Idrettsdelplan

14 Friluftsliv

Regjeringen la i 2014 fram Nasjonal strategi for et aktivt friluftsliv, en satsing på friluftsliv i hverdagen, 2014 – 2020.

Nasjonal strategi sier blant annet:

Friluftsliv gir gode opplevelser og bedre folkehelse. Personer som deltar aktivt i friluftsliv får gjerne også et engasjement for å ta vare på natur og miljø.

Den offentlige definisjonen av friluftsliv er

Opphold og fysisk aktivitet i friluft i fritiden med sikte på miljøforandring og naturopplevelse, og den statlige friluftspolitikken har følgende fire nasjonale mål:

  • 8.1. Alle skal ha mulighet til å drive friluftsliv som helsefremmende, trivselsskapende og miljøvennlig aktivitet i nærmiljøet og i naturen ellers.
  • 8.2. Områder av verdi for friluftslivet skal sikres og forvaltes slik at naturgrunnlaget blir tatt vare på.
  • 8.3. Allemannsretten skal holdes i hevd.
  • 8.4. Planlegging i kommuner, fylker og regioner skal medvirke til å fremme et aktivt friluftsliv og skape helsefremmende, trivselsskapende og miljøvennlige nærmiljø.

Friluftsliv koster lite å tilrettelegge og kan aktivisere mange. Friluftsliv gir fysisk aktivitet, ro, stillhet og er helsefremkallende. Det som skiller friluftsliv fra idrett og andre former for fysisk aktivitet utendørs, er at
aktiviteten skal foregå i natur eller grønne omgivelser. Friluftsliv skal ikke være konkurransebasert og motivasjonen for aktiviteten er naturopplevelse.

Ny stortingsmelding om friluftsliv

Regjeringen har startet arbeidet med en ny stortingsmelding om friluftsliv. Klima- og miljødepartementet har ansvaret for å utarbeide meldingen, og regjeringen tar sikte på å fremme meldingen for Stortinget vinteren 2016.
Overordnet målsetning med meldingen er at flere skal utøve friluftsliv jevnlig. Målsetningen er også å bevare friluftsliv som en viktig del av norsk kulturarv og norsk nasjonal identitet.

Viktige tema i denne meldingen er:

  • Hvordan staten kan bidra til at grupper i befolkningen som er lite fysisk aktive kan bli mer aktive gjennom friluftsliv.
  • Hvordan barn og unge best kan rekrutteres til friluftsliv

Meldingen skal prioritere friluftsliv i nærmiljøet, slik at flest mulig kan delta og slik at friluftsliv i størst mulig grad blir et lavterskeltilbud. Meldingen skal også omfatte friluftsliv utenfor byene og tettstedene, slik at hele
friluftslivsfeltet omfattes.

Halden kommune ønsker:

  • å arbeide for at alle skal få mulighet til friluftsliv som helsefremmende, trivselsfremmende og miljøvennlig aktivitet.
  •  og legge til rette for at innbyggerne får flere leveår med god helse, og at det blir færre helseskilnader mellom ulike samfunnslag, etniske grupper og kjønn.

I samsvar med statlige styringsorganer er det viktig at barn får utfolde seg i fri lek ute i naturen. For kommunene ligger det et spesielt ansvar på å planlegge barnehager og skoler slik at det er nær kontakt med lett tilgjengelige naturområder. Halden skal bidra til at familier inspireres til å benytte den fantastiske naturen kommunen har
til ulike friluftsaktiviteter.

Kart

Halden kommune har store natur- og utmarksområder og har et stort mangfold av turkart og merkede løyper; både over store og mindre områder. Halden har stor skogsdrift, landskapet kan endre seg forholdsvis ofte, og det forekommer ofte endringer i kartgrunnlaget. Det er stor utvikling når det gjelder turkart og Halden kommune er godt dekket.

Det er lagt vekt på at turkartet skal dekke alle gjennomgående stier og innfallsporter/parkeringsplasser som utgangspunkt for turen. Kartene dekker tilrettelagte badeplasser, attraktive turområder, utsiktpunkter, interessante kulturminner og lett tilgjengelige utfartsmål.

Statskogs turportal www.GodTur.no har mange gode turtips. Her kan brukere legge inn egne turforslag og portalen inneholder over 100 forslag bare for Østfold.
Her kan du lese mer om God Tur sine tur forslag.

Ut på tur med www.UT.no er et samarbeid mellom NRK og Den Norske Turistforening.
Her kan du lese mer om turforslagene til tur.no.

