De fleste av landets kommuner står nå ved et veiskille i hvordan vi kan utføre tjenestene våre. Halden har i tillegg en demografisk utvikling som er mer krevende enn mange andre kommuner. Fra 2025 bor det flere eldre enn unge i Halden. Omstillingene handler ikke om å svekke tjenestene, men om å sikre at de som virkelig trenger hjelp, fortsatt får det – og at tjenestene er faglig forsvarlige også i morgen.
- Å luke bort tidstyver og oppgaver som ikke er naturlig å utføre for helsepersonell er helt avgjørende. Det handler om å bruke de ressursene vi har på en best mulig måte. Å ta i bruk teknologi som kan hjelpe oss der det er mulig, er en slik omstilling. Å endre handler altså ikke om å gjøre tilbudet dårligere, men å fortsatt bygge tjenester med hjerte, forstand og bærekraft, sier Martin Ekran, direktør helse og mestring i Halden kommune.
Målet er å starte tilbudet i Halden i løpet av sommeren 2025.
Et godt alternativ eller supplement
Dette vil være innholdet i digital hjemmesykepleie som foregår med kontakt via skjerm:
- Digital hjemmesykepleie tilbyr flere av de samme gode helsetjenestene som tradisjonell hjemmesykepleie, men de blir gitt digitalt på faste tidspunkt og uten at pleieren er fysisk til stede.
- Det vil være et tilbud til deg som har behov for hjemmesykepleie, men som ikke nødvendigvis trenger at noen møter opp fysisk hos deg.
- Helsepersonell vil via skjerm utføre noen av de samme tjenestene som i tradisjonell hjemmesykepleie, enten det gjelder medisinsk oppfølging, gi trygghetsfølelse i hjemmet eller annen helsefaglig veiledning.
- Ved hjelp av denne tjenesten kan helsepersonell oppdage tidlige tegn til forverring, gi råd og støtte, og bidra til å sikre din helse og trygghet.
- Digital hjemmesykepleie kan være et godt alternativ for noen eller et supplement til ordinær hjemmesykepleie.
- Det vil være helt frivillig å ta i bruk digital hjemmesykepleie.
Digital hjemmesykepleie er aktuelt for personer som:
- har behov for regelmessig medisinsk oppfølging, men ikke nødvendigvis har behov for fysisk besøk.
- har økt risiko for forverring av helsetilstanden og trenger tett oppfølging.
- har behov for å kjenne seg trygg hjemme
Det er en forutsetning at pasienten kan håndtere enkle digitale løsninger selv eller ved hjelp av pårørende. Alle vil få god opplæring.
Kommunen vurderer og anbefaler digital hjemmesykepleie til de som allerede har en hjemmesykepleietjeneste fra før, eller når det er sendt inn en søknad. Det er frivillig å takke ja til tilbudet.
Erfaringer fra Sverige og Finland viser at digital hjemmesykepleie kan gi flere fordeler, som økt trygghet for pasientene, bedre utnyttelse av personellressurser, redusert sykefravær blant ansatte og betydelige reduksjoner i kjøreavstander for ansatte.
De konkluderer også med at digital hjemmesykepleie er et verdifullt supplement til tradisjonelle helsetjenester, som kan forbedre både pasienttilfredshet og effektivitet i tjenesteleveransen.
Gode erfaringer i Tønsberg
Vestfold-kommunen Tønsberg var først ute i Norge med å tilby tilsvarende løsning som Halden nå skal starte med.
- For kommunens del innebærer dette at vi blir i stand til å betjene mange flere pasienter, fordi vi ikke trenger å bruke tid på å forflytte oss fysisk mellom dem. Dermed får vi økt kapasitet, og får utnyttet ressursene våre bedre. Når vi blir flere eldre i samfunnet og behovet for hjelp øker, kan vi ikke løse utfordringen bare ved å la de ansatte løpe fortere når de er på jobb. Vi må også jobbe på nye måter, som både gjør oss i stand til å hjelpe flere med fortsatt høy og god faglig kvalitet i tjenesten, sier virksomhetsleder Mariam Standal i hjemmesykepleie i Tønsberg kommune til deres nettside.
Standal mener digitale besøk i mange tilfeller kan erstatte fysiske besøk.
- Veldig mange av de besøkene sykepleierne avlegger i løpet av en dag, handler for eksempel om å påse at pasienten tar riktig medisin til riktig tid. Nå kan sykepleieren sitte på sentralen og se at pasienten faktisk tar medisinen sin uten å måtte være fysisk til stede.
For pasientenes del gir digital oppfølging større frihet og mer fleksibilitet.
– Det er dette jeg foretrekker, og det passer mine behov helt ypperlig, sier Tom Erik Hvam, som får digital oppfølging annenhver uke fra den digitale hjemmesykepleien i Velleveien i Tønsberg til Tønsbergs Blad.
– Jeg var kanskje litt skeptisk først, men det forsvant fort. Jeg angrer ikke på at jeg ba om dette tilbudet nå, for min del er dette helt genialt, sier han til avisen.