Søk om tjenester (PDF, 2 MB)
Enhetsleder for rus- og psykiatritjenesten er Marit Skauge Johnsen.
E-post: marit.skauge.johnsen@halden.kommune.no
Dette er et tilbud for deg med angst og depresjonsplager. Tilbudet er basert på kognitiv terapi. Du kan selv ta direkte kontakt med oss på tlf. 457 21 839 mandag, onsdag og fredag fra klokken 9 til 11 for å få avklaring om et tilbud hos oss er aktuelt eller ikke.
Rask psykisk helsehjelp (RPH) består av et team som tilbyr psykisk helsehjelp for personer over 18 år, bosatt i Halden kommune. Tilbudet er for deg som opplever milde/moderate angst- og depresjonsplager, og er basert på kognitiv terapi.
- Du kan selv ta direkte kontakt for å få avklaring om et tilbud hos oss er aktuelt eller ikke. Det kreves ingen henvisning.
- Vi tilbyr ikke akutthjelp. Hvis du trenger akutthjelp, må du enten ta kontakt med fastlegen din eller kontakte legevakten på tlf 116 117.
- Dersom du har behov for langvarig terapi, er ikke dette det riktige tilbudet for deg.
Passer tilbudet for deg?
Dette er et tilbud av kort varighet. Målet er å komme tidlig til for å forhindre at problemene utvikler seg. Du vil lære deg mestringsverktøy du kan benytte for å håndtere dine psykiske plager. Tilbudet er for milde til moderate angst- og depresjonsplager. Eksempler kan være triste og ubehagelige tanker og følelser, bekymring, grubling og uro.
Kontaktinformasjon
For en avklaring om tilbudet er riktig for deg, kan du ringe oss på 457 21 839 mandager, onsdager og fredager kl. 09.00 – 11-00. Vi kan sammen finne ut hvilke av våre tilbud som passer best for deg. Vi betjener kun på telefon. SMS blir ikke besvart.
Hva kan vi tilby?
Kurs
Et kurs om grubling, bekymring og søvn. Kurset består av undervisning om disse temaene og vi presenterer hvordan du kan ta kontroll over grubling og bekymring. Det er individuelle øvelser og diskusjonsøvelser i små grupper knyttet til disse temaene. Det er tre samlinger, hver på 2.5 timer, med innlagte pauser. Samling 1 og 2 er om tanker, følelser, grubling og bekymring. Samling 3 er om søvn.
Veiledet selvhjelp
Et tilbud for deg som ønsker å jobbe med utfordringene dine på egen hånd, med noe veiledning fra en terapeut. Dette er et tilbud for depressive plager og angstplager hvor du ser gjennom ulike selvhjelpsvideoer på nettet basert på kognitiv terapi. Du vil da jobbe deg systematisk gjennom programmet og de praktiske øvelsene samtidig som du har samtaler med en terapeut.
Individuelle samtaler
I noen tilfeller tilbyr vi individuelle samtaler for en begrenset periode. Du lærer deg verktøy til å håndtere dine angst- og depresjonsplager basert på kognitiv terapi.
Rammene
Hos oss får du hjelp for dine psykiske plager for en begrenset periode. For veldig mange er det nok å få sortert litt i tanker og følelser og lære seg nyttige strategier for å mestre det man sliter med.
Hva du kan forvente fra oss
Vi jobber etter kognitiv terapi, som vil si at man blir bevisst ens tankemønster og handlingsmønster. Å få hjelp av en terapeut handler ofte om å se på seg selv utenifra og vurdere “hvordan er det jeg forholder meg til problemene og plagene jeg har? Hva er bra og mindre bra med det jeg gjør?”. Vi hjelper deg med å forstå hvordan tanker, følelser og handlinger henger sammen. Vi jobber med å endre på hvordan man forholder seg til ubehagelig tanker, følelser og utfordringer man står i, og konkrete handlinger man kan gjøre for å mestre situasjonen på best mulig måte.
Å få psykisk helsehjelp betyr ikke at man har som mål om å bli kvitt plagene og utfordringer man har i livet. Noen har utfordringer i livet som kommer til å vare i lang tid, noe man ikke får fjernet. Derfor er ikke målet å fjerne problemene, men å lære seg å mestre dem.
Hva vi anbefaler at du gjør
Forskning viser at de som får best utbytte, er de som også gjør endringer mellom timene de har med oss. Derfor får du anbefalt konkrete øvelser, som vi oppfordrer deg til å trene på både mens du får hjelp hos oss, men også på egenhånd i ettertid.
