Søk om tjenester
Enhetsleder for rus- og psykiatritjenesten er Kjell Morten Andersen
E-post: kjell.morten.andersen@halden.kommune.no
Avdeling Psykisk helse
Avdeling Psykisk helse er én tjeneste med mange ulike tilbud som også inkluderer tjenester til rusavhengige. Når du ber om hjelp hos oss, vil vi sammen med deg komme fram til hva som er det rette. Det vil si at selv om du tar kontakt om et tilbud, kan vi bli enige om at du deltar på et annet fordi vi ser at det vil være mest effektivt ut ifra din problematikk og dine mål.
Nedenfor er de ulike tilbudene i avdelingen listet opp. Under hver av tjenestene står det hvordan du kan ta kontakt for spørsmål eller for å melde ønske om å delta.
Vårt eksistensformål:
«Vi er et kompetansesenter som bidrar til livsmestring og meningsfull hverdag for innbyggere med utfordringer innen psykisk helse og avhengighet.»
Avdelingsleder for Psykisk helse er Line Skoglund.
Rask psykisk helsehjelp
Dette er et tilbud for deg med angst og depresjonsplager. Tilbudet er basert på kognitiv terapi. Du kan selv ta direkte kontakt med oss på tlf. 457 21 839 mandager, torsdager og fredager fra klokken 9 til 11 for å få avklaring om et tilbud hos oss er aktuelt eller ikke.
OBS! Vår telefon er ikke betjent på røde dager og helligdager.
Dersom RPH er opptatt i en annen telefonsamtale vil innringer bli kontaktet tilbake så raskt som mulig. Dersom man ringer med skjult nummer vil ikke RPH ha mulighet til å ta kontakt.
Rask psykisk helsehjelp (RPH) består av et team som tilbyr psykisk helsehjelp for personer over 18 år, bosatt i Halden kommune. Tilbudet er for deg som opplever milde/moderate angst- og depresjonsplager, og er basert på kognitiv terapi.
- Du kan selv ta direkte kontakt for å få avklaring om et tilbud hos oss er aktuelt eller ikke. Det kreves ingen henvisning.
- Vi tilbyr ikke akutthjelp. Hvis du trenger akutthjelp, må du enten ta kontakt med fastlegen din eller kontakte legevakten på tlf 116 117.
- Dersom du har behov for langvarig terapi, er ikke dette det riktige tilbudet for deg.
Passer tilbudet for deg?
Dette er et tilbud av kort varighet. Målet er å komme tidlig til for å forhindre at problemene utvikler seg. Du vil lære deg mestringsverktøy du kan benytte for å håndtere dine psykiske plager. Tilbudet er for milde til moderate angst- og depresjonsplager. Eksempler kan være triste og ubehagelige tanker og følelser, bekymring, grubling og uro.
Kontaktinformasjon
For en avklaring om tilbudet er riktig for deg, kan du ringe oss på 457 21 839 mandager, torsdager og fredager fra klokken 9 til 11. Vi kan sammen finne ut hvilke av våre tilbud som passer best for deg. Vi betjener kun på telefon. SMS blir ikke besvart.
Hva kan vi tilby?
Kurs
Et kurs om grubling, bekymring og søvn. Kurset består av undervisning om disse temaene og vi presenterer hvordan du kan ta kontroll over grubling og bekymring. Det er individuelle øvelser og diskusjonsøvelser i små grupper knyttet til disse temaene. Det er tre samlinger, hver på 2.5 timer, med innlagte pauser. Samling 1 og 2 er om tanker, følelser, grubling og bekymring. Samling 3 er om søvn.
Veiledet selvhjelp
Et tilbud for deg som ønsker å jobbe med utfordringene dine på egen hånd, med noe veiledning fra en terapeut. Dette er et tilbud for depressive plager og angstplager hvor du ser gjennom ulike selvhjelpsvideoer på nettet basert på kognitiv terapi. Du vil da jobbe deg systematisk gjennom programmet og de praktiske øvelsene samtidig som du har samtaler med en terapeut.
Individuelle samtaler
I noen tilfeller tilbyr vi individuelle samtaler for en begrenset periode. Du lærer deg verktøy til å håndtere dine angst- og depresjonsplager basert på kognitiv terapi.
Rammene
Hos oss får du hjelp for dine psykiske plager for en begrenset periode. For veldig mange er det nok å få sortert litt i tanker og følelser og lære seg nyttige strategier for å mestre det man sliter med.
Hva du kan forvente fra oss
Vi jobber etter kognitiv terapi, som vil si at man blir bevisst ens tankemønster og handlingsmønster. Å få hjelp av en terapeut handler ofte om å se på seg selv utenifra og vurdere “hvordan er det jeg forholder meg til problemene og plagene jeg har? Hva er bra og mindre bra med det jeg gjør?”. Vi hjelper deg med å forstå hvordan tanker, følelser og handlinger henger sammen. Vi jobber med å endre på hvordan man forholder seg til ubehagelig tanker, følelser og utfordringer man står i, og konkrete handlinger man kan gjøre for å mestre situasjonen på best mulig måte.