Dagsturkart over sentrumsnære områder ligger på kommunens hjemmeside.
Her finner du dagsturkart over sentrumsnære områder i Halden

Tilgjengelighet

For å gjøre friluftslivet tilgjengelig for alle, er det viktig med en forbedret offentlig kommunikasjon og gode parkeringsmuligheter.
Turkart over byområdet i Halden er et godt redskap for de som ønsker sentrumsnære turstier. Utfordringer her er å tilrettelegge for alle uansett funksjonsnivå, alder og kulturbakgrunn.
Tilrettelagte turstier gror raskt igjen og gjør turstiene ufremkommelige. Skogsområdene har stor tilvekst og rydding og vedlikehold av disse må settes i et system.

  • Halden kommune vil i denne planperioden utarbeide en vedlikeholdsplan for de mest brukte turstiene.

Aktiv på dagtid

Halden kommune har inngått en partnerskapsavtale med Østfold idrettskrets som skal bidra til å fremme Aktiv på Dagtid i kommunen. Dette skjer gjennom et variert aktivitetstilbud, og fysisk aktivitet og naturopplevelser kan her være gode tiltak. Aktiv på Dagtid er for alle mellom 18 og 67 år som står helt eller delvis utenfor arbeidslivet og mottar en av følgende ytelser:

  • Sykepenger
  • Arbeidsavklaringspenger
  • Uføreytelser
  • Overgangsstønad
  • Dagpenger
  • Økonomisk sosialstøtte
  • eller som jobber i en IA-bedrift (inkluderende arbeidslivsavtale).

Folkehelsekoordinator er kontaktperson for Aktiv på dagtid i Halden kommune.

Friluftsliv og folkehelse

I statlige styringsdokumenter uttrykkes det tydelig at fysisk inaktivitet er i ferd med å bli framtidens store helseproblem. Sosiale ulikheter med hensyn til livsstil er en viktig utfordring. Friluftsliv er en av de viktigste satsingsområdene for å øke fysisk aktivitet og styrke folkehelsa.

Oslofjordens friluftsråd (OF)

OF ble stiftet i 1933, og jobber for at alle som bor rundt fjorden skal ha tilgang og muligheter til å bruke den og strendene rundt. Bruken varierer mellom båtliv, tur langs vannet, overnatte i telt eller kystledhytte eller nyter sommerens late dager ved en strand.

OF har følgende visjon:

Oslofjordens friluftsråd skal bedre forholdene for et bærekraftig friluftsliv i Oslofjorden for alle gjennom aktiviteter, tilrettelegging og påvirkning. Gjennom OFs innsats blir folk friskere, lykkeligere og føler en større tilhørighet.

14.1 Statlige føringer

Friluftsmeldingen ( St.meld.nr.39, 2000 – 2001 )

  • Friluftslivet basert på allemannsretten skal holdes i hevd i alle lag av befolkningen.
  • Barn og unge skal få høve til å utvikle fri lek og utfoldelse i friluftslivet.
  • Områder av verdi for friluftslivet skal sikres slik at det fremmer miljøvennlig ferdsel, opphold og hausting, og at naturgrunnlaget blir tatt vare på.
  • Ved bosteder, skoler og barnehager skal det være god tilgang til trygg ferdsel, lek og annen aktivitet i en variert og sammenhengende grønnstruktur med gode samband til omkringliggende naturområder.
  • Friluftsliv for mennesker med nedsatt funksjonsevne – anbefalinger og tiltak for å bedre funksjonshemmedes muligheter til friluftsliv ( utredning 2003 - 2004.)

Klima- og miljøverndepartementet mener at følgende kriterier skal vær bærende for
friluftslivet:

  • helsefremmende
  • miljøvennlig
  • styrke allemannsretten
  • naturområder i og ved byer og tettsteder er svært viktig arealer å prioritere for å sikre friluftsliv som en aktivitet for alle.

 

14.2 Barn og unge

Det er viktig at barn og unge får mulighet til å ferdes i naturen og oppleve friluftslivet. De som tidlig lærer å sette pris på naturen, ser ut til å ta dette med seg senere i livet. Kommunen skal i arbeid med reguleringsplaner og bygging av nye boområder legge til rette for friluftsområder med universell utforming. Barn skal ha tilgang til uteområder og boltreplass der de bor.

Når det gjelder fysisk aktivitet ved skolene i Halden, blir elevene aktivisert i friminuttene gjennom aktiviteter som ledes av elevene selv. I tillegg er kroppsøving en del av undervisningsopplegget.
Helsedirektoratet uttrykker at barn i skolealder bør være i fysisk aktivitet minst 60 minutter daglig.