I løpet av livet vil veldig mange av oss slite psykisk. Angst og depresjon er blant de vanligste utfordringene. Men angst og depresjon går ikke bare utover ens humør og energinivå, det går også utover ens tro på å kunne mestre jobben. Derfor er det flere som vurderer sykemelding eller har blitt sykemeldt fra jobben på grunn av psykiske plager.
For noen kan det være nyttig å være helt borte fra jobb en periode, slik at man får en “pause”. Men for de fleste er det faktisk bedre å stå i arbeid og få psykisk helsehjelp samtidig. Derfor anbefaler vi generelt å stå i arbeid mens du får hjelp hos oss i RPH, i tråd med det som er anbefalt fra forskningen.
I tillegg til at du får lønn for den jobben du gjør, gir ofte jobben deg en følelse av trygghet og tilknytning. Ved depresjon og angst, har man en tendens til å være mindre sosial og trekke seg tilbake fra omgivelsene. Dersom man i tillegg blir sykemeldt, mister man en sentral rutine i hverdagen. Arbeid gir nemlig hverdagen en struktur, man har noe å gå til, noe som gir mindre rom for tankekjør og passivitet. Arbeid er rett og slett god medisin.
Jo lenger man er borte fra jobben, desto vanskeligere kan det bli å komme tilbake. Mange personer som har vært fullt sykemeldt over lengre tid sier at de bekymrer seg for hva andre kollegaer og leder sier og tenker. Dette kan føre til en ond sirkel hvor man blir enda lenger borte fra jobb fordi man bekymrer seg og mister troen på seg selv.
På grunn av dette, har vi fokus på arbeid når du får hjelp hos oss i RPH. Vi kommer til å snakke om hvordan du på best mulig måte kan håndtere jobben din, kan unngå sykemelding eller raskere komme tilbake til jobb.
Avdeling psykisk helse
Forløpskoordinator for psykisk helse er avdelingsleder Line Skoglund.
Tilgjengelig hverdager fra kloken 8 til 15.
Psykisk helse og avhengighet
Psykisk helse og avhengighet arbeider på dagtid og gir tilbud til personer med ulike psykiske lidelser fra 16 år, samt voksne som ønsker hjelp til å jobbe seg ut av sin rusavhengighet.
Tilbudet er vedtaksbasert og kan bestå av støtte- og behandlingssamtaler alene eller i gruppe, motivasjonsarbeid, sosialfaglig hjelp, kurs i depresjonsmestring (KiD), angstmestringskurs og kunnskapsformidlende familiearbeid.
I tillegg tilbys råd og veiledning til pårørende. Teamet har ansvar for oppfølging av gravide rusavhengige og vurderer, igangsetter og følger opp tvangsvedtak etter Lov om kommunale helse- og omsorgstjenester §§ 10.2 og 10.3
Før oppstart av tjenesten inviteres søkeren til en kartleggingssamtale hvor fokusområde og mål for vedtaksperioden blir definert.
Dersom du tror du er spilleavhengig, bør du søke hjelp tidlig slik at spillingen ikke går utover økonomi, relasjoner, jobb eller utdanning.
Spillavhengighet Norge bidrar til at spilleavhengige og pårørendes stemmer blir hørt og de setter lys på avhengighetens baksider. Spilleavhengighet Norge kan du kontakte på telefon 47700200 eller e-post: post@spillavhengighet.no. Spilleavhengighet Norge har også egen nettverksgruppe i Halden.
Du eller pårørende kan ringe anonymt til Hjelpelinjen for spillavhengige på telefon 800 800 40 eller per e-post: post@hjelpelinjen.no
Aktivitetssenter for rus og psykisk helse
Aktivitetssenteret er et aktivitets- og behandlingstilbud for personer med rus og/eller psykiske lidelser.
Teamleder er Lars Samuelsen.
Hensikten med tilbudet er å styrke pasientens evne til selvstendighet, hindre isolasjon og ensomhet, samt forebygge tilbakefall gjennom gruppebasert tilnærming.
Pasienter i målgruppen får tilbud om plass ved senteret for seks måneder av gangen.
Aldersgruppe: 18-75 år.
Åpningstider: Mandag, tirsdag, torsdag og fredag kl 09.00 - 15.00 (sommertid 14.30), onsdag 09.00 - 21.00 (20.30)
Avdeling rustjenester
Avdelingsleder rustjenester er Jeanette Grindaker.
- Feltteam gir tjenester til personer som har en ROP-lidelse (rus- og psykisk lidelse)
- FACT-teamet gir tjenester til personer med alvorlig psykisk lidelse, ofte også med rusmiddelproblemer.