Å få psykisk helsehjelp betyr ikke nødvendigvis at man har som mål om å bli kvitt plagene og utfordringer man har i livet. Noen har utfordringer i livet som kommer til å vare i lang tid, noe man ikke får fjernet. Derfor er ikke målet nødvendigvis å fjerne problemene, men å lære seg å mestre dem.
Hva vi anbefaler at du gjør
Forskning viser at de som får best utbytte, er de som også gjør endringer mellom timene de har med oss. Derfor får du anbefalt konkrete øvelser, som vi oppfordrer deg til å trene på både mens du får hjelp hos oss, men også på egenhånd i ettertid.
I løpet av livet vil veldig mange av oss slite psykisk. Angst og depresjon er blant de vanligste utfordringene. Men angst og depresjon går ikke bare utover ens humør og energinivå, det går også utover ens tro på å kunne mestre jobben. Derfor er det flere som vurderer sykemelding eller har blitt sykemeldt fra jobben på grunn av psykiske plager.
For noen kan det være nyttig å være helt borte fra jobb en periode, slik at man får en “pause”. Men for de fleste er det faktisk bedre å stå i arbeid og få psykisk helsehjelp samtidig. Derfor anbefaler vi generelt å stå i arbeid mens du får hjelp hos oss i RPH, i tråd med det som er anbefalt fra forskningen.
I tillegg til at du får lønn for den jobben du gjør, gir ofte jobben deg en følelse av trygghet og tilknytning. Ved depresjon og angst, har man en tendens til å være mindre sosial og trekke seg tilbake fra omgivelsene. Dersom man i tillegg blir sykemeldt, mister man en sentral rutine i hverdagen. Arbeid gir nemlig hverdagen en struktur, man har noe å gå til, noe som gir mindre rom for tankekjør og passivitet. Arbeid er rett og slett god medisin.
Jo lenger man er borte fra jobben, desto vanskeligere kan det bli å komme tilbake. Mange personer som har vært fullt sykemeldt over lengre tid sier at de bekymrer seg for hva andre kollegaer og leder sier og tenker. Dette kan føre til en ond sirkel hvor man blir enda lenger borte fra jobb fordi man bekymrer seg og mister troen på seg selv.
På grunn av dette, har vi fokus på arbeid når du får hjelp hos oss i RPH. Vi kommer til å snakke om hvordan du på best mulig måte kan håndtere jobben din, kan unngå sykemelding eller raskere komme tilbake til jobb.
Film og redigering av Ida Caroline Bråthen Johansen
Kurstilbud i Enhet rus og psykisk helse
Halden kommune har et godt utbygd kurstilbud innen psykisk helse. Her finnes kortvarige kurs som kan passe for de fleste og kurs som går over flere uker, rettet mot bestemte plager.
Vi tar inn kandidater gjennom hele året.
Kursene er listet opp etter lengde og omfang.
Tankevirus er en prisbelønnet metode (Helseprisen, 2016) rettet mot forebygging og tidlig behandling av lette til moderate psykiske plager.
Tankevirus er basert på normalpsykologi og grunnprinsipper i metakognitiv og kognitiv atferdsterapi, og beskriver logiske feilslutninger som ulike «tankevirus» som kan behandles med «psykologiske vitaminer».
Kilde: https://tankevirus.no
Negative tanker er vanlig hos alle, og hvordan vi reagerer på dem, påvirker følelser og handlinger.
Kurset gir en innføring i psykologisk immunforsvar og hvordan vi kan styrke dette. Du vil lære å bli bevisst ulike tankemønstre og hvordan tankene våre påvirker oppmerksomheten og humøret vårt. Du vil også lære deg hensiktsmessige måter å forholde deg til ulike tankevirus på ved hjelp av psykologiske vitaminer.
Kurset går over 3 ganger og varer 1,5 time per gang.
Her kan du lese mer om Tankevirus mestringskurs, bok og app.
Nye kurs:
- 20. mars 2025 klokken 12.30 med påfølgende kursdager 27. mars og 3. april 2025 til samme tidspunkt.
Kursavgift: Gratis
Kursledere i Halden kommune er:
Lars Samuelsen
Tlf. 93243178
E-post: larssteinar.samuelsen@halden.kommune.no
Merete Skolt
Tlf. 93220928
E-post: merete.skolt@halden.kommune.no
Marthe Eggesvik Gundersen
Tlf. 47486820
E-post: marthe.eggesvikgundersen@halden.kommune.no
Du kan ta kontakt med en av kurslederne for spørsmål knyttet til kurset eller ringe Psykisk helse og avhengighet på tlf 45 97 66 08 for å melde ønske om å delta. Du kan også fylle ut søknad om tjenester til Halden kommune her.
