Veiledning – Tilrettelegging for rednings- og slokkeinnsatser

3 Krav i gjeldende regelverk

Tilgjengelighet  

Det fremgår av TEK § 11-17 første ledd at byggverk skal plasseres og utformes slik at rednings- og slokkemannskap, med nødvendig utstyr, har brukbar tilgjengelighet til og i byggverket for rednings- og slokkeinnsats. Prosjektering av byggverk må vise hvordan adkomst for brannvesenet skal løses.

Adkomsten og oppstilling må dimensjoneres etter følgende tabeller:

Atkomstvei brann
Atkomstvei Mannskapsbil Tankbil Høydematriell
Kjørebredde 3,5m 3,5m 3,5m
Fri høyde 4,5m* 4,5m* 4,5m*
Lengde 8,5m 8,5m 10m
Terskelhøyde (fortauskant) Maks 15 cm Maks 15 cm Maks 15 cm
Maks stigning i atkomstvei 1:8 (12,5%) 1:8 (12,5%) 1:8 (12,5%)
Svingradius ytterkant vei 14m 14m 14m
Akseltrykk 12 000kg 12 000kg 12 000kg
Totalvekt 27 000kg 27 000kg 27 000kg

 * Av hensyn til eventuell snø bør større kjørehøyde vurderes.

Oppstillingsplass Brann
Oppstillingsplass Mannskapsbil Tankbil Høydematriell
Bredde Min 5m Min 5m Min 5m
Lengde Min 14m Min 14m Min 14m
Avstand til fasade Min 3m Min 3m Min 3m
Maks stigning/helning oppstillingsplass 1:8 (12,5%) 1:8 (12,5%) 1:8 (12,5%)
Akseltrykk 12 000kg 12 000kg 12 000kg
Totalvekt 27 000kg 27 000kg 27 000kg
Belastning pr støtteben 16 000kg
Plass til støtteben på stigebil 2m til hver side

Stige- og høydemateriell  

Halden brannvesen har pr i dag en stigebil med 32m rekkevidde. Stigebilen er dimensjonert for slokking i høyde og er dimensjonert for evakuering av mennesker. Ved prosjektering må det tilrettelegges for godkjente rømningsveier. Det er også manuelle skyvestiger tilgjengelig hos Halden brannvesen. Disse stigene har en begrensning på 3. etasjer. 

Slokkevann og vannforsyning  

Generelt om vannforsyning  

Plan- og bygningsloven § 27-1 krever at byggverk ikke må føres opp eller tas i bruk til opphold for mennesker eller dyr, med mindre det er forsvarlig adgang til slokkevann.

Forskrift om brannforebygging § 21 krever at kommunen skal sørge for at den kommunale vannforsyningen fram til tomtegrense i tettbygd strøk er tilstrekkelig til å dekke brannvesenets behov for slokkevann. I boligstrøk og lignende hvor spredningsfaren er liten, er det tilstrekkelig at kommunens brannvesen disponerer passende tankbil. I områder som reguleres til virksomhet hvor sprinkling er aktuelt, skal kommunen sørge for at det er tilstrekkelig vannforsyning til å dekke behovet. Veiledningen til TEK § 11-17, om preaksepterte ytelser for vannforsyning, stiller krav til at brannkum/hydrant skal plasseres innenfor 25-50 meter fra hovedangrepsvei.

Videre stilles det krav til slokkevann, ref. VTEK § 11-17 2.ledd punkt E:

  • For småhusbebyggelse er det krav til 1200 l/min (20 l/sek)
  • I annen bebyggelse skal det være minst 3000l/min (50/l/sek) fordelt på to uttak med forsvarlig avstand (maksimalt 300m)

Det er ikke i TEK spesifisert varighet for overnevnte vannforsyning, men det er logisk å tenke seg at dette er 1 timer med utgangspunkt i tilsvarende krav for åpen vannkilde. Dette gir igjen et vannreservoar på hhv 72 og 180 m3 avhengig av vannforsyning.

Fravik fra kravene til slokkevann og vannforsyning behandles tilsvarende andre fravik fra preaksepterte ytelser, jf. TEK § 2-1.

Alle reguleringsplaner må ivareta krav til slokkevann, og i alle byggesaker må det være tilstrekkelig slokkevann før en bygning tas i bruk.  

