Handlingsplan for et trygt og godt barnehage- og skolemiljø

1 Innledning / Begrepsavklaring

Forord v/ direktør undervisning og oppvekst

I oppvekstplanen til Halden kommune står det som følger: «Alle barn og unge, uansett forutsetning, skal oppleve mestring, trygghet, trivsel og vennskap».

Jeg er svært glad for at vi etter en god faglig prosess, hvor gode krefter fra oppvekstsektoren har samarbeidet om det faglige innholdet, nå endelig kan presentere «Handlingsplan for et trygt og godt barnehage- og skolemiljø».

Ingen ansatte i barnehager eller skoler forholder seg likegyldige til hvordan barna eller elevene har det, og alle vet at en har et selvstendig ansvar for å gripe inn for å stoppe mobbing. Innenfor skolen kjenner alle godt til Opplæringslovens § 9A – eleven har rett til godt psykososialt miljø. Fra 2021 fikk også Lov om barnehager en tilsvarende bestemmelse og det betyr at det ytterligere understrekes hvor viktig det er at barn opplever å ha det bra.

Barnet eller elevens opplevelse av hvordan nettopp de har det, er det som danner utgangspunkt for lovverket og definisjoner. Dette betyr i kort at dersom et barn opplever at de ikke har det bra, så er det akkurat dette vi skal forsøke å gjøre noe med. Barn og elever er forskjellige, og dette betyr at en har forskjellige grenser og toleranser for når en ikke har det bra. Dette gjør at vi som voksne må se det enkelte individ, og det betyr at vi sammen med barnet eller eleven, må finne løsninger som nettopp gjør en forskjell for den enkelte. Dette er ikke alltid lett, men dette er alltid viktig. 

I handlingsplanen legges det stor vekt på 7 forbyggende innsatsområder. Det er ikke tilfeldig at de to første områdene i er «Barne- og elevsyn» og «Voksenrollen». Disse to områdene er avgjørende for at vi skal lykkes med arbeidet. 
Med planen kommer det maler, planer og rutiner – vi ønsker at disse brukes aktivt i hverdagen på barnehagen eller i skolen. Du finner definisjonen av mobbing, du finner utdrag fra planer og lovverk. Planen er i det hele tatt bygd opp slik at den skal være til hjelp og den skal gi kunnskap.
Vi har et stort ansvar for barnas framtid – dette ansvaret starter med at barna opplever at vi voksne ser dem og at vi forstår dem. Jeg vil ønske dere alle lykke til i det viktige arbeidet og jeg vil ønske dere alle lykke til med bruken av handlingsplanen!

Kent-Arne Andreassen 
Direktør undervisning og oppvekst 
Halden 

Barn og elevers rett til et trygt og godt barnehage- og skolemiljø står sentralt i både barnehageloven og opplæringsloven, og har fått et forsterket og forpliktende fokus gjennom Barnehagelovens kapittel 8 og Opplæringslovens § 9A.

Barnehageloven kapittel 8

Barnehagen skal ikke godta krenkelser som for eksempel utestenging, mobbing, vold, diskriminering og trakassering. Alle som arbeider i barnehagen, skal gripe inn når et barn i barnehagen utsettes for slike krenkelser. Barnehagen skal forebygge tilfeller hvor barn ikke har et trygt og godt barnehagemiljø ved å arbeide kontinuerlig for å fremme helsen, trivselen, leken og læringen til barna. Alle som arbeider i barnehagen, skal følge med på hvordan barna i barnehagen har det.

Opplæringsloven kapittel 9A

Alle elever har rett til et trygt og godt skolemiljø som fremmer helse, trivsel og læring. Skolen skal 
ha nulltoleranse mot krenking som mobbing, vold, diskriminering og trakassering. Alle som arbeider på skolen, skal følge med på om elevene har et trygt og godt skolemiljø, og gripe inn mot krenking som mobbing, vold, diskriminering og trakassering dersom det er mulig. 

Barnehagene og skolene er forpliktet til å arbeide systematisk med forebygging for å hindre at  mobbing, vold, diskriminering og trakassering skjer. Dette er solid forankret i ulike lovverk og styringsdokumenter. 