Pasienter i målgruppen for RPH kan få tilbud om introkurs.
Her finner du mer om RPH.
Et kurs om grubling, bekymring og søvn. Kurset består av undervisning om disse temaene, og vi presenterer hvordan du kan ta kontroll over grubling og bekymring. Det er individuelle øvelser og diskusjonsøvelser i små grupper knyttet til disse temaene. Det er tre samlinger, hver på 2,5 timer, med innlagte pauser. Samling 1 og 2 er om tanker, følelser, grubling og bekymring. Samling 3 er om søvn.
Kursavgift: Gratis
Du kan selv ta direkte kontakt med RPH på tlf. 45721839 mandag, onsdag og fredag fra klokken 9 til 11 for å få avklaring om et tilbud i RPH er aktuelt eller ikke.
Hverdagsglede er en kursrekke som vil gi deg inspirasjon, råd og hjelp til å øve på teknikker for en bedre hverdag og høyere livskvalitet. Forskning viser at hva vi gjør er av stor betydning for hvordan vi trives i hverdagen. Hverdagsglede-kurset er tuftet på kunnskapen fra denne forskningen, og vi underviser i de fem viktigste grepene enhver kan gjøre for å fremme sin egen psykiske helse og livskvalitet og forebygge psykiske lidelser. De fem grepene er: 1. Vær oppmerksom, 2. Vær aktiv, 3. Fortsett å lære, 4. Knytt bånd og 5. Gi.
Kurset går over seks kursdager og hver ukentlige økt varer i cirka 2 til 2,5 time. Etter hver samling får du en øvelse til neste gang som tar utgangspunkt i dine egne erfaringer.
Her kan du lese mer om Hverdagsgledekurs.
Kursmateriellet er en bok hvor det står en del om hvert enkelt tema med tilhørende oppgaver og kalenderside hvor du legger inn dine aktiviteter tilknyttet det vi har gått igjennom på kurset.
Kursavgift: Bok 300 koner. Nytt kurs fra 19. mars 2025.
Kursledere i Halden kommune er:
Anders Magnussen
Tlf. 48869792
E-post: anders.magnussen1@halden.kommune.no
Wendy Normann
Tlf. 97520476
E-post: wendyrenate.aasnormann@halden.kommune.no
Du kan ta kontakt med en av kurslederne for spørsmål knyttet til kurset eller ringe Psykisk helse og avhengighet på tlf 45 97 66 08 for å melde ønske om å delta. Du kan også fylle ut søknad om tjenester til Halden kommune her.
Angst er en naturlig følelse som hjelper oss til å overleve i hverdagen. Kommer vi opp i en faretruende situasjon, er det naturlig og riktig at kroppen gir oss signaler om det. Det er når den normale angsten går over i uhensiktsmessig angst, eller en irrasjonell angst, vi kan utvikle en angstlidelse.
Kurset bygger på kognitiv adferdsterapi som tar utgangspunkt i måten vi tenker på. Erfaringer viser at tankene (fantasier, bilder og forestillinger) spiller en betydelig rolle i utviklingen og opprettholdelse av en angstlidelse. Behandlingen i kurset dreier seg om problemløsning og endring av tanker og handlingsmåter. Vi lærer om forskjellige typer angst, og blir kjent med kroppslige symptomer (svimmel, kvalm, hjertebank, svette, skjelving, pustevansker og liknende) og hvorfor de oppstår.
Angstmestringskurset holdes to ganger pr år - vår og høst med 8-10 deltagere pr kurs.
Opplæringen går over ni uker, tirsdager fra 12:30 til 15:00 og ledes av to kursholdere. Det blir utlevert kompendier ved kursstart, og deltagerne får enkle hjemmeoppgaver.
Etter du har søkt, blir du kontaktet for en forsamtale - enten pr telefon eller ved oppmøte ved Senter for rus og psykisk helse, St. Joseph. Vi lager grupperegler sammen ved oppstart, og det er moralsk taushetsplikt vedrørende forhold som blir tatt opp i gruppen.
Kursavgift: Gratis
Kursleder i Halden kommune er:
Marit Svendberg
Tlf. 90414220
E-post: marit.lie.svendberg@halden.kommune.no
Du kan ta kontakt med Marit for spørsmål knyttet til kurset eller ringe Psykisk helse og avhengighet på telefon 45 97 66 08 for å melde ønske om å delta. Du kan også fylle ut søknad om tjenester til Halden kommune her. for å melde ønske om å delta på kurs.
Hvem er kurset for?
