Idrettsdelplan

15 Idrett

Halden idrettsråd

Halden idrettsråd (HIR) har 47 registrerte medlemmer, og idrettsrådet skal blant annet arbeide for (utdrag av idrettsrådet handlingsplan 2015):

  • at nye idrettsanlegg bygges ut i samsvar med vedtatt, prioritert handlingsplan at næranlegg blir vedlikeholdt
  • å opprettholde gjeldende prinsipp om at idrettsanleggene skal være kostnadsfrie for barn og ungdom
  • å sikre arealer til nye anlegg
  • å sikre vekst i de kommunale tilskuddene til idrett, samt sikre forsvarlig økonomisk drift av private anlegg

Om idrettsråd

Et idrettsråd består av alle idrettslagene i kommunen som er medlemmer av Norges idrettsforbund ( NIF.) Alle kommuner med flere enn tre idrettslag skal ifølge NIFs lovverk ha et idrettsråd.
Idrettsrådet er et fellesorgan for idretten i den enkelte kommune, organisert i NIF gjennom idrettskretsene og underlagt NIFs lover og vedtekter.
Idrettslag med medlemskap i NIF blir automatisk medlem i idrettsrådet i sin kommune.
Det er idrettsråd i nesten alle kommuner (ca. 370 av 430). Der det ikke er idrettsråd har enten idrettskretsen eller et stort idrettslag - gjerne fleridrettslag – ansvaret for kontakt og samarbeid med kommunene.

Idrettskretsene har service- og støtteoppgaver overfor idrettsrådene og skal sørge for at det opprettes idrettsråd i alle kommuner. Idrettskretsene godkjenner også idrettsrådenes lovnorm.

Arbeidsområder: et idrettsråd skal arbeide for best mulige forhold for idretten i kommunen.
Idrettsrådet skal være en arena for samarbeid mellom lagene, mellom lagene og de kommunale myndigheter og mellom lagene og idrettskretsen.
Blant idrettsrådets oppgaver er å formidle idrettslagenes anleggsbehov til kommunale myndigheter, og å fordele tilskuddene til "Lokale aktivitetsmidler" (LAM).
Her kan du lese mer om idrettsråd

Lokale aktivitetsmidler (LAM) er en grunnstøtte til medlemsbaserte lokale lag og foreninger. Midlene skal bidra til økt idrettsaktivitet, deltakelse og frivillighet. Det er arbeidet i det enkelte idrettslag for barn (6-12 år) og ungdom (13-19 år) som skal tilgodeses.
LAM er en tilskuddsordning fra Kulturdepartementet (KUD) spesifikt rettet mot lokale lag og foreninger som driver idrett og fysisk aktivitet for barn og ungdom.
Det er idrettsrådet i den enkelte kommune som bestemmer tildelingskriteriene, basert på KUDs retningslinjer, samt anbefalingene fra Norges idrettsforbund.

Ulønnet arbeid/frivillig innsats

Idretten drives av frivillige og det er viktig å legge til rette for at denne frivilligheten
fortsetter.
ILO (International labor organization) definerer frivillig arbeid som: ikke-obligatorisk arbeid, det vil si den tiden en person bruker på å utføre en eller flere aktiviteter - enten gjennom en organisasjon, eller direkte overfor andre utenfor egen husholdning - uten å ta betalt.
Definisjonen vektlegger at frivillig arbeid innebærer at tjenesten eller aktiviteten blir foretatt uten at det utbetales lønn. I tillegg må tjenesten eller aktiviteten være til fordel for samfunnet, miljøet, eller andre enn nære slektninger eller personer som kan regnes til egen husholdning.

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at i 2014 var 38 % av landets befolkning delaktig i frivillig arbeid innen idrett og friluftsliv.

Et kort utdrag fra Fritt Ord i Halden Arbeiderblad skrevet av Halden idrettsråd sier: Idretten tilfører kommunen et sted mellom 80 og 100 millioner pr. år i frivillig arbeid for barn
og unge.

Tilskuddsordninger, tilrettelegging av haller og gymsaler og oppmerksomhet overfor de frivillige er viktig for at idretten og samfunnet skal kunne beholde den store andelen av frivillige. Idrett er et viktig forebyggende arbeid i forhold til barn og unge og i idretten skapes forbilder og gode holdninger.