  • FN`s barnekonvensjon
  • Barnehageloven
  • Rammeplan for barnehage
  • Opplæringsloven
  • Overordnet del av læreplanverket
  • Rammeplan SFO
  • Kommunedelplan oppvekst

Handlingsplan for et trygt og godt barnehage- og skolemiljø er en felles plan for alle ansatte* i  barnehagene og skolene i Halden kommune, og skal beskrive hvordan de skal jobbe med 
forebygging gjennom et bevisst og målrettet arbeid fra barnehagestart og ut ungdomsskolen.
Handlingsplanen skal sette arbeidet med et trygt og godt barnehage- og skolemiljø i system, og 
sikre at ansatte arbeider i tråd med forskrifter, lovverk og overordnede kommunale mål. Denne planen, med sine tilhørende maler, er også et verktøy for å gjennomføre internkontroll ved de enkelte enheter.

*Alle ansatte inkluderer ansatte fra andre enheter som jobber inn i barnehager og skoler som ansatte fra Enhet Spesialpedagogikk og tilrettelegging førskolebarn, PPT og helsesykepleiere.

Kommuneloven § 25-1

Kommunen skal ha internkontroll med administrasjonens virksomhet for å sikre at lover og forskrifter følges. Kommunedirektøren er ansvarlig for internkontroll. Internkontrollen skal være systematisk og tilpasset virksomhetens størrelse, egenart, aktiviteter og risikoforhold.

Ved internkontroll etter denne paragrafen skal kommunen blant annet ha nødvendige rutiner og 
prosedyrer for å sikre at lover og forskrifter følges. 

Handlingsplan for et trygt og godt barnehage- og skolemiljø vil innledningsvis avklare sentrale 
begreper for å sikre felles forståelse og lik praksis i våre barnehager og skoler. Deretter vil den 
beskrive innsatsområder med tiltaksdel. Avslutningsvis vil aktuelt lovverk og maler tilgjengeliggjøres. 

Begrepsavklaring

Mobbing:

Halden kommune har besluttet å legge til grunn følgende definisjon av mobbebegrepet: 

Mobbing av barn er handlinger fra voksne, og/eller barn som hindrer opplevelsen av å høre til, være en betydningsfull person i felleskapet og muligheten til medvirkning (Lund, Helgeland, Kovac, 2017).
I denne forståelsen av mobbebegrepet blir søkelyset flyttet fra antall ganger, varighet, grad av 
aggresjon og makt og over til barn grunnleggende behov som blir hindret når mobbing skjer. 
Definisjonen framhever også betydningen av den voksnes rolle og handlinger. Denne danner et godt utgangspunkt for på en helhetlig måte å avdekke, håndtere, stoppe, følge opp og forstå de dype følelser som eksisterer mellom ulike parter i en mobbesituasjon. Mobbing er sosiale prosesser på avveie. Disse sosiale prosessene er dynamiske, påvirkbare og avhengige av de voksnes holdninger, kunnskap og handlinger i samspill med de genetiske disposisjonene og livsbetingelsene barn og unge lever under. Når mobbing oppstår, er dette en del av det utfordrende livsmestringslandskapet der barn og unge er totalt avhengige av de voksnes tilrettelegging for øvelse og støtte (www.ks.no).

Handlingsplan

Denne delen av handlingsplanen synliggjør prioriterte områder i det forebyggende arbeidet, og viser hvordan enhetene sikrer barn og elevers rett til et trygt og godt barnehage- og skolemiljø. Et 
systematisk forebyggende arbeid skal gjennomsyre barnehagen og skolen i arbeidet med et trygt 
og godt barnehage- og skolemiljø.

Handlingsplanen inneholder 7 forebyggende innsatsområder:

  1. Barne- og elevsyn
  2. Voksenrollen
  3. Medvirkning
  4. Inkluderende felleskap- for læring og vennskap
  5. Overganger
  6. Foreldresamarbeid
  7. Tverrfaglig samarbeid

Innsatsområdene er valgt på bakgrunn forskning, elevundersøkelsen, og medvirkning hos barn og 
elever, foreldre, ledere i kommunalområde Undervisning og oppvekst, ansatte og politikere (SU).