Kommunedelplan kultur

3 Innsatsfelt 1 - Et mangfoldig kulturliv for alle

 Halden skal ha et aktivt, inkluderende og mangfoldig kulturliv. Det bidrar til livskvalitet og innenforskap. Det bygger en attraktiv by, og er en drivkraft for Haldens videre utvikling. Kunst og kultur er fundamentalt for et samfunn som fremmer læring, utvikling, toleranse, demokrati, og i ytterste konsekvens – menneskeverd. Haldens kulturliv skal være preget av stor grad av deltakelse, glød og talent. 

Dette innsatsfeltet organiseres i fem hoveddeler:

  • Den kulturelle grunnmuren
  • En kulturby for barn og unge
  • Et mangfoldig kulturliv
  • Kompetanse og læring 
  • Studentbyen

Til sammen danner de et avgjørende fundament for den helhetlige kulturkommunen Halden, et samfunn med sosial bærekraft, og som en forutsetning for videre økonomisk verdiskaping med kunst og kultur som utgangspunkt.

Den kulturelle grunnmuren

Den kulturelle grunnmuren er et begrep som beskriver fundamentet i det kommunale kulturoppdraget; bibliotek, kulturskole, fritidstilbud og kulturarenaer. Den kulturelle skolesekken og spaserstokken bør også inkluderes i dette begrepet som viktige ordninger for å sikre innbyggerne kulturtilgang gjennom store deler av livet.

Den norske kulturmodellen er fundamentert på at man som innbygger i Norge skal ha en god tilgang på alt dette, uavhengig av alder, bosted eller sosialt utgangspunkt. Vårt mål er at de de kommunale kulturtilbudene skal engasjere flere og flere innbyggere til kulturdeltakelse. 
Dette avhenger for det første av tilgjengelighet i bredeste forstand, fra universell utforming og vide nok åpningstider, via lave økonomiske barrierer, til så korte ventelister som mulig på elevplasser, eller medier til utlån.

Videre avhenger det av at innholdet som tilbys er relevant og aktuelt for publikum. Samfunnet er i konstant endring, og det påvirker innbyggernes perspektiver og interesser løpende. Tilbudene i den kulturelle grunnmuren må hele tiden fornyes og aktualiseres, slik at det inspirerer innbyggerne til deltakelse, uavhengig av alder eller utgangspunkt.

I siste instans må tilbudene holde kvalitet. Det stiller krav til kompetente ansatte og ledere, egnede lokaler og tilstrekkelige økonomiske ressurser både til drift, men også til at tilbudene kan utvikles og fornyes. 

Kulturby for barn og unge

Kulturdeltakelse skaper opplevelser, mestring og livskvalitet. Kunsten er grunnlaget i menneskets utvikling og skaperkraften i oss. I Halden skal barn og unge få delta i kultur- og fritidsaktiviteter av høy kvalitet, uavhengig av sosial bakgrunn eller økonomiske forutsetninger.

Barn og unge er også fremtidens ressurs for kulturfeltet. De er neste generasjons kunstnere, musikere, filmskapere og spillutviklere, tilskuere, frivillige og kulturarbeidere. Kort sagt avhenger fremtidens kulturby av planperiodens kultursatsing for barn og unge. Derfor er det viktig at tilbudene er av kvalitet, og programmeres med et innhold som appellerer til barn og unge.

Ved inngangen til planperioden kjennetegnes Halden av et relativt spredt og mangfoldig kultur- og fritidstilbud til barn og unge: Kulturskolen, Rockehuset, Ungdomshuset i Skofabrikken, Ung Kultur Møtes (UKM), Halden folkebibliotek, og flere ulike fritids- og kulturtilbud gitt av private, frivillige eller ideelle aktører. Det kan oppleves som en styrke at byen har et mangfold av tilbud med ulike former og innhold som appellerer til ulike grupper unge. 

Samtidig kan dette være sårbart dersom tilbudene ikke samarbeider, dersom de bidrar til unødvendige grupperinger av ungdomsmiljøet, eller at de enkelte tilbudene hver for seg ikke oppnår tilstrekkelig volum eller kvalitet. Det er også en sårbarhet at modellen kan føre til økonomisk uforutsigbarhet for aktører, at det oppstår et avhengighetsforhold til større eller mindre grad av offentlig støtte, og at økonomi og kompetansemiljøer fragmenteres.

