Kommunedelplan Helse og Mestring Del 2

1 Innledning

Helse- og mestringsplan 2022-2034, består av to deler. Dette dokumentet, del 2, handler om strategidokumentets kunnskapsgrunnlag. Intensjonen med del 2, er å beskrive kunnskap og veivalg som ligger til grunn for de strategiene som er valgt, med tilhørende tiltak. Dokumentet er ikke uttømmende, men gir en beskrivelse av aktuelle kunnskap som belyser en mangfoldig og sammensatt tjeneste. 

Del 1; Strategidokumentet bygger på kunnskapsgrunnlaget. 

Formålet med kunnskapsgrunnlaget, er å redegjøre for relevant kunnskap, statlige føringer og sentrale rammebetingelser, gi en dypere forståelse av hva som ligger til grunn for strategiene, samt gi en beskrivelse av den grundige arbeidsprosessen som har vært gjennomført underveis. 

Gjennom å beskrive kommunalavdelingens utfordringer nå, og satsingsområder fremover, kan kommunedelplanen bidra til å:

  1. sikre en helhetlig og bærekraftig tjeneste i årene fremover
  2. skape en mer forutsigbar tjeneste som gir anledning til god planlegging

Hensikten med Helse- og mestringsplan 2022-2034, er å skape forutsigbare rammer for 
tjenestene, for tjenestemottakerne og for tjenesteyterne, i tråd med kommunalavdelingens visjon:

Kommunens overordnede verdier er viktige grunnprinsipper for all kommunal virksomhet. 
Verdiene er nedfelt i kommunens etiske retningslinjer, og Helse- og mestringsplan 2022-2034 bygger på disse verdiene: åpenhet, tillit, respekt og redelighet. 
Verdiene gjenspeiler både kommunedelplanens arbeidsprosess og sluttprodukt. 

Helse- og mestringsplanens oppbygging

Helse- og mestringsplan 2022- 2034, er en del av kommuneplan - samfunnsdel, og er inkludert i vedtatt planprogram. Strategidokumentet er skrevet i tråd med kommunens øvrige planverk, men vinklet mot kommunalområdet Helse og mestring. 

Helse- og mestringsplanen består som sagt av to deler. Delene bygger på hverandre, og står samlet sett som en ny kommunedelplan for kommunalområdet Helse og mestring. Hver del kan leses som selvstendige dokument, men det anbefales å se delene i sammenheng for en mer inngående beskrivelse av kommunalavdelingens kontekst og veivalg: 

  • Del 1; Strategidokumentet, beskriver en overordnet strategi og visjon for
    kommunalavdelingen i årene fremover. I tillegg beskrives en status over utfordringer og muligheter, samt kommunalavdelingens valgte strategier for årene fremover.
  • Del 2; Kunnskapsgrunnlaget viser at planen bygger på et grundig arbeid i form av en systematisk kartlegging av tjenesten. Kartleggingen er gjennomført både blant byens tjenestemottakere, tjenesteytere og byens innbyggere. I tillegg har et konsulentfirma kartlagt deler av tjenesten, og kunnskapsgrunnlaget gir også en utdyping av rammeverk og aktuelle føringer for denne delen av helsetjenesten.

I tillegg vil det utarbeides rullerende handlingsplan; det er et dokument som gir en konkret 
beskrivelse av de tiltak som skal gjennomføres for å nå strategiene. Handlingsplanen vil 
rulleres, og bærer i større grad preg av å være et arbeidsdokument som oppdateres 
fortløpende og underveis i planperioden. Hovedmål, delmål og tiltak er tydelig beskrevet, med tilhørende tidsfrister, status og sluttevaluering. Dette må også knyttes tett opp mot 
økonomiplan og budsjett for å sikre gjennomføring.

 Brukermedvirkning og brukerinvolvering

Brukermedvirkning og brukerinvolvering er begrep som benyttes hyppig om hverandre. Å skille ordene konkret fra hverandre er vanskelig. Helsedirektoratet skiller begrepene gjennom å anvende helsejuss: 

Brukerinvolvering forstås dermed som kommunens tiltak for å legge til rette for at brukere skal få anledning til å bidra, mens brukermedvirkning forstås som brukernes rett til å bidra og deres bidrag og delaktighet i planarbeidet.

I kommunedelplanens ulike arbeidsfaser, har brukermedvirkning og brukerinvolvering vært 
konkretisert og praktisert på ulike nivå, i ulike faser og i ulikt omfang. Forarbeidet bar preg av en systematisk og omfattende kartlegging, hvor involvering sto sentralt. Resultatet gjenspeiler deler av kunnskapsgrunnlaget. Tjenestemottakere, ansatte, politikere og ledere på tvers av kommunalavdelingen har vært involvert i ulike faser av planarbeidet, slik reell 
brukermedvirkning i praksis forutsetter. 