Kvalitetsklubb – Norsk fotballforbund (NFF)

NFF kvalitetsklubb 1 er det første av tre nivåer i NFF Kvalitetsklubb. Målet er å stimulere til god klubbutvikling som vil forsterke helheten. Godt strukturerte klubber tiltrekker seg frivillige og gir grobunn for sunn barne- og ungdomsidrett.

Kvalitetsklubb leveres fra NFF/kretsens side med kriterier, veiledninger og maler som klubbene kan bruke i sitt utviklingsarbeid.

En kvalitetsklubb har et likeverdig, trygt og tilpasset tilbud til alle som har lyst til å spille fotball:

  • Likeverdig: Alle skal gis like muligheter til å kunne delta, uavhengig av alder, kjønn, ferdighetsnivå eller kulturell bakgrunn.
  • Trygt: Alle skal tas godt vare på og aktiviteten skal skje i trygge og sikre omgivelser
  • Tilpasset: Alle spillerne skal få et fotballtilbud tilpasset egne ferdigheter, ambisjoner og nivå.
  • Alle: Alle gutter og jenter i det naturlige nedslagsfeltet til klubben skal få et fotballtilbud.

Tre klubber i Halden har i 2015 oppfylt kriteriene til å kalles Kvalitetsklubb 1:
Berg idrettslag, Tistedalens turn og idrettsforening og Kvik Halden fotballklubb.

Barn og unge

Barneidrett er idrettsaktiviteter for barn til og med det året de fyller 12 år. Ungdomsidretten er fra 12 år og oppover.
Når det gjelder de organiserte barn og unge, dvs. de som er medlem av idrettslag eller friluftslag, har Halden kommune et stort tilbud gjennom kommunens idrettslag.
Halden kommune har gratis treningstid for barn og unge, og de skal prioriteres med gunstig treningstid.
I tillegg til den organiserte idretten er det viktig å fange opp nye trender og nye måter å organisere idretten på slik at den passer ungdom av i dag.

Halden kommune ønsker derfor å prioritere aktiviteter som kan aktivisere den uorganiserte ungdommen gjennom avsatt halltid og noe åpningstid på Halden stadion.
Skateparken ved skolestadion og kommunens kunstgressbaner er arenaer som blir flittig brukt av uorganiserte barn og unge.
Både uorganisert og organisert idrett kan være en arena for integrering, og det er ønskelig med høyere deltakelse av flerkulturelle barn og unge i haldenidretten.
I dette arbeidet bør det etableres et samarbeid mellom den organiserte idretten og Halden
kommune.

Idrett - et tilbud til alle – universell utforming

Et idrettsanlegg skal kunne brukes av alle, inkludert utøvere, publikum, trenere og personer i andre roller som f.eks speaker eller banepersonell uansett funksjonsnivå.
Regjeringen presenterer sin visjon om at Norge skal være universelt utformet innen 2025 gjennom handlingsplanen Norge universelt utformet 2025. Dette er et overordnet dokument som er retningsgivende for tiltak også innenfor idrettsområdet.
Her kan du lese om universell utforming av idretts- og nærmiljøanlegg

På samme måte som for friluftslivet er det en målsetning for idretten at alle skal kunne delta.
Dette vil i noen tilfeller kreve spesiell tilrettelegging, men målet er å føre en idrettspolitikk som følger prinsippene om universell utforming hvor universell utforming skal være et gjennomgående prinsipp.

Eldre og folkehelse

Halden kommune er sammen med de andre kommunene i Østfold og fylkeskommunen, medlem i partnerskapet Østfoldhelsa. (http://www.ostfoldhelsa.no/) Østfoldhelsa er et partnerskap som arbeider med forebyggende og helsefremmende arbeid for innbyggere i Østfold.
Her kan du lese mer om Østfoldhelsa

Folkehelseinstituttet publiserer folkehelseprofiler for alle landets kommuner som skal hjelpe lokale myndigheter til å skaffe seg en oversikt over folkehelseprofilen i kommunen. Folkehelseprofilen for Halden 2015 viser blant annet at:

  • Kommunen har en høyere andel av eldre over 80 år enn gjennomsnittet
  • I aldersgruppen 45 år og eldre er andelen som bor alene høyere enn i landet for øvrig.

