Rask psykisk helsehjelp (RPH) består av et team som tilbyr psykisk helsehjelp for personer over 18 år, bosatt i Halden kommune. Tilbudet er for deg som opplever milde/moderate angst- og depresjonsplager, og er basert på kognitiv terapi.
- Du kan selv ta direkte kontakt for å få avklaring om et tilbud hos oss er aktuelt eller ikke. Det kreves ingen henvisning.
- Vi tilbyr ikke akutthjelp. Hvis du trenger akutthjelp, må du enten ta kontakt med fastlegen din eller kontakte legevakten på tlf 116 117.
- Dersom du har behov for langvarig terapi, er ikke dette det riktige tilbudet for deg.
Passer tilbudet for deg?
Dette er et tilbud av kort varighet. Målet er å komme tidlig til for å forhindre at problemene utvikler seg. Du vil lære deg mestringsverktøy du kan benytte for å håndtere dine psykiske plager. Tilbudet er for milde til moderate angst- og depresjonsplager. Eksempler kan være triste og ubehagelige tanker og følelser, bekymring, grubling og uro.
Kontaktinformasjon
For en avklaring om tilbudet er riktig for deg, kan du ringe oss på 457 21 839 mandager, onsdager og fredager kl. 09.00 – 11-00. Vi kan sammen finne ut hvilke av våre tilbud som passer best for deg. Vi betjener kun på telefon. SMS blir ikke besvart.
Hva kan vi tilby?
Kurs
Et kurs om grubling, bekymring og søvn. Kurset består av undervisning om disse temaene og vi presenterer hvordan du kan ta kontroll over grubling og bekymring. Det er individuelle øvelser og diskusjonsøvelser i små grupper knyttet til disse temaene. Det er tre samlinger, hver på 2.5 timer, med innlagte pauser. Samling 1 og 2 er om tanker, følelser, grubling og bekymring. Samling 3 er om søvn.
Veiledet selvhjelp
Et tilbud for deg som ønsker å jobbe med utfordringene dine på egen hånd, med noe veiledning fra en terapeut. Dette er et tilbud for depressive plager og angstplager hvor du ser gjennom ulike selvhjelpsvideoer på nettet basert på kognitiv terapi. Du vil da jobbe deg systematisk gjennom programmet og de praktiske øvelsene samtidig som du har samtaler med en terapeut.
Individuelle samtaler
I noen tilfeller tilbyr vi individuelle samtaler for en begrenset periode. Du lærer deg verktøy til å håndtere dine angst- og depresjonsplager basert på kognitiv terapi.
Rammene
Hos oss får du hjelp for dine psykiske plager for en begrenset periode. For veldig mange er det nok å få sortert litt i tanker og følelser og lære seg nyttige strategier for å mestre det man sliter med.
Hva du kan forvente fra oss
Vi jobber etter kognitiv terapi, som vil si at man blir bevisst ens tankemønster og handlingsmønster. Å få hjelp av en terapeut handler ofte om å se på seg selv utenifra og vurdere “hvordan er det jeg forholder meg til problemene og plagene jeg har? Hva er bra og mindre bra med det jeg gjør?”. Vi hjelper deg med å forstå hvordan tanker, følelser og handlinger henger sammen. Vi jobber med å endre på hvordan man forholder seg til ubehagelig tanker, følelser og utfordringer man står i, og konkrete handlinger man kan gjøre for å mestre situasjonen på best mulig måte.
Å få psykisk helsehjelp betyr ikke nødvendigvis at man har som mål om å bli kvitt plagene og utfordringer man har i livet. Noen har utfordringer i livet som kommer til å vare i lang tid, noe man ikke får fjernet. Derfor er ikke målet nødvendigvis å fjerne problemene, men å lære seg å mestre dem.
Hva vi anbefaler at du gjør
Forskning viser at de som får best utbytte, er de som også gjør endringer mellom timene de har med oss. Derfor får du anbefalt konkrete øvelser, som vi oppfordrer deg til å trene på både mens du får hjelp hos oss, men også på egenhånd i ettertid.
I løpet av livet vil veldig mange av oss slite psykisk. Angst og depresjon er blant de vanligste utfordringene. Men angst og depresjon går ikke bare utover ens humør og energinivå, det går også utover ens tro på å kunne mestre jobben. Derfor er det flere som vurderer sykemelding eller har blitt sykemeldt fra jobben på grunn av psykiske plager.
For noen kan det være nyttig å være helt borte fra jobb en periode, slik at man får en “pause”. Men for de fleste er det faktisk bedre å stå i arbeid og få psykisk helsehjelp samtidig. Derfor anbefaler vi generelt å stå i arbeid mens du får hjelp hos oss i RPH, i tråd med det som er anbefalt fra forskningen.
I tillegg til at du får lønn for den jobben du gjør, gir ofte jobben deg en følelse av trygghet og tilknytning. Ved depresjon og angst, har man en tendens til å være mindre sosial og trekke seg tilbake fra omgivelsene. Dersom man i tillegg blir sykemeldt, mister man en sentral rutine i hverdagen. Arbeid gir nemlig hverdagen en struktur, man har noe å gå til, noe som gir mindre rom for tankekjør og passivitet. Arbeid er rett og slett god medisin.
Jo lenger man er borte fra jobben, desto vanskeligere kan det bli å komme tilbake. Mange personer som har vært fullt sykemeldt over lengre tid sier at de bekymrer seg for hva andre kollegaer og leder sier og tenker. Dette kan føre til en ond sirkel hvor man blir enda lenger borte fra jobb fordi man bekymrer seg og mister troen på seg selv.
På grunn av dette, har vi fokus på arbeid når du får hjelp hos oss i RPH. Vi kommer til å snakke om hvordan du på best mulig måte kan håndtere jobben din, kan unngå sykemelding eller raskere komme tilbake til jobb.
Filmen under er ikke tekstet. Innholdet er det samme som du finner informasjon om i teksten på denne siden.
Film og redigering av Ida Caroline Bråthen Johansen