Bakgrunnskunnskap

Kommunedelplanens forarbeid besto dels av å innhente bakgrunnskunnskap fra flere aktører. Innspill, status og kartlegging ble eksplisitt etterspurt gjennom ulike tilnærminger:

Fra tjenestemottakere:

En kvantitativ undersøkelse – en innbyggerundersøkelse til byens innbyggere som 

  • En kvantitativ undersøkelse – en innbyggerundersøkelse til byens innbyggere som resulterte i en egen rapport.
  • En kvalitativ undersøkelse i form av fokusgruppeintervju med tre ulike brukergrupper (se mer detaljert under punkt 2.1.2). Denne undersøkelsen resulterte i to delrapporter som ble sendt ut på høring til de som deltok. Dette for å kvalitetssikre innhold og for å innhente respons fra de involverte. 

Fra tjenesteytere: 

  • Arbeidsgrupper fra kommunalavdelingens ulike tjenester har utarbeidet 
    arbeidsdokumenter med innspill, status, muligheter og utfordringer.
  • Kommunalavdelingens tjenester har vært involvert i arbeidet underveis. Både i form kvalitetssikring og høringer, gjennom innspill fra ansatte, tillitsvalgte og ledere, samt Fag- og kvalitetsutvalget.
  • Det ble avhold møte i direktørens utvidede ledermøte med presentasjon av planen.
  • Helse og mestringsplan 2022-2034 ble sendt på høring til de involverte i sluttfasen

Fra politisk hold: 

  • Møter er gjennomført både i forkant, og ved sluttføring av strategidokumentet. Det ble gjennomført et politikerseminar før endelig politisk behandling.

Fra brukerorganisasjoner og andre interessenter:

  • Helse og mestringsplan 2022-2034 har vært sendt ut på høring til aktuelle instanser

Utfordringer og strategi

Utfordringsbildet til kommunalområde Helse og mestring er omfattende, både nå og fremover. Men Halden kommune ønsker å være en fremoverlent og innovativ kommune som tør å møte fremtiden. Det forutsetter at kommunen må prioritere ressursene riktig, endre drift og organisering, samt vurdere å "slutte å gjøre" noe av det vante. Slike endringer kan både være smertefullt, men også nødvendig for å sikre forsvarlig og omsorgsfull helsehjelp når innbyggerne trenger det. Forventninger til offentlige helsetjenester øker, og dagens generasjon stiller krav til både innhold og kvalitet. 

For å oppnå opplevd kvalitet, bør forventninger og leveranse samsvare: 

  • Opplevd kvalitet er subjektivt, men påvirkes av brukernes forventninger, tjenestens faktiske innhold og kvaliteten i møtet mellom tjenesteyter og bruker
  • Norske helsemyndigheter legger ofte til grunn definisjon av kvalitet fra ISO 9001:2000, som er en standard for kvalitetsstyring:
  • Kvalitet er i hvilken grad en samling av iboende egenskaper oppfyller krav

Krav eller spesifikasjoner til tjenestene kan være gitt i lover, forskrifter, retningslinjer eller faglige standarder. Kvalitet kan være vanskelig å måle, og ofte benyttes det indikatorer som et indirekte mål for kvalitet.

Nasjonale kvalitetsindikatorer for helsetjenesten er beskrevet på helsedirektoratets nettsider:
Nasjonale kvalitetsindikatorer for helsetjenesten kan du lese mer om her

Som en motsats, vil prioritering av tjenestene være et faktum, og påvirkes av økonomi og ressurser. Bevillinger, økonomiske utfordringer og kutt over statsbudsjett kan skape utfordringer for prioritering, særlig når tjenester til brukere med omfattende behov skal tilrettelegges.

Kunnskapskilder for strategiske valg

Kommunalavdeling for Helse og mestring har ansvar for å sikre hensiktsmessige og forsvarlig helse- og omsorgstjenester til innbyggerne i Halden kommune, samt ivareta en effektiv og bærekraftig forvaltning av tilgjengelige ressurser. Trygghet, verdighet og mestring er sentrale verdier, og gjennom god ressursutnyttelse, rettferdig fordeling av tjenester, samt virkningsfulle og koordinerte tjenester, skal brukermedvirkning og faglighet prege tjenestetilbudet. 
Innbyggerne i Halden kommune skal ha tillit til at det leveres gode tjenester, tiltak skal være av både forebyggende og helsefremmende karakter, og samlet sett bidra til opplevelse av egenmestring.

Kommunalavdelingen har lagt opp til 8 målsetninger:

Målene for Halden kommune er at samfunn og tjenester skal planlegges, organiseres og bidra til at Haldens innbyggere kan: 

  1. Mestre eget liv 
  2. Ha aktive liv- hele livet 
  3. Ha trygge og tilrettelagte boliger i alle livets faser
  4. Sikres at innovative og digitale løsninger skal være en integrert del av helse- og omsorgstjenestene. 
  5. Få helhetlig, koordinerte og sammenhengende tjenester. 
  6. Sikres kvalitet i behandling og oppfølging
  7. Være trygge på at vi har god ressursutnyttelse og bærekraftig tjenesteproduksjon. 
  8. Oppleve at vi er en attraktiv arbeidsplass for våre ansatte

Kunnskapskildene for strategiene, blir videre presentert tre-delt: 
Del 1 - Prosessarbeid og erfaringer
Del 2 – Rammer og aktuelle føringer
Del 3 - Styringsverktøy