Økt bevissthet og åpenhet om psykisk helse

Økt bevissthet og åpenhet om psykisk helse

Verdensdagen for psykisk helse har kampanjer hvert år med ulike tema. I 2021 er tema "Livet under og etter en pandemi".

Et svart hvitt-bilde av psykolog Rebin Badkan - Klikk for stort bildeRebin Badkan Privat

-Jeg ønsker å bruke pandemien som en slags analogi til hvordan man kan se på livet, sier psykolog i enhet psykisk helse, Rebin Badkan.

Pandemien kom for de aller fleste brått på oss. Plutselig ble det innført strenge restriksjoner i samfunnet.

-Slik er det også i livet generelt. Kjipe og vanskelige hendelser kan komme inn i livene våre og ta mye oppmerksomhet. Likevel varer ikke disse periodene for alltid. Det går til slutt over, sier Badkan.

Og nå har pandemien vart i 1,5 år før restriksjonene ble fjernet. Pandemien kommer derfor til å få mindre oppmerksomhet i tiden fremover. Men koronaviruset er jo ikke forsvunnet og kommer heller ikke til å bli eliminert for alltid, ifølge forskerne. Det kan komme tilbake, og det vil fortsatt ramme noen.

Livet kan være vanskelig

-Slik er det også i livene våre. Kjipe og vanskelige hendelser kan igjen komme tilbake, så går det over, så kommer det tilbake, og så videre. Vi kan ha vanskelige perioder gjennom for eksempel en skilsmisse, konflikt på jobben, familieproblemer og ubehagelige tanker og følelser. Så på samme måten som vi må akseptere tilstedeværelsen av korona-viruset, må vi også akseptere at kjipe ting i livet kommer til å skje, forklarer Badkan.

Som samfunn har vi vært tilpasningsdyktige og kommet oss greit gjennom pandemien. Men de som har vært hardest rammet av pandemien, er de som allerede hadde det vanskelig fra før. Disse må vi hjelpe i felleskap, også i tiden fremover. Og det er både hjelpeapparatet sitt ansvar, men også helt vanlige borgere sitt ansvar.

Alle har et ansvar

- Hjelpeapparatet tar ansvar blant annet gjennom å øke sin kompetanse. Kompetansen kan bli økt ved å kunne oppdage personer med psykiske plager tidlig og å hjelpe dem på en god måte. Men vi må ikke glemme at vi også har et felles ansvar alle sammen, som helt vanlige borgere. Vi kan for eksempel inkludere de vi vet sliter fra før. Vi kan ha et blikk på de sårbare. Vi kan være vennlige med hverandre. Vi kan strekke ut en hånd. På denne måten bygger vi et inkluderende og robust samfunn, oppfordrer psykolog Badkan.