Kurset egner seg for de som har mild til moderat depresjon. Kurset er utarbeidet for voksne (18-65 år) som i perioder kjenner seg nedstemte eller er deprimerte på en slik måte at det går ut over evnen til å fungere og kvaliteten på livet. Tegn på dette kan være:
- Fravær av glede
- Tilbaketrekking
- Følelse av å være verdiløs
- Lite tiltakslyst/ initiativ
- Tristhet
- Søvnproblemer
- Uro
- Grubling
- Irritabilitet
Målet med kurset: - Å gjøre graden av nedstemthet/ depresjon mindre
- Å korte ned på varigheten av depresjon
- Å gjøre de negative følgene av depresjon mindre
- Å forebygge nye episoder med depresjon
Hva går kurset ut på?
Dette er et kurs som er bygd på kognitiv sosial læringsteori. Som kursdeltaker undervises du i å bli oppmerksom på egne tanker, og å se sammenhengen mellom tanker og følelser. Du lærer også å vurdere og endre dine negative tolkninger av det som skjer, samt å gjenkjenne og forandre negative tanke- og handlingsmønstre som vedlikeholder og forsterker nedstemthet/depresjon. Dette er en anerkjent og godt utprøvd metode som er egnet til å gi hjelp.
Det er ikke nødvendig å fortelle om egne problemer på kurset. Kursdeltakerne jobber med sine egne utfordringer hjemme ved hjelp av metoder og teknikker de lærer på kurset. Hjemmearbeid er en viktig del av kurset, og man ser at de som aktivt jobber med stoffet hjemme imellom kursdagene har bedre utbytte av kurset.
Praktiske opplysninger
Kurset blir ledet av godkjente kursledere. Kurset går over 8 uker. Hver kursdag varer cirka 2,5 timer medregnet innlagte pauser. Det er cirka 8-10 deltagere på hvert kurs. Etter endt kurs, er det til sammen to oppfølgingsmøter, cirka 1-3 måneder etter kursslutt. Kursboka KiD – kurs i depresjonsmestring blir aktivt brukt gjennom hele kurset. Dette er både en teori- og arbeidsbok.
Kursavgift inkl bok: kroner 500,- Det er planlagt ny kursstart 25. mars 2025.
Kursledere i Halden kommune er:
Silje Vingerhagen
Tlf. 40031657
E-post: Silje.Vingerhagen@halden.kommune.no
Karl Georg Jansen
Tlf. 95006019
E-post: KarlGeorg.Jansen@halden.kommune.no
Gro Aaserød
Tlf. 94011091
E-post: Gro.Beate.Aaserod@halden.kommune.no
Ingrid Ellingsen
Tlf. 94003525
E-post: ingrid.ellingsen@halden.kommune.no
Du kan ta kontakt med en av kurslederne for spørsmål knyttet til kurset eller ringe Psykisk helse og avhengighet på tlf 45 97 66 08 for å melde ønske om å delta. Du kan også fylle ut søknad om tjenester til Halden kommune her.
Sinne er en normal følelse, men når den kommer ut av kontroll er den ødeleggende for deg selv og familien din. Mange tenker ikke på egne sinnereaksjoner som vold, men atferden kan oppleves skremmende for de rundt deg. Vold kan uttrykkes på mange måter, for eksempel fysisk, psykisk, seksuelt og materielt.
Den som utsettes for vold får fysisk og psykisk skade. Volden smerter også den som bruker den, men det er kun voldsutøveren som kan stoppe volden.
Sinnemestringskurset er et tilbud til kvinner og menn som skaper vansker for seg selv og sine nærmeste grunnet utfordringer med å beherske eget sinne.
Tilbudet skal gi personer med vold- og aggresjonsproblemer innad i familien alternative måter å reagere på. Det er vanskelig å endre voldsadferd og mange trenger hjelp til denne endringen. En må være villig til å analysere og lære av eget reaksjonsmønster.
Som deltager vil du treffe behandlere som er opptatt av å endre sinne og voldsatferd sammen med deg. Behandlingen går ut på å undersøke og bevisstgjøre deg på din egen tolkning av situasjoner, tanker og følelser.
Det er først individuelle samtaler for å sammen se på om dette er et tilbud som kan passe for deg. Deretter vil behandlingen foregå i grupper med møtepunkt en fast ukedag i 15 uker.
Sinnemestring Brøsetmodellen har en godt dokumentert effekt på at sinne og vold kan endres gjennom gruppeterapi. Behandlingen kan også gis individuelt.
Her kan du lese mer om sinnemestringskurset.
Neste kurs:
- Kurs for menn. Oppstart 28. februar 2025. Sted: St. Joseph, Busterudgata 3
- Varighet: 15 ganger hver fredag klokka 10.00-12.15. Det er ikke kurs på helligdager.
