Viktige sensorer i Gjellestadskipet

Viktige sensorer i Gjellestadskipet

Nå er viktige sensorer montert i restene av Gjellestadskipet i Berg. Utstyret måler blant annet temperatur og fuktighet i restene av det unike vikingskipet. Målet er å redde de siste restene før de råtner helt.

Det finnes tekster som viser at rester etter et skip ble funnet i jordet på Jellestad i Berg tilbake på 1800-tallet. Da visste man ikke hva man fant da det ble grav i jorden, og heller ikke hvor spektakulært funnet var.

For sju år siden ble området saumfart med moderne utstyr. Funnet var sensasjonelt: En skipsgrav fra vikingtiden. Det var første gang på over 100 år at en skipsgrav fra vikingtiden ble åpnet i Norge

Et sårbart funn

I vikingskipsmuseet i Oslo finnes flotte og godt bevarte vikingskip. Avtrykket av vikingskipet på Gjellestad er ikke godt bevart. Til tross for over 1.000 funn av ulike gjenstander, er restene fra selve skipet svært porøst. Det aller meste fra den opprinnelige konstruksjonen er borte. Skipsrestene ligger nær overflaten og har blitt utsatt for luft, fuktighet og temperaturendringer som naturlig nok har tært kraftig på restene.

Nettopp derfor ble det 19. desember i 2024 koblet tråder og sensorer på restene. Det er et forsøk på å overvåke det som er igjen i jorden. Det er for å kunne varsle et varsku hvis det som ligger i jorden er i ferd med å forsvinne for godt.

Uten et slikt overvåkningsutstyr har fagfolkene ikke nøyaktig oversikt over utviklingen i jorden. Med dette utstyret, vil det i hvert fall bli litt enklere å følge med.

På verdensarvlisten?

Funnet av Gjellestadskipet i Berg spiller en avgjørende rolle for at Norge kan få sin vikingarv inn på verdensarvlisten. Det er kanskje paradoksalt at nettopp Norge ikke har noe på verdensarvlisten fra vikingtid. Årsaken til det er at funnene fra vikingtid ikke lenger er på stedet der de ble funnet. De godt bevarte vikingskipene er flyttet til museum. Restene av Gjellstadskipet ligger på funnstedet. Derfor kan skipet være Norges billett til verdensarvlisten for vikinghistorie.

Blant de mest kjente kulturminnene på verdensarvlisten, er pyramidene i Egypt, Taj Mahal i India og Stonehenge i Storbritannia.

Her kan du lese at Riksantikvaren kartlegger flere funn fra vikingtid i Norge som verdensarv. 

Her kan du lese Vikingtidsmuseet.no side om Gjellestadskipet.