Ulveholtet

Ulveholtet er rik på naturkvaliteter og er et viktig frilufts- og rekreasjonsområde. Halden kommune overtok husmannsplassen med tilhørende skog i 1950. Formålet med overtakelsen var å bruke plassen til et fristed for barn og unge. Stedet brukes nå av skolene, frivillige organisasjoner og familier.

Halden kommune ønsker at stedet skal bli mer brukt enn i dag, og det er derfor viktig at Ulveholtet ryddes jevnlig og at bygningene vedlikeholdes.

Områderegulering for Ulveholtet ble vedtatt i Kommunestyret 10.12.2015. Hensikten med planen er å sikre Ulveholtet i et langsiktig perspektiv, både i forhold til de betydelige natur- og landskapsmessige kvalitetene, og i forhold til friluftslivsinteressene. For å gjøre Ulveholtet mer brukervennlig for alle, er det ønskelig å gjøre veien kjørbar helt fram.
Ulveholtet har ikke innlagt vann, og hvis stedet skal benyttes mer av skoler og barnehager, bør det borres etter vann.

14.3 Friluftsområder

Byområdet

Halden sentrum er i stadig utvikling, og når det gjelder nye boområder må det i planarbeidet prioriteres arealer til rekreasjon, lekeområder for barn og friluftsområder.

Det viktigste vi kan gjøre nå er å legge til rette for friluftsliv i sentrale områder der folk bor. Halden har flere turstier og turveier som er tilgjengelig uten transportmidler. Turkart over byområdet Halden ble utgitt i 1999. Dette turkartet bør revideres slik at det stemmer med dagens bybilde.

Enkelte strekninger av turstier og turveier i byområdet bør gjennomgås med tanke på universell utforming. Sentrumsnære turstier kan med lette grep gjøres tilgjengelig for alle. For innbyggere med flerkulturell bakgrunn, barnefamilier, eldre og mennesker med nedsatt funksjonsevne er det er fordel med turstier som kan benyttes med utgangspunkt nær sentrum.

Sentrumsnære uteanlegg skal som en del av nyetablering / rehabilitering ha en naturlig tilpasning for alle. Dette kan gjøres blant annet ved hardt dekke på turveiene, hvilebenker med plass til rullestol og toaletter tilpasset for alle.

Kystsonen/Iddefjorden

Iddefjorden har nå rent vann og er attraktivt som badeområde. Den innerste delen fram til munningen av Enningdalselva ble i 2010 fredet.
Langs Iddefjorden er det flere mindre badeplasser som kan gjøres bedre tilgjengelig ved informasjon og ved å utbedre parkeringsmulighetene. 

Halden kommune har kjøpt Ystehedeneset for å sikre området som offentlig badeplass. Kommunen ønsker at stedet skal få status som regional badeplass som blant annet medfører at badeplassen kommer med på større kartverk.
Kommunen ønsker ytterligere å sikre seg Skriverøya for å få et større område for friluftsliv, badeliv og rekreasjon

Knivsøholmene og Unnebergstranda er offentlige badesteder som bør gis bedre tilgjengelighet.
Friluftsområdene i kystsonen i området Eskeviken, Rødnabbene og Engevika bør sikres og tilrettelegges for alle.

Halden kommune og Direktoratet for naturforvaltning har kjøpt Svalerødkilen. Stedet er Haldens best tilgjengelige saltvannstrand og er ved dette sikret som offentlig friområde og badeplass.

For de badeplassene som har god tilgjengelighet er det et mål at det tilrettelegges for alle.
Badeplasser i utmarksområdene som kommunen har driftsansvaret for er Vanninga, Krusæter og Store Erte.

Kyststiruta rundt Iddefjorden er nå ferdigstilt. Med tanke på universell utforming er det kun mindre strekninger av denne turstien som kan gjøres tilgjengelige for alle. Der det er mulig skal tilrettelegging være et mål.

Pilgrimsleder

Østfold fylkeskommune har et fireårig prosjekt (2013-2017) Middelalderen i Østfold - kirkesteder og pilegrimsleder . Ett hovedmål er å etablere en gjennomgående pilegrimsled i Østfold fra Akershus fylke til Sverige. Denne leden er nå stort sett ferdig fram til Sarpsborg. Arbeidet med leden gjennom Halden vil starte opp i 2016 og stå ferdig i 2017. For noen år siden ble det etablert og merket en pilegrimsled i Halden fra Sarpsborggrensen til ldd kirke.
Det er viktig å påse at kommunens pilegrimsleder blir ryddet og vedlikeholdt.