- Kursavgift: Gratis
Kursledere i Halden kommune er:
Per Halvorsen
Tlf. 45721492
E-post: per.verner.halvorsen@halden.kommune.no
Linda Wangberg
Mob. 94021532
E-post: linda.charlotte.wangberg@halden.kommune.no
Du kan ta kontakt med en av kurslederne for spørsmål knyttet til kurset eller ringe Psykisk helse og avhengighet på tlf 45 97 66 08 for å melde ønske om å delta. Du kan også fylle ut søknad om tjenester til Halden kommune her.
Aktivitet og gruppebehandling
Gruppebasert tilnærming er en av våre mest effektive metoder, enten det er i form av kurs eller mer langvarig oppfølging i gruppe.
Aktivitetssenter rus og psykisk helse har spesialisert seg på ulike former for gruppeaktivitet. Her er dine styrker og ressurser i sentrum, og vi tilpasser oppfølgingen til ditt personlige mål som mottaker av tjenesten. Sammen med andre vil du utfordre deg i ulike aktiviteter og trene på å håndtere utfordringer som angst, depresjon, forhold til andre, tankekjør, stemmehøring, avhengighetsproblematikk etc. samtidig som du gjør det du liker. Vi har tilbud som matlaging, fysisk aktivitet med innendørs trening og gåturer, hobbyaktiviteter som maling, strikking og kreativ gruppe, musikk, spill og gaming, samtalegrupper m. m. Det legges en ny ukeplan hvert halvår.
Som mottaker av tilbudet vil du få en kontaktperson som du kan få noen individuelle samtaler med om det skulle være behov for det.
Det er også mulig å delta i tilbudet som en meningsfull aktivitet i hverdagen for personer med psykisk helse- og avhengighetsproblematikk uten at det er et behandlingsrettet fokus.
Aldersgruppe: 18-75 år.
Aktivitetssenteret er et rusfritt tilbud.
Åpningstider:
- Mandag: kl 10.00 – 15.00
- Tirsdag: kl 10.00 – 15.00
- Onsdag: kl 14.00 – 20.00
- Torsdag: kl 10.00 – 15.00
- Fredag: kl 10.00 – 15.00
Ta kontakt med teamleder på Aktivitetssenteret Lars Samuelsen på tlf. 93243178 eller epost: larssteinar.samuelsen@halden.kommune.no for spørsmål, eller for å melde ønske om å motta tilbudet. Du kan også fylle ut søknad om tjenester til Halden kommune her.
Kunnskapsbasert familiearbeid
Målgruppe: Familier hvor hovedpersonen får behandling hos oss for moderat mot alvorlig psykisk lidelse og hvor man ser nytte av å gi tilbud til pårørende eller å involvere familien i arbeidet rundt den syke. Kunnskapsbasert familiearbeid er anbefalt behandling i en rekke nasjonale retningslinjer, samt vist seg hensiktsmessig gjennom store forskningsprosjekt internasjonalt. Eksempel på diagnoser er psykoseproblematikk, rusavhengighet og spiseforstyrrelse.
Du finner mer informasjon om tilbudet her.
Ta kontakt med din behandler for spørsmål eller for å melde ønske om å motta tilbudet.
Faste aktiviteter med påmelding
- Lunsj klokken 11.30-12.00. Kjøkkengruppe fra 09.30.
- Onsdag er det middag klokken 17.00. Kjøkkengruppe fra 14.00.
Ukeplan
Mandag
- 10.00-11.00 (Monica) Gåtur.
- 13.00-14.00 (Anders) Gåturgruppe.
- 13.00-14.00 (Nils) Sang.
- 13.00-14.15 (Wendy) Trening.
- 14.00-15.00 (Nils) Bandøving.
- 14.00-15.00 (Wigdis) Temagruppe.
Tirsdag
- 10.00-11.00 (Wendy) Selvbildegruppe.
- 13.00-15.00 (Wendy+Nils) Aktivitetsgruppe.
Onsdag
- 14.00-15.15 (Wendy) Trening.
- 14.30-16.00 (Monica+Sandra) DIY/kreativ gruppe.
- 16.15-17.00 (Lars) Husmøte.
Torsdag
- 09.00-11.30 (Tore) Malegruppe.
- 10.00-11.00 (Nils) Foto/filmgruppe.
- 10.00-11.00 (Wendy) Gåtur.
- 13.00-14.30 (Wigdis) Hobby/strikke-café.
- 13.00-14.30 (Nils) Bandøving.
- 13.00-15.00 (Anders) Gaming/brettspill.
- 14.00-15.30 (Sandra) Innebandy.
Fredag
- 12.30-15.00 (Alle) Fredagshygge.
- 13.00-14.15 (Wendy) Trening.
Brukerorganiserte aktiviteter
Mandag
- 12.30-14.30 Brettspillgruppe.
