Sammen med Halden Frivilligsentral og Halden Idrettsråd starter vi derfor nå et prosjekt med “åpen hall” i Hjortsberghallen på lørdager.
Tilbudet er for barn mellom 0 og 5 år, og det er en viktig forutsetning at foresatte selv har ansvaret for eget barn. Det betyr at foresatte følger sine barn, og til en hver tid har ansvaret for aktiviteten ens eget barn utøver.
Åpen hall i Hjortsberghallen
I Hjortsberghallen kan barn mellom 0-5 år komme med sine foresatte mellom kl. 11.00 og 13.00 hver lørdag fra og med 11. januar. I første omgang varer dette frem til 31. mai. Det er ingen påmelding. Tilbudet drives av foresatte til barn i aldersgruppen, og det er det at så mange har sagt seg villige til å ta ansvar som har gjort det mulig å få til.
Konseptet er enkelt:
Frivillige er på plass for å åpne hallen og ta ut utstyr, mens det er de foresatte selv som har ansvaret for sitt barn. Det betyr at det ikke vil være noen aktivitetsledere som styrer aktiviteten, men vi legger til rette for aktivitet. Vi har fått lov til å låne utstyret fra Hjortsberg skole, og har fått 50 000 kr fra Sparebank1stiftelsen til å kjøpe ytterligere utstyr som også vil komme skolen til gode på dagtid. Her vil det være mulighet for å teste ut ulike ballspill, hinderløyper og alt dere selv ønsker å benytte plassen til å gjøre. Sporadisk vil kanskje noen ta initiativet til å organisere en aktivitet, men man står fritt til om man ønsker å delta på dette. Du kan komme når du vil i tidsrommet mellom 11.00 og 13.00, og også dra når du selv vil.
Kun for denne aldersgruppen?
Vi jobber også med å få til åpen hall flere steder og for andre aldersgrupper, men dette er ikke klart helt enda. For å få det til er vi avhengig av hallkapasitet og nok frivillige. Kan du tenke deg på bidra slik at vi kan få til dette også andre steder? Ta kontakt med Halden Frivilligsentral eller Halden Idrettsråd.
Hvorfor åpen hall?
Initativtaker til åpen hall er rådgiver for idrett og friluftsliv, Tor-Håkon Nordenhaug. Han forklarer at han håper prosjektet kan ha en positiv effekt for både barn og voksne, og sier dette om mål for barna:
«Det er begrenset med tilbud for aldersgruppen 0-5 år, og for mange kan det være vanskelig å finne ut hva deres barn ønsker å prøve ut videre. Dette er ment som en introduksjon til ulike aktiviteter, og deltakerne vil få informasjon om de organiserte tilbudene som finnes for målgruppen nå, og når de blir eldre.
Halden Idrettsråd vil lage flyere med informasjon om ulike aktivitetstilbud som deles ut. Det er et mål at dette skal være med på å gi flere informasjon om alle tilbudene som finnes i Halden, og om støtteordninger som kan gjøre det enklere å delta.
Han legger også til at det i den årstiden vi er inne i nå så kan været være uforutsigbart, og det kan tidvis være vanskelig for en familie å vite hva man skal finne på en lørdag formiddag.
«Halden kommune skal ikke være en konkurrent til de allerede gode og etablerte tilbudene som finnes i Halden og som drives av dyktige mennesker i klubbene. Tvert i mot; vi tror dette kan være med på å styrke deltakelsen og bidra til inkludering og mangfold i rekrutteringen inn i klubbene, samt sikre informasjon om de gode støtteordningene som finnes for å delta.»
Han oppfordrer også klubber som ønsker å vise fram sine tilbud på en av disse arenaene for å rekruttere nye medlemmer til å ta kontakt.
For voksne håper Nordenhaug også at dette kan ha en positiv påvirkning:
«Å møtes med barna kan være en fin måte å skaffe seg nettverk på samtidig som barna leker sammen. Kanskje det kommer noen som kjenner få andre voksne med barn i samme aldersgruppe og som på denne måten kan få nye venner. Dette kan igjen motvirke utenforskap og oppfylle mål i kommuneplanens samfunnsdel».
Målet Nordenhaug sikter til er: «Halden kommune er en kommune det er godt å bo i – gode levekår, en trygg oppvekst for barna med mangfold og høy livskvalitet».
Alle de frivillige som har sagt seg villige til å ta ansvar for dette er selv foresatte med barn i aldersgruppen. Nordenhaug påpeker igjen at det er en viktig forutsetning at disse foresatte kun er spurt om å være ansvarlige for å låse opp, ta ut utstyr og ta folk godt i mot, men ikke være aktivitetsledere. Dette er derfor ikke et sted man kan levere barna og forvente at noen forteller de hva de skal gjøre, eller tar ansvar for de.
Det er inngått et samarbeid med “Nettverk for kompetansetilflyttere”, og informasjon om tilbudet vil også gis via barnehagene.
“For foresatte som enten er tilflyttere til Halden eller av andre årsaker ikke har et nettverk i egen by kan dette også være verdifull nettverksbygging for de. Her kan man møte foresatte med barn i samme aldersgruppe, og kanskje man som foresatte også finner felles interesser som igjen kan gå over til varig vennskap.”
Christina Gohle fra Halden Næringsutvikling har oversatt informasjon om tilbudet og sprer det i nettverket for kompetansetilflyttere.
Nordenhaug avslutter med å si at dette er en utprøving av et nytt tilbud, og at det sikkert blir litt prøving og feiling underveis. Målet er at det til slutt skal ende opp med et tilbud som kommer innbyggerne til gode, og som på lang sikt kan føre til mer deltakelse, mer innenforskap og bedre folkehelse.