskapene som deler hvordan kunstig intelligens brukes for å løfte og forbedre deres bedrift.  

Se hele programmet 

Deltakerne får også høre fra Norges Handelshøyskole (NHH), Aalto University i Finland, University College Cork i Irland, næringslivsforeningen Abelia og Kommunal- og moderniseringsdepartementet. 

AI+ arrangeres av Smart Innovation Norway, eSmart Systems, Institutt for energiteknikk (IFE) og Halden kommune, i samarbeid med næringsklyngen Cluster for Applied AI.