Tirsdag
- 10.00-11.30 Datagruppe/kurs.
- 12.30-14.30 Bandøving i kapellet.
Onsdag
- 18.00-19.30 Bandøving i kapellet.
Torsdag
- 10.00-11.30 Datagruppe/kurs.
- 17.00-19.00 Isebakke foto
Fredag
- 12.30-14.30 Bandøving i kapellet.
Telefonnummer
Lars 93243178
Wendy 97520476
Sandra 45655168
Nils 94024513
Wigdis 40429815
Monica 47787384
Anders 48869792
Individuell oppfølging og terapi
I team Psykisk helse og avhengighet har vi i tillegg til gruppe- og kurstilbud, ulike individuelle tiltak. Vi har både lavterskeltjenester og behovsprøvde, vedtaksbaserte tjenester.
Behandlerne i teamet arbeider på dagtid og gir tilbud til personer med forskjellige psykiske lidelser fra 16 år og oppover. Vi gir også tilbud til voksne som ønsker hjelp til å jobbe seg ut av sin rusavhengighet. Alvorlighetsgraden varierer fra milde symptomer med et kortvarig forløp til alvorlige symptomer som har vart lenge.
Tilbudet kan bestå av samtaler med fokus på endring, mestring og stabilisering, rådgivning og veiledning, eksponeringsterapi, sosialfaglig hjelp, psykososial rehabilitering og behandling, samhandling med andre instanser samt koordinering av tjenester med individuell plan og ansvarsgruppe som verktøy. Vi benytter elementer fra ulike terapiformer, blant annet kognitiv og metakognitiv terapi. Livsmestring er en overordnet faktor.
I tillegg tilbyr vi råd og veiledning til pårørende.
Ved oppstart av tjenesten inviteres du til en samtale bygd opp rundt spørsmålet «Hva er viktig for deg?» Dine ønsker og mål danner grunnlaget for fokusområde og mål for behandlingen og tilbudet hos oss.
Du kan ta kontakt med Psykisk helse og avhengighet på telefon 459 76 608 for spørsmål eller for å melde ønske om å motta tilbudet. Du kan også fylle ut søknad om tjenester til Halden kommune her. Telefonen har åpningstid mandag, onsdag, torsdag og fredag klokken 09.00-11.00 og tirsdag 12.00-14.00.
Psykisk helsetilbud til ungdom 16 -18 år
Er du mellom 16 og 18 år, kan du få oppfølging av terapeuter med ekstra kompetanse på det å være ungdom. Vi har et lavterskeltilbud hvor du kan komme og snakke med oss.
Tilbudet er for deg dersom du for eksempel:
- Har vonde tanker, bekymringer eller grubletanker.
- Er trist eller føler deg tappet for energi.
- Føler deg mye urolig eller redd.
- Sliter med søvn eller mat og spising.
- Har lav selvfølelse eller vansker knyttet til identitet.
Tilbudet ellers er i stor grad likt det som står under «Individuell oppfølging og terapi». Dersom det er hensiktsmessig, og du ønsker det, kan dine foreldre/foresatte også få veiledning hos oss.
Du kan ta kontakt med Merete Skolt på tlf. 93220928 eller epost: merete.skolt@halden.kommune.no eller Monika Robertsen på tlf. 45721491 eller epost: monika.robertsen@halden.kommune.no for spørsmål eller for å melde ønske om samtaler eller oppfølging.
Du kan også ringe Psykisk helse og avhengighet på tlf. 45 97 66 08, fylle ut søknad om tjenester til Halden kommune her eller komme innom oss på Helsestasjon for ungdom (HFU). Helsestasjon for ungdom og studenter - Halden kommune eller Porsnes vgs uten å ha en avtale på forhånd. Vi er på HFU mandager 1500 – 1700 (torsdager i skolens ferier) og Porsnes vgs hver mandag 1030-1430.
Helsestasjon for rusavhengige
Dette er et lavterskeltiltak for rusavhengige over 18 år hvor fokus er smitteforebygging og skadereduksjon.
Helsestasjonen er et lavterskeltiltak for rusavhengige over 18 år hvor fokus er smitteforebygging og skadereduksjon.
Her er du velkommen for å hente rent brukerutstyr, og vi kan blant annet tilby sosialfaglig veiledning og hjelp samt samtaler og enkel sårbehandling. Helsestasjonen har ansvar for opplæring og utdeling av Nalokson nesespray til pasienter og pårørende. Nalokson kan være livreddende ved opiatoverdose, og vi har lav terskel for utdeling.
Helsestasjonen holder til i Senter for rus og psykisk helse på St. Joseph, Busterudgata 3 i første etg, inngang B. Den er bemannet med sykepleier og sosionom og er et gratis tilbud.
