Økologisk jordbruk

Økologisk jordbruk

​I Norge er økologisk matproduksjon regulert av økologiforskriften. 

Økologiforskriften

Forskriften er basert på EU-standarden for økologisk produksjon, mattilsynet har delegert ansvaret for tilsynet til  Debio som utfører kontroll og sertifisering.

Dyrking av økologiske planter innebærer et allsidig driftsopplegg, hvor bruken av naturlige fornybare ressurser er viktig for å sikre og bedre fruktbarheten i jorda. I veilederen til forskriften for økologisk produksjon kan du lese om alle forhold som legger til rette for en godkjent økologisk planteproduksjon, som omleggingstider, parallelproduksjon, gjødsling, plantevern og formeringsmateriale.

Husdyrhold

Kunnskap og respekt for dyrenes egenart er selve grunnlaget for økologisk husdyrhold. God dyrevelferd og dyrehelse er viktige prinsipper, samtidig som dyrene gir viktige bidrag til et allsidig og balansert økologisk landbruk. Hele regelverket er forklart i Veileder B til forskriften om økologisk produksjon. Her kan du lese om omlegging og karenstid, fôring, krav til husdyrrom og ellers alle andre forhold som regulerer økologisk husdyrhold.

Hva koster det?

Gebyroversikt fra Debio