Oppdatering om stenskred ved Saugbrugs

Oppdatering om stenskred ved Saugbrugs

Det har gått et stenskred ved Norske Skog Saugbrugs. Det er ifølge NVE ingen grunn til bekymring for beboere i nærliggende boliger. Politiet oppfordrer alle til å holde avstand til området. 

Klokken 0430 natt til torsdag 27. april gikk det et stenskred ved Norske Skog Saugbrugs i Halden. Stenskredet har skjedd ved den utsprengte skjæringen i fjellet bak PM6-bygget. Skredet har gjort betydelige skader på industribygget, men det er ikke fare for naboene på høyden over Saugbrugs, ifølge Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE). 

- Geologer fra NVE og NGI har sammen gjort en innledende vurdering basert på innsendte bilder og videomateriale. Skredet har trolig gått som følge av svakhetssoner i fjellet som over tid har manglet støtte i foten av skjæringa. Selv om det er et betydelig volum på berget som har rast ut, så er det ikke grunn til bekymring for nærliggende boligbebyggelse. Det vil fremdeles kunne være avløste blokker og ustabilt skredmateriale i skråningen, så det trengs ytterligere geofaglige og bygningsfaglige vurderinger for å sikre skredområdet og bygget, og dette vil følges opp av industribedriften og deres forsikringsselskap, sier naturgeograf og senioringeniør Jaran Wasrud i NVE. 

Hold avstand – respekter sperringer

Det er et skogsområde mellom den utsprengte fjellskrenten og nærmeste boliger over Saugbrugs. Det er viktig at innbyggere nå holder seg unna dette turområdet av hensyn til egen sikkerhet. 

- Politiet anser ikke området nær rasstedet som trygt. Det er viktig at alle respekterer sperrebånd som er hengt ut. Ingen må ta seg inn i området i det hele tatt, inntil dette er fullstendig undersøkt og sperringer er fjernet, sier politioverbetjent Aleksander Westlund, politikontakt for Halden og Aremark. 

Kommunens rolle

Halden kommune har dialog med Norske Skog Saugbrugs om situasjonen og bidrar med kommunens ressurser ved behov. 

Se pressemelding fra Norske Skog her

Fabrikkbygg, Norske Skog Saugbrugs, stenskred - Klikk for stort bildeNatt til 27. april var det et stenskred bak PM6-bygget hos Norske Skog Saugbrugs. Ole-Christian Torgalsbøen