Åpningstider:
- Mandag, tirsdag, torsdag og fredag: 13.00 - 15.00
- Onsdag: 13.00 - 17.00
IPS – Individuell jobbstøtte
IPS (Individual Placement and Support) eller individuell jobbstøtte på norsk, er en kunnskapsbasert tilnærming til arbeidsrehabilitering for mennesker med alvorlige psykiske lidelser. Tilnærmingen er systematisk og integrert med behandlingstilbudet som gis fra helsetjenesten. Målsetningen er å finne vanlig lønnet arbeid.
De som mottar IPS omtales videre i teksten som jobbsøker.
IPS bygger på åtte grunnleggende prinsipper:
- Målet er ordinært, lønnet arbeid.
- Deltagelse på bakgrunn av jobbsøkers ønske.
- Individuell jobbstøtte er en integrert del av behandlingen.
- Jobbsøk skjer ut fra interesser og ferdigheter.
- Individuelt tilpasset rådgivning om økonomiske ytelser.
- Aktivt jobbsøk starter med en gang og senest etter 1 måned.
- Systematisk jobbutvikling.
- Oppfølging er ubegrenset i tid og individuelt tilpasset jobbsøker.
Henvisning og vurdering
Individuell jobbstøtte er en integrert del av behandlingen til mennesker med alvorlige psykiske lidelser, og baserer seg på den enkeltes ønske om bistand til jobb eller utdanning.
Samarbeid med veileder i NAV er ofte naturlig.
Før oppstart: For å få tilbud om IPS må du ha et ønske om å komme i lønnet arbeid og du må være i behandling for en psykisk lidelse eller avhengighetsproblematikk ved Psykisk helse og avhengighet.
Under behandling: Ved oppstart av behandling blir alle pasienter spurt om nåværende status for jobb eller utdanning, og om eventuelle ønsker om bistand til det. Dersom individuell jobbstøtte er en del av den behandlingen du ønsker, vil du bli satt i kontakt med en jobbspesialist. Sammen jobber dere med eksempelvis:
- En-til en kontakt for å tilpasse til ditt behov.
- Fokus på dine ønsker i forhold til arbeid.
- Bistand til å utforme CV, søknadsbrev, trene på intervjusituasjoner og så videre.
- Bistand til å finne egnede jobber og oppsøke arbeidsgivere om dette er ønskelig.
- Skape godt samarbeid med NAV.
- Jobbe med en handlingsplan for å finne jobb.
- Åpenhet og ærlighet når vi jobber med tema knyttet til jobb.
Varighet av behandlingen
I denne behandlingen jobbes det direkte ut mot ordinært arbeid, så snart dette er ønskelig. Samarbeidet med en jobbspesialist kan vare like lenge som du har oppfølging fra din behandler.
Etter behandling: Oppfølging fra jobbspesialist skal tilpasses ditt behov og være integrert i planen for din behandling. Oppfølgingen etter utskrivelse avtales mellom deg og jobbspesialist, behandler, arbeidsgiver og NAV.
Dersom dette høres interessant ut for deg, ta kontakt med din behandler for mer informasjon.
Du kan også se nettsidene til NAPHA for mer informasjon.
Vurdering, igangsetting og oppfølging av tvangsvedtak
Dette gjelder for rusavhengige etter Lov om kommunale helse- og omsorgstjenester §§ 10.2 og 10.3.
Team Psykisk helse og avhengighet har ansvar for oppfølging av gravide rusavhengige og vurderer, igangsetter og følger opp tvangsvedtak etter Lov om kommunale helse- og omsorgstjenester §§ 10.2 og 10.3.
Om du på grunn av alvorlig og vedvarende rusbruk er bekymret for liv og helse til en du er pårørende til, kan du melde bekymringen til team Psykisk helse og avhengighet. Teamet vil sette i gang en undersøkelsessak på bakgrunn av bekymringen. Du kan også melde bekymring dersom du blir kjent med at en person som ruser seg er gravid.
Rådgivende enhet for russaker
Alle kommuner skal ha Rådgivende enhet for russaker. Team Psykisk helse og avhengighet innehar den rollen i Halden kommune. Den rådgivende enheten gjennomfører en samtale og følger opp rusmiddeltesting i saker der politiet pålegger en person oppmøte her som vilkår for en bestemt strafferettslig reaksjon.
Spilleavhengighet
Dersom du tror du er spilleavhengig, bør du søke hjelp tidlig slik at spillingen ikke går utover økonomi, relasjoner, jobb eller utdanning.
Spillavhengighet Norge bidrar til at spilleavhengige og pårørendes stemmer blir hørt og de setter lys på avhengighetens baksider. Spilleavhengighet Norge kan du kontakte på telefon 47700200 eller e-post: post@spillavhengighet.no. Spilleavhengighet Norge har også egen nettverksgruppe i Halden.
