Spennende muligheter som lærling

Spennende muligheter som lærling

Lærlinger i Halden kommune får mulighet til å tilbringe rundt fire måneder av opplæringstiden sin i utlandet. 

Denne høsten er det en heldig lærling fra Halden kommune som har fått denne muligheten.

Barnehage i Danmark

Vilde Rørmyr, lærling i barn og ungdomsarbeiderfaget, reiste til Danmark i september. Barnehagen hun jobber på ligger litt utenfor sentrum av Aarhus, og hun tar buss til og fra hver dag. Hun starter og slutter til ulike tider, så Vilde måtte sette seg inn i hvilke busser som går på de ulike tidene. Busstoppet Vilde drar fra hver dag ligger kun et par minutter unna leiligheten hvor Rørmyr bor i løpet av besøket.

Vilde har til og med satt seg inn i det danske språket, og lært seg den danske tellemåten over 50.

I barnehagen er hun med barna på lik linje som hun har vært i Norge, og flere av barna har begynt å bli trygge på henne og gjemsel er en av favorittlekene barna vil ha med Vilde på. Pedagogikken og hvordan dagen er lagt opp, er ganske likt i danske og norske barnehager. Det som Vilde merker forskjell fra Norge, er at barnehagen har et velfylt lager med ting man kan bruke til aktiviteter og at det lav terskel på å bruke noe derfra. 

En dame i kjeledress, foran et bord med stoler på. - Klikk for stort bildeLærling Vilde Rørmyr

-Jeg lot meg imponere av Vilde og det hun har fått til, og jeg synes det er spennende å se hvor likt barnehage hverdagen og selve utdanningsløpet er mellom Norge og Danmark, sier lærlingansvarlig Willy Forsell. 

Selv om Vilde synes det har tatt litt tid kjent å bli kjent, så er hun ikke i tvil, hun ville anbefalt andre til å søke om å være lærling i utlandet.

Om ordningen

Det er fire lærlinger fra Viken som er i Aarhus, men hun er den eneste som bor i sentrum. De tre andre bor i samme leilighetskompleks cirka. 20 minutter unna, men de fire lærlingene passer på å treffes i helgene. Viken fylkeskommune gjør det også mulig for de med oppfølgingsansvar for lærlingen, å besøke lærlingen der de er i utlandet. Søknaden for å kunne dra til utlandet vurderes av Viken fylkeskommune og det er ofte over 200 søkere til rundt 40 plasser. 

Willy fortsetter; -Det å se hvordan lærlingen har det i utlandet, gjør det lettere å følge henne opp når hun kommer hjem igjen. Aller mest ble jeg imponert over at hun til vanlig bor hjemme, men i Danmark har hun blitt overlatt til å greie seg selv. På de to månedene hun har vært der, så har hun kun spist ute én gang, andre dager har hun laget middag selv.

Når Vilde kommer tilbake skal hun starte på sitt siste halvår som lærling på Låby barneskole og skal i løpet av våren ta fagprøven som barn og ungdomsarbeider.