Nasjonal dag for fallforebygging

29. april er nasjonal dag for fallforebygging. Halden kommune har et godt tilbud med fysioterapeuter som trener ukentlig med innbyggere i ei balansegruppe.

I samarbeid med Helsedirektoratet markeres den første nasjonale dagen for fallforebygging for eldre nå i 2025. Målet med en slik dag, er å øke bevissthet og kompetanse om at fall kan forebygges med enkle tiltak.

Selv om årsakene til fall er sammensatte, er styrke og balansetrening det mest virkningsfulle tiltaket for å forebygge fall. Halden kommune tilbyr ulike treningsgrupper for eldre, et eksempel er Sterk og stødig-programmet og balansegrupper.

Hvem som helst kan falle

Det er spesielt viktig at eldre er oppmerksomme på hvordan vi kan forebygge fall. Hvorfor? Fordi det handler om å ta vare på det som betyr mest: selvstendighet, livsglede og muligheten til å bo hjemme så lenge som mulig.

Fall kan føre til mer enn blåmerker, som alvorlige skader som brudd eller hodeskade. Et fall kan påvirke trygghetsfølelsen. Det er viktig å vite at fall kan forebygges – en kan gjøre mye selv.

Kvinne med grønn genser, grått hår og briller - Klikk for stort bildeBerit Myhren Martin Sagholen

Fysioterapeut Kine Marie Christiansen, forteller at balansetreningen er rettet mot de som er i faresonen til fall, som trenger litt ekstra hjelp og som fortsatt bor hjemme. Hun forteller at det er bra å utfordre seg litt, slik at man kan føle seg mer og lengre selvstendig.

- Jeg er storfornøyd med tilbudet og deltar hver uke. Jeg føler meg sprek og aktiv selv om jeg nå er 93 år gammel, sier Berit Myhren.

Alle deltakere forteller i plenum at de er veldig fornøyde med kommunen og tilbudet, de forteller at de er veldig glade for å ha muligheten til dette, ikke minst med tanke på det sosiale rundt treningene.

Rita Ottersen sier hun er svært fornøyd med kommunen, helt fra første stund har hun blitt godt ivaretatt og forteller at hun trives svært godt på trening.

Årsaker og risikofaktorer for fall henger nært sammen. Selv om snublefeller i hjemmet eller glatte veier på vinteren kan være vanlige årsaker, kan det ofte være mer individuelle risikofaktorer som ligger bak et fall. Selv om eldre faller oftere enn yngre, er ikke det å falle en normal del av det å bli eldre.

Tror du at dette kan være noe for deg eller dine nærmeste? Ta kontakt med Halden kommunes fysioterapitjeneste: 69 17 25 43 eller fysioterapi@halden.kommune.no

10 ting du kan gjøre for å forebygge fall

  • Hold deg i bevegelse. Styrke- og balansetrening to ganger i uka reduserer fallrisikoen betydelig.
  • Legemiddelbruk. Snakk med legen om medisiner du bruker, særlig hvis du føler deg ustø.
  • Kosthold. Et variert kosthold rikt på kalsium og vitamin D er viktig for sterke bein. Unngå dehydrering
  • Rusmidler. Alkohol og andre rusmidler øker risiko for fall. Vær særlig forsiktig i kombinasjon med legemidler.
  • Sjekk syn og hørsel regelmessig. Bruk briller med riktig styrke.
  • Velg riktig fottøy. Bruk sko med sklisikre såler og god støtte. Unngå tøfler eller sko som lett sklir av
  • Vinterføre. Husk brodder eller piggsko på glatte vinterdager. Ha strøsand tilgjengelig ved utgangsdøren.
  • Benskjørhet. Tidligere brudd, bruk av steroider, røyking, alkoholbruk og leddgikt er blant risikofaktorer for benskjørhet. Er du bekymret- snakk med fastlegen din.
  • Ganghjelpemidler. Har du bruk for ganghjelpemidler som krykker eller rullator, kan du ta kontakt med kommunen.
  • Sørg for et trygt hjem. Ha godt lys i alle rom, særlig viktig mellom seng og bad. Fjern snublefeller som løse ledninger. Fest løse teppekanter eller fjern tepper. Bruk sklisikre matter på badet eller sett opp håndtak på badet. Gode rekkverk i trapp. Husk også inngangsparti og utetrapp.