Økt aktivitet for de eldre aldersgruppene er viktig for helse og trivsel.
Norges Idrettsforbund har som mål å oppnå idrett for alle. Kulturdepartementet startet rundt 1993 et program under tittelen ”Mosjon og idrett for eldre.” Dette programmet kalles 55+ og organiseres nå gjennom Norges Bedriftsidrettsforbund.
Det er ønskelig at kommunen går inn og ser på aktivitetsbehovet for de eldste aldergruppene.
Flere idrettslag / friluftslag driver med aktiviteter for eldre. Det er viktig å sette fokus på dette
tilbudet og motivere lag og foreninger til å utvikle tilbudet i samarbeid med kommunen.

Hallkapasitet

Den økende medlemsmassen i organisert idrett, spesielt blant barn og unge, viser at det er viktig med ny anleggsutbygging med nye hallflater.

Følgende idrettshaller benyttes nå:

  • Hjortsberghallen
  • Remmenhallen
  • Porsneshallen
  • Risumhallen
  • Tistadalshallen

Til sammen utgjør dette 5 hallflater.

Når det gjelder hallutviklingen i kommunen fram til nå har breddeidretten vært prioritert, og det er nå tid for å planlegge også for særidretter. Kommunen har topplag i håndball, noe som medfører at kravene rundt hallkapasiteten er endret.

Elitekamper i håndball spilles i Remmenhallen etter dispensasjon fra Norges Håndballforbund. Det er ingen haller i Halden kommune som tilfredsstiller kravene fra håndballforbundet når det gjelder antall tribuneplasser, VIP-tribune, plass for TV-overføring og generell sikkerhet for spillere og tilskuere.

Det skal bygges ny idrettshall på Os som en del av Os oppvekstsenter. Denne hallen kan brukes på dagtid av Os skole og Halden videregående skole og av idretten på ettermiddag/kveldstid. Hallen planlegges med to håndballbaner og vil oppfylle håndballforbundets arenakrav.

Ved utvidelse av Tistedalshallen i tillegg til Os, vil Halden få 3 nye hallflater. 3 nye hallflater på kveldstid og 1 ny hallflate på dagtid vil øke hallkapasiteten med 60% og brukstiden med 80%.
Ved utvidelse av Tistedalshallen vil kommunen få en hallflate som kan benyttes på dagtid av Aktiv på dagtid og i kommunens integreringsarbeid.
I tillegg vil kommunen få en hall som tilfredsstiller Norges håndballforbunds arenakrav og som kan benyttes til elitekamper inntil ny idrettshall på Os er ferdigstilt.

Anleggstilbudet i Østfold

Basert på data fra idrettsregistreringen 2015 har Østfold nest lavest anleggsdekning blant fylkene. Dette er en plass ned i forhold til 2014.

Anleggstilbudene i fylkene (per 1000 innbyggere)
Fylke Antall per 1000 innbyggere
Oslo 1,34
Østfold 2,59
Akershus 2,66
Vestfold 2,98
Sør-Trøndelag 3,07
Hordaland 3,11
Rogaland 3,29
Vest-Agder 3,30
Gjennomsnitt 3,37
Buskerud 3,60
Aust-Agder 3,91
Telemark 4,31
Møre og Romsdal 4,43
Hedmark 4,51
Nordland 4,80
Oppland 4,86
Troms 4,89
Nord-Trøndelag 4,95
Sogn og Fjordane 5,23
Finnmark 6,65

Den nye skolebruksplanen 2015 – 2016, vedtatt i Fylkestinget februar 2015, synliggjør den nåværende og fremtidige tilbudsstrukturen for de videregående skolene i Østfold fylkeskommune. Den vedtatte tilbudsstrukturen og forventet elevvekst utløser behov for større arealer for kroppsøving og idrett for flere skoler.
Det er tradisjon i Norge at fasiliteter for idrett og fysisk aktivitet etableres i nær tilknytning til skole. Ved gjennomføring av skolebruksplanen har fylkeskommunen et ønske om å dekke idrettens behov i tillegg til skolenes behov.

Punkt 1 og 2 i Fylkesutvalgets vedtak 10.12.2015 sier:

  1.  Fylkesrådmannen får mandat til å utrede flere alternativer for etablering av idrettsfasiliteter i kommende mulighetsstudier i tilknytning til skolebruksplanen, der man i tillegg til å dekke skolens behov også ser på muligheten til å dekke idrettens behov, samt hvordan man med enkle justeringer kan ivareta andre behov som folkehelse, kultur og eventer.
  2.  Det skal samarbeides med idretten og aktuelle kommuner for å jobbe frem interkommunale anlegg, som også kan brukes til nasjonale og internasjonale arrangementer.

