Veiledning – Tilrettelegging for rednings- og slokkeinnsatser

1 Innledning

Formål

Halden brannvesen har utarbeidet disse retningslinjene for å avklare og beskrive hvilken funksjon og hvilke ytelser vi som brannvesen har samtidig som vi vil presisere hva som er forventningen til andre sin tilrettelegging for at vi skal kunne gjennomføre forventet innsats.

Retningslinjene er ikke en erstatning for krav stilt i Byggteknisk forskrift (TEK17), med tilhørende veiledning (VTEK17), men er å betrakte som løsninger brannvesenet vurderer som nødvendige tiltak for at funksjonskravene i TEK17 § 11-17 skal være ivaretatt.

Retningslinjene er primært utarbeidet for kommunen på den måten at de kan forvalte sitt regelverk i plan- og byggesaker på en forutsigbar måte. Sekundært vil retningslinjene kunne brukes av prosjekterende slik at dimensjonering av bygg og anlegg er i samsvar med vår mulighet til å gjøre den jobben som forventes av oss.  

Alle henvendelser må rettes skriftlig til hk-brafor@halden.kommune.no

Spørsmål vedrørende veiledningen, ta kontakt med Halden Brannvesen ved leder for beredskapsavdeling. 

Regleverk

Det vises til:

A. Lov om vern mot brann, eksplosjon og ulykker med farlig stoff og om brannvesenets   redningsoppgaver (Brann- og eksplosjonsvernloven) og Forskrift om brannforebygging av 17. desember 2015 samt tilhørende veiledning. Det vises spesielt til forskriftens paragrafer:

  • §§ 4, 9 og 10 om eier av byggverk sine plikter og dokumentasjon
  • §§ 11, 12 og 13 om bruker sine plikter og dokumentasjon
  • § 19 om planarbeid
  • § 21 om vannforsyning Videre omhandler Forskrift av 26.juni 2002 om organisering og dimensjonering av brannvesen med veiledning krav til funksjon og ytelse for brannvesenet.

B.  Lov om planlegging og byggesaksbehandling (PBL) hvor det spesielt vises til:

  • § 27-1 Vannforsyning
  • § 27-4 Atkomst samt Forskrift om tekniske krav til byggverk av 11.juni 2017, med veiledning (TEK) med fokus på § 11-17 Tilrettelegging for rednings- og slokkemannskap.

Saksbehandling og roller

Brannvesenet kan ikke gi aksept eller vedta tiltak etter Plan og bygningsloven, men kan stille krav til utbedring der tiltak ikke er i samsvar med Brann- og eksplosjonsvernloven. Derfor er det viktig at det er et godt samarbeid mellom kommune, brannvesen og prosjekterende fra begynnelse til slutt og på denne måten unngå denne form for problemstillinger.  

Kommune

Det er kommunen som er ansvarlig for forvaltning av Plan- og bygningsloven med tilhørende forskrifter og veiledninger. Kommunen skal behandle innkommende saker for prosjekterende og skal søke uttale og veiledning hos brannvesenet ved behov. Ved planarbeid (kommuneplaner, kommunedelplaner og større reguleringsplaner) og større byggeprosjekter bør brannvesenet være en høringsinstans for kommunene. Dette for å sikre at alle sine interesser blir ivaretatt og at behov for slokkevann, oppstillingsplasser og kjørevei blir tatt høyde for så tidlig som mulig i det enkelte prosjekt.

Brannvesen

Brannvesenet er en faglig støtte for kommunen hvor de kan få faglige råd, anbefalinger og beskrivelse av funksjon og ytelser for de tjenester/hendelser som brannvesenet er dimensjonert etter. Brannvesenet gir uttale i forbindelse med planarbeid og byggeprosjekter og på denne måten sikrer at det er samsvar mellom krav i Brann- og eksplosjonsvernloven og Plan- og bygningsloven.

Prosjekterende

Prosjekterende skal sikre at et tiltak er i samsvar med de bestemmelser og tillatelser som er gitt etter Plan- og bygningsloven. Dette kan gjøres ved å benytte pre-aksepterte løsninger eller ved analyse. Prosjekterende bør benytte seg av disse retningslinjene for å sikre at tiltaket tilfredsstiller det sikkerhetsnivå det prosjekteres for.