Du eller pårørende kan ringe anonymt til Hjelpelinjen for spillavhengige på telefon 800 800 40 eller per e-post: post@hjelpelinjen.no
Avdeling rustjenester
Avdelingsleder rustjenester er Jeanette Grindaker.
- Feltteam gir tjenester til personer som har en ROP-lidelse (rus- og psykisk lidelse)
- FACT-teamet gir tjenester til personer med alvorlig psykisk lidelse, ofte også med rusmiddelproblemer.
- Pakkeforløpene skal bidra til gode, koordinerte og sammenhengende tjenester.
Feltteamet gir i hovedsak tjenester til mennesker med både rus og psykisk lidelse. Oppfølging og behandling foregår i den enkeltes hjem og i tillegg har teamet ansvar for 8 boliger for rusavhengige. Oppgavene består ofte av samtaler for å motivere til endring, bistå med økonomiske utfordringer, praktisk hjelp, og samarbeid med andre instanser som TSB poliklinikk, fastleger og Nav. Det er fokus på individuell plan og endringsarbeid. Tjenesten er vedtaksbasert.
FACT - fleksibel aktiv oppsøkende behandling
FACT gir et samlet og helhetlig behandlings- og oppfølgingstilbud til personer med alvorlig psykisk lidelse og med alvorlig svikt i sosial fungering, ofte i kombinasjon med ruslidelse. Behovet for tjenester vil kunne variere fra intensiv daglig oppfølging til oppfølging hver 14. dag eller sjeldnere. FACT Halden er et samarbeid mellom kommunen og spesialisthelsetjenesten. Pasienter rettighetsvurderes i spesialisthelsetjenesten før vurdering av inntak til teamet.
Nasjonale pasientforløp psykisk helse og rus
Voksne med psykiske og/eller rusrelaterte lidelser kan henvises til nasjonale pasientforløp.
Forløpene skal bidra til gode, koordinerte og sammenhengende tjenester. Mer informasjon finner du på nettsidene til Helsedirektoratet og HelseNorge.
I Halden kommune kan Enhet rus og psykisk helse kontaktes for nærmere informasjon om nasjonale pasientforløp psykisk helse og rus.
Forløpskoordinator for rus er avdelingsleder Jeanette Grinaker og for psykisk helse avdelingsleder Line Skoglund.
Tilgjengelig hverdager fra klokken 08.00 til 15.00.
Avdeling oppfølgingsboliger
Oppfølgingsbolig psykisk helse er et tilbud til mennesker med alvorlig psykisk lidelse av kronisk art.
Konglelundveien 6, som er døgnbemannet, inneholder leiligheter, personalbase og fellesarealer. Syv leiligheter er for beboere som trenger tett oppfølging.
I tillegg til disse er 15 leiligheter fordelt på tre hus i nærområdet. Beboerne mottar tjenester fra personalet på basen.
Tjenestene gis etter individuell vurdering og vedtak. Tjenesten gis i hovedsak i beboernes hjem.
Hjelp for pårørende
Det å være pårørende kan kreve mye av deg, og man kan av og til føle seg alene. Det kan være godt å dele, og å bli sett og anerkjent for at man bidrar til at ens kjære skal ha et best mulig liv. Halden kommune har en egen pårørendekoordinator i Enhet rus og psykisk helse som kan være en ressursperson for deg i en slik situasjon.
Pårørendesenter
I Os alle 4 finner du Halden pårørendesenter. Her kan du ta kontakt med pårørendekoordinator og få hjelp til å snakke om det å være pårørende. Det tilbys individuelle samtaler, parsamtaler og familiesamtaler om det å være pårørende.
Når en i familien er syk, så påvirker dette hele familien, og det kan være godt å snakke med noen utenom familie og venner om dette. Pårørendekoordinator har også ansvar for bruker- og pårørende perspektivet i Enhet rus og psykisk helse.
Pårørendekoordinator har taushetsplikt.
Samtalegrupper
Tanken er at det er fint å dele erfaringer, lytte til andre og få påfyll til egen hverdag med noen som forstår hva man snakker om. Det vil være en ny samtalegruppe hvert halvår. Samtalegruppene vil være lukkede grupper som går over 8 ganger. De ledes av pårørendekoordinator enten alene eller i samarbeid med en kollega.
Råd og veiledning
Det er viktig for oss at du som pårørende føler støtte, blir inkludert og anerkjennes for den jobben du gjør. Vi samarbeider med flere frivillige organisasjoner og andre som det kan være nyttig for deg å vite om.
Ta kontakt om du har spørsmål eller behov for bistand som pårørende.
Pårørendekoordinator heter Wigdis Bye, hun kan kontaktes på telefonnummer: 40 42 98 15
Her finner du oss
Busterudgata 3, 1776 Halden