Kommunen skal etter forebyggendeforskriften § 22 dokumentere at vannforsyningen er tilstrekkelig. Veiledningen til forebyggendeforskriften angir at behovet for slokkevann bør inngå i kommunens ROS-analyse, ref. brann- og eksplosjonsvernlovens § 9.  

Vannforsyning utendørs

Hydrant/kum må være plassert innenfor 50 meter fra brannvesenets hovedangrepsvei (normalt hovedinngang) eller oppstillingsplass for brannbil. For slokkevannuttak som er plassert nærmere bygning enn 25 meter må det vurderes om dette er tilstrekkelig beskyttet mot strålevarme og/eller fare for nedfall fra fasader eller tak.

Brannhydranter/brannkummer – generelt

  • Brannhydranter må plasseres slik at de er godt synlig fra inngang til brannvesenets angrepsveier i bygningen og slik at de er lett tilgjengelige – også på vinterstid.
  • Brannkummer og hydranter skal ha to vannuttak med 65 mm NOR Lås 1, eventuelt annen godkjent løsning.
  • Brannkummer må plasseres på arealer som ryddes for snø på vinterstid, for eksempel kjøreveier og gangveier, men det må påses at parkerte biler ikke hindrer adkomst.
  • Brannkummer må merkes tydelig med kumskilt på stolpe eller fasade i umiddelbar nærhet til kummen. Halden brannvesen er behjelpelig med merking av brannkummer.

Slokkevannsuttak på private vannledninger

  • Slokkevannuttak tilknyttet private vannledninger bør utføres som brannhydranter. Slike uttak er ikke vist på kommunens vannledningskart og er ofte dårlig merket, vedlikeholdt og mangelfullt brøytet om vinteren. Brannhydrantene må være godt synlige.  

Vannforsyning innendørs – stigeledning i bygninger/tørropplegg

Det vises til VTEK17 § 11-17 andre ledd. Tilkoblingspunkt til stigeledning/tørropplegg må være på bakkeplan og i umiddelbar nærhet til inngang til brannvesenets angrepsvei. Tilkoblingspunktet må dessuten være tydelig merket og være plassert slik at det er lett synlig fra inngang til brannvesenets angrepsvei. Tilkoblingspunkt bør plasseres på utsiden av bygningskroppen og i umiddelbar nærhet til inngang til brannvesenets angrepsvei. Tilkoblingspunktet må være av type 65 mm NOR Lås- 1. Det skal være uttak med avstengningsventil på stigeledning/tørropplegg i alle etasjer over bakke/inngangsplanet. Alle deler av en etasje må kunne nås med maksimalt 50 meter slangeutlegg. Tilkoblingspunkt for uttak må være av type 38 mm TA klokopling og det skal være 2 uttak i hver etasje.

Kriterier for hydraulisk beregning

For hydraulisk beregning av stigeledning/tørropplegg i Halden kommune må det legges til grunn ett nødvendig vanntrykk på innvendig uttak til slokkevann på ca. 9 bar ved 500 l/min. Maksimalt utgangstrykk fra pumpe på brannbil ved 500-750 l/min er 12 bar. Er det over 50 meter fra oppstillingsplass for brannbil til påkobling stigeledning/ tørropplegg må trykktapet i slanger tas med i den hydrauliske beregningen.  

Regler for fastsettelse av vannføring (l/min) i stigeledning/tørropplegg framgår av VTEK17 § 11-17 andre ledd. Der det er nødvendig med våtopplegg i høye bygninger vil det normalt være nødvendig med et trykk på 8-10 bar i uttakene på stigeledningen. Det kan da være nødvendig med trykkreduksjonsventiler (eventuelt andre tekniske løsninger) for å sikre at trykket ikke blir uforholdsmessig høyt i de lavere etasjer.  

Koblinger og ventiler på stigeledning/tørropplegg

Det bør være to uttak på stigeledn Ø 38 mm TAing/tørropplegg i hver enkelt etasje. Uttakene skal ha kobling av type klokobling. Det skal være stengeventil/kuleventil for hvert enkelt uttak. Ved lange slangeutlegg (betydelig mer enn 25 m) fra uttakene bør det i stedet benyttes Ø 65 mm uttak Lås 1.

Tilkoblingspunkt på bakkeplan skal ha mulighet for tilkobling type NOR av to Ø 65 mm fødeslanger. Koblinger skal være av type Ø 65 mm NOR Lås 1. Det skal være stengeventil/kuleventil for hver tilkobling.