Remmen svømmehall

Remmen svømmehall ble oppført i 1976. I 2003 inngikk Halden kommune og Statsbygg v/ Statsbygg Øst en sameieavtale for Remmen svømmehall. Halden kommune og Statsbygg har en eierandel hver på 50%.

Avtalen forplikter eierne når det gjelder teknisk drift og vedlikehold:

Utdrag av punkt 4 i sameieavtalen:

  • Sameierne skal hvert femte år på sameiemøte avtale hvem som skal forestå teknisk drift og vedlikehold.

Utdrag av punkt 6 i sameieavtalen:

  • Kostnadene ved teknisk drift og vedlikehold av svømmehallen fordeles likt mellom sameierne i henhold til eierandel. Den sameier som etter avtalens pkt. 4 forestår teknisk drift og vedlikehold av svømmehallen, har krav på å få dekket den andre sameierens andel av kostnadene.

Svømmehallen har ett basseng som gir svømmeopplæring i skolen, treningstid for Halden svømmeklubb og et åpent svømmetilbud til befolkningen.
Høgskolen i Østfold har bruksrett til svømmehallen i skoletiden, og kommunen bruker hallen på ettermiddag- og kveldstid og i helger.
Det er behov for ny svømmehall, noe som kan ses på i sammenheng med ny sentrumsskole på Os.

Like vilkår for alle idrettslag

Noen idrettslag i kommunen har egne anlegg, og andre idrettslag har kommunale anlegg som sin treningsarena. I planperioden skal det utarbeides et regelverk som likestiller idrettslagene når det gjelder
bruken av anleggene. Vedlikeholdsavtaler som inngås mellom idrettslag og kommunen ved bruk av kommunens idrettsanlegg skal overholdes.

Handlingsprogram for idrett og fysisk aktivitet i Halden i perioden 2017-2020

Kommunedelplanens handlingsplan er en tabell som viser kommunens prioritet når det gjelder utbygging og rehabilitering av anlegg og områder for idrett og friluftsliv. Dette går på konkrete planer med formell dokumentasjon for fullføring eller igangsetting i perioden. Handlingsprogrammet rulleres årlig i sammenheng med kommunes årlige budsjettbehandling.

Vedlegg 14 viser prioritering mellom de ulike anleggene. Dette handlingsprogrammet er grunnlaget for spillemiddelsøknader for 2017.
Kommunens handlingsplan er satt opp etter innspill fra idrettslagene, blir saksbehandlet i kulturadministrasjonen og vedtatt i Hovedutvalg for samfunnsutvikling og kultur.
Et anlegg som er prioritert i kommunens handlingsplan for anleggsutbygging kan stå maksimum 5 år på listen. Hvis anlegget ikke er realisert i løpet av fem år, vil anlegget bli fjernet.

Regional plan for fysisk aktivitet 2011 – 2014 prioriterer følgende typer anlegg i kommunedelplaner for idrett og friluftsliv:

  • Nærmiljøanlegg, herunder flater for flerbruk, ball-løkker, tursti, tur- og trimløyper/lysløyper, handikapanlegg.
  • Rehabilitering av visse typer eldre anlegg, herunder bl.a. svømmehaller.
  • Flerbrukshaller. Av nye anlegg vil flerbrukshaller som kan dekke behov for flere brukergrupper bli prioritert. Anlegget skal ha universell utforming.
  • Tur- og O-kart. Dette er et viktig område for informasjon og grunnlag for økt medvirkning og deltakelse i friluftslivet. Turkart bør ta med info om allemannsretten og friluftsloven.

Rehabilitering av anlegg

Halden kommune har flere anlegg som trenger rehabilitering. Det gjelder både gymsaler, Hjortsberghallen og flere uteanlegg.

