Vi ønsker deg en branntrygg sommer

Vi ønsker deg en branntrygg sommer

Halden brannvesen starter i disse dager opp sin «Branntrygg sommerkampanje» og kommer til å besøke våre campingplasser og båthavner i sommer.

- Vi håper å få folk til å tenke brannsikkerhet, også på camping og i båten, sier Philip Marmont-Ramsey som er branninspektør ved Halden brannvesen.

Sommer betyr for de fleste også ferietid. Enten du skal på hytta, ut med båten, på hotell- eller campingferie; her er noen tips til hvordan du har en brannsikker sommerferie.

Ta med røykvarsler og slokkeutstyr på ferie!

Husk at akkurat som hjemme er både røykvarsler og slokkeutstyr påbudt, både på hytta, i campingvognen, i båten og i bobilen. Ta gjerne med en reiserøykvarsler om du skal leie overnattingssted. Vi anbefaler deg å sjekke at slokkeutstyret fungerer og at det er lett tilgjengelig.

Bruk av gass

Har dere gassutstyr i båten, på hytta eller i campingvogn og bobil er det veldig viktig å kontrollere dette slik at det ikke er skadet eller løsner. Sørg for at gassapparatet og beholderen er i god stand. Sjekk jevnlig slanger og koblinger for lekkasjer. Vær forsiktig med bruk av åpen ild i nærheten av gassutstyr. Det kan være smart å montere gassvarsler og CO-varsler om du har aggregat eller dieseldrevet varmeapparat. Kullosgassen er luktfri og vanskelig å oppdage.

På campingplassen

Gjør deg kjent med sikkerhetsreglene når du kommer til en ny campingplass. Plasser din campingvogn, telt eller lignende i god avstand fra naboen.
En brann på campingplassen kan spre seg raskt. Har dere røykvarsler blir dere varslet tidlig hvis uhellet er ute. Med et slokkeapparat og et brannteppe øker sjansen for at dere klarer å slokke brannen tidlig, enten det brenner hos dere eller hos naboen.

I båten

Fortøy i god avstand til andre båter, slik at det er mulig å slippe ut om det skulle begynne å brenne. Vi anbefaler å installere gassmåler, Co-varsler i båt med overnattingsmuligheter. Mange bruker propan til både oppvarming og matlaging. Feil på gassapparater, brennere og utstyr - eller om det brukes feil - kan føre til brann, eksplosjon eller kullosforgiftning. 

Hvis det brenner: 

  1. Redd deg selv og folk som er i fare 
  2. Varsle brannvesenet på nødnummer 110  
  3. Forsøk å slokke dersom du ikke utsetter deg selv for fare