Det må være god plass rundt koblinger og ve ntiler. Koblinger av type Ø 65 mm NOR Lås 1 må ha god klaring i alle retninger. Koblinger må være plassert minst 1 meter over gulv/terreng. Koblinger bør være 45° nedadrettet alternativt horisontalt rettet for å unngå knekk på slanger.

Det må være egen ventil for drenering av tørropplegg ved tilkoblingspunktet på bakke/inngangsplan et. Laveste punkt på tørropplegg bør være ved tilkoblingspunkt. Tørropplegg bør kunne dreneres slik at det ikke forårsaker vannsøl i bygning eller isdannelse utenfor inngangsparti på vinterstid.

Koblinger må være innrettet slik at slanger kan kobles på uten å komme i konflikt med bygningskonstruksjoner eller lignende. Rundt Ø 65 mm NOR Lås 1 koblinger må det være god plass for å kunne bruke koblingsnøkler.

Beskyttelse mot hærverk /sabotasje

Stigeledningens/tørroppleggets tilkoblingspunkt og uttak bør plasse res i låsbare skap for beskyttelse mot hærverk og sabotasje. Slike skap må merkes godt med etterlysende skilt. Skapdører ved uttak i hver etasje bør være gjennomsiktige for enkelt å kunne kontrollere at ventiler (kuleventiler) er stengt.

Åpen vannkilde  

Veiledningen til TEK § 11-17, om preaksepterte ytelser for vannforsyning, åpner opp for bruk av åpne vannkilder der hvor brannvesenet ikke kan medbringe tilstrekkelig vann til slokking. Dette under forutsetning at slokkevann må være lett tilgjengelig uavhengig av årstiden og ha kapasitet for 1 times tapping. Dette gir et slokkevannsvolum for hhv småhusbebyggelse og annen bebyggelse på 72 og 180 m3.

Før åpen vannkilde kan vurderes må brannvesenet kontaktes vedrørende ressurser og utstyr. Åpne vannkilder bør unngås og vurderes kun i spesielle tilfeller.

En slik løsning må også tilrettelegges for å kunne brukes i praksis. Kjørevei, tilgjengelighet (avtale), pumpehøyde for vann må være tilpasset bruk. Erfaring viser at løsninger ikke fungerer i praksis som følge av manglende atkomst (parkering), manglende mulighet for å kjøre ut på kai, manglende brøyting med mer.

Ved bruk av åpen vannkilde må uttak beregnes på samme måte som for kum-/hydrantuttak, også når det gjelder avstander mellom uttak.

Åpen vannkilde kan gi noen begrensninger som bør vurderes i prosjekteringen, som:

  • Uttak nær løsmasse (stein og grus) kan føre til pumpehavari.
  • Uttak fra tjern og tilsvarende kan tette strålerør og siler.
  • Tilgjengelighet kan være redusert som følge av tørke eller is.

 Tankbil  

Kommunen skal sørge for at den kommunale vannforsyningen fram til tomtegrenser i tettbygd strøk er tilstrekkelig til å dekke brannvesenets behov for slokkevann.

I boligstrøk og lignende der spredningsfaren er liten, er det tilstrekkelig at kommunens brannvesen disponerer passende tankbil jf. VTEK § 11-17 og veiledningen til brannforebygging § 21.

Veiledningen til dimensjoneringsforskriften § 5-5 sier, «I boligstrøk o.l. hvor kommunen har vedtatt at tankbil kan erstatte annen tilrettelagt slokkevannforsyning, jf. § 21 i forskrift om brannforebygging, skal tankbil kjøres ut samtidig med førsteutrykningen, dersom det er nødvendig for å sikre brannvesenet tilstrekkelig slokkevann.»  

Problemstillinger  

Ved prosjektering vil det være problemstillinger vedr. vannforsyning/slokkevann for:

  1. Rehabilitering av bygning i eksisterende byggefelt.
  2. Fortetting av byggefelt

I disse tilfellene bør kommunen se dette i en helhetsvurdering der kommunen gjennom en VA-plan kan gi noen forutsigbare føringer for kommende prosjekter. Kravene i PBL står fast, men det bør tilrettelegges for at disse kravene kan brukes og tilpasses det som er riktig ut fra en rasjonell og analytisk tilnærming.