Feiing

Feiing

Feiing av pipe/fyringsanlegg er et viktig brannforebyggende arbeid. En sotet pipe trekker dårlig, gir dårlig forbrenning og dermed uøkonomisk fyring. Ved å fjerne sot og bek reduseres faren for brann.

Du vil motta et varsel i god tid før feiing slik at du som huseier har tid til å ordne dette før vi kommer:

  • Å legge fram godkjent stige og lukke igjen luker, spjeld og trekkventiler.
  • Å lukke ildstedet forsvarlig.
  • Dersom ingen er hjemme ved feiing, må du som eier på forhånd ha bekreftet at det er klargjort for feiing.
  • Feiing omfatter feiing av pipeløp, kanaler, og røykrør samt uttak av sot. Dersom vi skal fjerne sot, må du som eier eller en som representerer deg være til stede. Hvis feieren ikke kommer inn og får gjort denne delen av sitt arbeid, er du selv ansvarlig for å fjerne soten. 
     

Halden kommune har ikke feiing i faste intervaller som gjelder for alle, som for eksempel “én gang i året”. Årsaken til det er at ildsteder har ulik alder, tilstand og bruk. De som feier og har branntilsyn hjemme hos deg vil derfor vurdere tilstand på ildstedet, mengde og type sot i fyringsanlegget og ut fra det bestemme hvor ofte du trenger feiing og tilsyn.

De som utfører tilsyn gir også veiledning om blant annet riktig fyring, slokkeutstyr, røykvarslere og rømningsveier.

Ta kontakt om du har spørsmål

Dersom du har spørsmål om tilsyn, feiing eller varsling, kan du kontakte oss på 
telefon 69 17 45 19 eller e-post: feiing-tilsyn@halden.kommune.no

Krav til stiger og feieplattform

Krav til veggstige - adkomst til tak

Før brannforebyggeren kommer må du som eier sørge for at veggstige er satt opp eller ligger klar på bakken nedenfor takstigen.

  • Stigen skal stå stødig og rekke ca. én meter over taket. Dersom det er fare for at stigen kan gli, må stigefeste monteres for at løs veggstige skal kunne benyttes til adkomst. Stigen kan ikke settes direkte mot skorsteinen.
  • Stigen skal være av varig ubrennbart materiale. Stiger av jern eller treverk er ikke godkjent.

Dersom du ikke selv er i stand til å hente frem stigen, kan du kontakte brannforebyggeren for å få hjelp.

Krav til takstige - adkomst på tak

Der feiing foregår fra tak med helling, skal det være montert takstige – både for at brannforebyggeren skal kunne bevege seg trygt, og for å unngå skade på taket.

  • Alle bygg bygd etter 1989 (eller der det er lagt nytt tak) skal ha typegodkjent takstige montert etter monteringsanvisningen.
  • På bygg som er bygd før 1989 (og det ikke er lagt nytt tak) kan det benyttes gamle takstiger. Takstigen skal da være av ubrennbart, varig materiale og være festet til bærende takkonstruksjon. Stiger av jern og treverk er ikke godkjent.

Takstigen skal ligge inntil pipa og gå opp til mønet, eventuelt i overkant av pipa, slik at brannforebyggeren kan stå i takstigen (der det ikke er feieplattform) under feiingen.

Krav til feieplattform

  • Piper der minste høyde fra tak til toppen av pipa er over 1,2 meter må ha stige, feieplattform eller feieluke.
  • Stige og feieplattform skal være typegodkjent og montert i henhold til monteringsanvisning. Avstand til pipetopp skal ikke overstige 1,2 meter. Eventuell feieluke skal være montert i henhold til gjeldende krav.
Brannstasjon
E-post
Mobil 69 17 45 19