- Pakkeforløpene skal bidra til gode, koordinerte og sammenhengende tjenester.
Feltteamet gir i hovedsak tjenester til mennesker med både rus og psykisk lidelse. Oppfølging og behandling foregår i den enkeltes hjem og i tillegg har teamet ansvar for 8 boliger for rusavhengige. Oppgavene består ofte av samtaler for å motivere til endring, bistå med økonomiske utfordringer, praktisk hjelp, og samarbeid med andre instanser som TSB poliklinikk, fastleger og Nav. Det er fokus på individuell plan og endringsarbeid. Tjenesten er vedtaksbasert.
FACT - fleksibel aktiv oppsøkende behandling
FACT gir et samlet og helhetlig behandlings- og oppfølgingstilbud til personer med alvorlig psykisk lidelse og med alvorlig svikt i sosial fungering, ofte i kombinasjon med ruslidelse. Behovet for tjenester vil kunne variere fra intensiv daglig oppfølging til oppfølging hver 14. dag eller sjeldnere. FACT Halden er et samarbeid mellom kommunen og spesialisthelsetjenesten. Pasienter rettighetsvurderes i spesialisthelsetjenesten før vurdering av inntak til teamet.
Fra 01.01.19 kan voksne med psykiske og eller rusrelaterte lidelser henvises til pakkeforløp.
Pakkeforløpene skal bidra til gode, koordinerte og sammenhengende tjenester. Mer informasjon finnes på nettsidene til Helsedirektoratet og HelseNorge.
I Halden kommune kan Enhet rus og psykisk helse kontaktes for nærmere informasjon om pakkeforløp psykisk helse og rus.
Helsestasjon for rusavhengige
Dette er et lavterskeltiltak for rusavhengige over 18 år hvor fokus er smitteforebygging og skadereduksjon.
Det deles ut nytt brukerutstyr og i tillegg tilbys blant annet sårbehandling, sosialfaglig oppfølging og samtaler. Helsestasjonen har ansvar for opplæring og utdeling av Nalokson nesespray til pasienter og pårørende. Nalokson kan være livreddende ved overdose på opiater.
Helsestasjonen holder til i Senter for rus og psykisk helse på St. Joseph, Busterudgata 3. Den er bemannet med sykepleier og sosionom og er et gratis tilbud.
Åpningstider:
- Mandag, tirsdag, torsdag og fredag: 13.00 - 15.00
- Onsdag: 11.00 - 15.00
Avdeling oppfølgingsboliger
Boleder er Espen Philstrøm
Oppfølgingsbolig psykisk helse er et tilbud til mennesker med alvorlig psykisk lidelse av kronisk art.
Konglelundveien 6, som er døgnbemannet, inneholder leiligheter, personalbase og fellesarealer. Syv leiligheter er for beboere som trenger tett oppfølging.
I tillegg til disse er 15 leiligheter fordelt på tre hus i nærområdet. Beboerne mottar tjenester fra personalet på basen.
Tjenestene gis etter individuell vurdering og vedtak. Tjenesten gis i hovedsak i beboernes hjem.
Hjelp for pårørende
Det å være pårørende kan kreve mye av deg, og man kan av og til føle seg alene. Det kan være godt å dele, og å bli sett og anerkjent for at man bidrar til at ens kjære skal ha et best mulig liv. Halden kommune har en egen bruker- og pårørendemedarbeider i Enhet rus og psykisk helse som kan være en ressursperson for deg i en slik situasjon. Bruker- og pårørendemedarbeider er barneansvarlig i enheten.
Samtalegrupper
Tanken er at det er fint å dele erfaringer, lytte til andre og få påfyll til egen hverdag med noen som forstår hva man snakker om. Det vil være en ny samtalegruppe hvert halvår. Samtalegruppene vil være lukkede grupper som går over 8 ganger. De vil ledes av pårørendemedarbeider i Enhet rus og psykisk helse i samarbeid med medarbeider i TSB. Begge er sosionomer.
Råd og veiledning
Det er viktig for oss at du som pårørende føler støtte, blir inkludert og anerkjennes for den jobben du gjør. Vi samarbeider med flere frivillige organisasjoner og andre som det kan være nyttig for deg å vite om.
Ta kontakt om du har spørsmål eller behov for bistand som pårørende.
Bruker- og pårørendemedarbeider i enhet rus og psykisk helse heter Wigdis Bye. Hun kan kontaktes på telefon tirsdager og fredager på telefonnummer: 40 42 98 15
Her finner du oss
Busterudgata 3, 1776 Halden