Respekter bålforbudet

Respekter bålforbudet

Etter perioder uten betydelig nedbør er det knusktørt i bakken og skogbrannfaren øker raskt. Brannvesenet ber alle om å ta det nasjonale bålforbudet på alvor og la være å tenne bål eller på annen måte risikere brann.

Mellom 15. april og 15. september er det generelt bålforbud. Da er det normalt ikke tillatt å tenne bål, engangsgriller, bålpanner og annen åpen ild i skog og utmark. Spesielt om våren og tidlig sommer før gresset blir grønt, kan brannfaren være stor.

Du er selv ansvarlig

Vi ser et brent skogsområde etter en skogbrann. Røyk ligger fortsatt tett til den askekledde bakken. - Klikk for stort bildeSkogbrannen i Halden, 2022. Ole Nomel

Ved bålbrenning, grilling med engangsgrill og lignende er det du selv som må vurdere faren ved å tenne ild. Det er alltid den som antenner ilden, som er ansvarlig for at det er trygt mens det brenner og at det er skikkelig slokket før man forlater stedet. Kravet om aktsomhet gjelder hele året, også utenom bålforbudet.

- En skogbrann er veldig krevende å slokke, og kan binde opp store ressurser til slokkearbeid over lang tid. Dersom man har opptrådt uforsvarlig, kan man risikere å bli holdt økonomisk ansvarlig for både skader og ressursbruk, forklarer branninspektør ved Halden brannvesen, Egil Pinås.

Om du oppdager skogbrann, ring straks brannvesenet på telefonnummer 110 

Er du usikker på om du kan tenne opp ild, la heller være eller kontakt brannvesenet.

Det er tørt i områdene rundt Halden og Aremark nå.

Indeksen som måler skogbrannfare er på vei opp.

Les mer om skogbrann her

Plakat med teksten Åpen ild i skog og utmark er forbudt fra 15.april til 15.september. Dette står på flere forskjellige språk. - Klikk for stort bilde