Grunnlaget for rehabilitering skal være utilfredsstillende teknisk/økonomisk drift, utilfredsstillende bruksfunksjoner og/eller stor bruksslitasje som ikke kan rettes opp ved normalt vedlikehold. Tilpasning til nye forskrifter er også akseptert som grunnlag for rehabilitering. Det gis normalt ikke tilskudd til rehabilitering av anlegg som er yngre enn 20 år.
Rehabiliteringen skal ta sikte på å oppgradere anlegget til dagens standard.
Rehabiliteringen skal gi langvarig forbedring av funksjoner og teknisk/økonomisk drift.
( Rehabilitering / ombygging av eldre idrettsanlegg V-0823 – punkt 2.)

Hjortsberghallen ble bygget i 1981 og er håndballens største treningsarena. Halden Innebandyklubbs A-lag og Halden Topphåndball trener også her, og hallen er kamparena for Håndballklubben Halden og Halden innebandyklubbs kamper. Hallen er også gymsal for Hjortsberg skole.
Bruken av Hjortsberghallen har økt betraktelig de siste årene og hallen har stort behov for rehabilitering for fortsatt å kunne fungere som en idrettshall.

Tilstandsrapport

  • Det skal i løpet av 1-2 år utarbeides en tilstandsrapport for Hjortsberghallen og andre av kommunens større ute- og inneanlegg.

Ordinære anlegg

Det kan søkes om tilskudd til bygging og/eller rehabilitering av idrettsanlegg som er åpne for allmenn idrettslig virksomhet ( idrett og fysisk aktivitet for alle ), og som ikke er underlagt fortjenestebaserte eierformer.

Nærmiljøanlegg

Med nærmiljøanlegg menes anlegg eller områder for egenorganisert fysisk aktivitet, hovedsakelig beliggende i tilknytning til bo- og/eller oppholdsområder. Med nærmiljøanlegg menes kun utendørsanlegg.
Områdene skal være fritt allment tilgjengelig og beregnet på egenorganisert fysisk aktivitet, primært for barn og unge, men også for lokalbefolkningen for øvrig.

Søknadsfrist og søknadsprosedyre for søknader om spillemidler.

Statlig, fylkeskommunalt og kommunalt nivå bindes sammen blant annet med hensyn til fordeling av spillemidlene. For å få tildelt spillemidler må kommunen ha oppfylt visse vilkår; revidere kommunedelplan for fysisk aktivitet hvert fjerde år med rullering av handlingsprogram de mellomliggende år, ha et ajourført anleggsregister for spillemidler og saksbehandle spillemiddelsøknader.

Prosedyre for søknad om spillemidler fra og med søknadsåret 2017:

  • I april vil det bli avholdt et obligatorisk seminar for de idrettslag som har planer om å søkes spillemidler for 2017.
  • 1.mai er fristen for å melde nye anleggsprosjekter til kommunen.
  • I august vil handlingsplanen rulleres i hovedutvalget og søknader om kommunalt tilskudd vil bli behandlet enkeltvis.
  • 1.september er frist for innsending av forhåndsgodkjenning av anleggsplaner til kommunen.
  • 1.oktober er frist for innsending av spillemiddelsøknad til kommunen. Søknader som kommer etter fristen vil ikke bli behandlet.

Rådgivning og oppfølging av søkere er tillagt kommunen. Kommunen har også ansvar for å ivareta grupper og organisasjoner som ikke er medlemmer av idrettsrådet.

Kommunal medfinansiering ved søknad om spillemidler

Fram til nå har det vært praksis at kommunen er med på å finansiere kostnadene når idrettslag søker spillemidler til nye anlegg eller rehabilitering av anlegg.
Søknad om kommunal medfinansiering vil fra og med søknadsåret 2017 bli behandlet enkeltvis i forbindelse med den årlige budsjettprosessen. I behandling av disse søknadene vil lagenes finansielle situasjon vektlegges, og det vil bli lagt vekt på en variasjon i anleggsutbyggingen.

Vedlikehold av idrettsanlegg som er finansiert ved spillemidler

Anleggseier plikter å holde anlegget i god stand. De til enhver tid gjeldende sikkerhetsforskrifter skal følges. Anlegget skal vedlikeholdes slik at det ikke forringes utover det som følger av normalslitasje og elde.
(Retningslinjene punkt 2.3.2 Vedlikehold og oppgradering av anlegget.)
Kommunen vil i denne planperioden utarbeide en kontrollfunksjon i forhold til oppfølging av
vedtatte driftsplaner for anlegg som har mottatt spillemidler. Det vil bli satt opp en oppfølgingsplan hvor disse anleggene får befaring hvert tredje år.