Et mangfoldig kulturliv

I Halden bidrar teaterlag, kor, korps, kunstforening, band, historielag, frivilligsentral, litteraturforening, kirkelige kulturkomiteer, foreningsliv og enda mye mer, til et inkluderende og mangfoldig kulturliv. Et slik bredt og mangfoldig kulturliv er grunnleggende for en bærekraftig by. Det er derfor en målsetting at Halden også i fremtiden skal ha nettopp et aktivt, inkluderende og mangfoldig kulturliv.

Kulturlivet bygges og utvikles i fellesskap mellom det offentlige, private og frivillige, og kvaliteten på samspillet og samskapingen vil i seg selv være avgjørende for i hvilken grad vi lykkes med å nå målsettingen. Det er dermed nødvendig å legge gode strategier for samarbeid og tilrettelegging. Samskaping handler om å i fellesskap finne løsninger, eller produsere dem, for å nå målene våre, der innbyggerne og andre aktører er med på hele prosessen. 

Gode og tilgjengelige arenaer for produksjon og formidling av kunst og kultur er videre en avgjørende faktor for kulturlivet. En målrettet arenapolitikk er av så stor betydning at det derfor defineres som et eget innsatsfelt i denne kommunedelplanen, innsatsfelt 3 «Kulturarena Halden».

Frivillig sektor er et fundament for Haldens kulturliv. Frivillighet skaper både livskvalitet for den enkelte, og store verdier for samfunnet. Den gir store muligheter, men for offentlig sektor er det nødvendig å være bevisst at den ikke må tas for gitt, og først og fremst springer ut ifra den enkelte frivilliges motivasjon og idealisme. Frivillighet lever av lyst, dør av tvang, og vil være i kontinuerlig endring, med ulike muligheter og begrensinger i fremtiden. En målrettet frivilligpolitikk vil fremme et mangfoldig kulturliv. I Halden er det Frivillighetsplanen som er det politiske verktøyet for dette.

Kompetanse og læring

Fremtidens kulturliv i Halden, både det profesjonelle og det frivillige, vil være avhengig av talenter og kompetente mennesker. Derfor er det en viktig målsetting å skape, utvikle, beholde og tiltrekke talenter i Haldens kunst- og kulturliv. 

Den første forutsetningen for at vi lykkes med dette er at innholdet i den kulturelle grunnmuren er tilgjengelig, relevant og av høy kvalitet, og at vi lager en inspirerende kulturby for barn og unge. 

Den neste forutsetningen er et mangfoldig og produktivt kulturliv av kvalitet. Kulturnæringer, kunstinstitusjoner, arenaer, kulturmiljøer- og klynger skaper et jordsmonn for kulturaktører å vokse og utvikle seg i. Å legge til rette for at kulturmiljøer samles og er produktive, er også et grep for å heve kulturfeltets kompetanse, og for å utvikle talenter.

Til slutt avhenger det av utdannelse. Haldens kulturelle ambisjon vil være avhengig av å sikre et helhetlig utdanningsløp innen kunst, kultur og estetiske fag. Halden skal ha som målsetting å tilby god utdanning i kunstneriske og kulturelle fag gjennom både grunnskole, kulturskole, videregående og til med høgskole- og forskningsnivået.

Kommuneplanens samfunnsdel setter et mål om å øke andelen av befolkningen som tar høyere utdanning. Et tett samarbeide med HIØ for å formidle og utvikle studietilbudene er en viktig strategi for å få til dette, og kunst- og kulturfag pekes i denne planen som viktig. Haldens samlede kulturfelt skal være et aktivt og attraktivt miljø å drive disse utdanningene innenfor. I tillegg vil et slikt sammenhengende utdanningstilbud gi svært viktige effekter tilbake til kulturfeltet.

Studentbyen

Høgskolen i Østfold er en svært viktig ressurs for Halden. Den skaper arbeidsplasser, kunnskaps- og forskningsmiljøer og studenter som lever og bor i byen. Tilstedeværelse av studenter har stor betydning for en by. 
De er aktive. De skaper liv. De gir impulser. Når de er synlige og til stede har de en stor verdi for utvikling av både byen og kulturlivet.

Ved inngangen til planperioden er studentenes tilstedeværelse og påvirkning på byen lavere enn vi ønsker. Vårt mål er å revitalisere Halden som studentby. Det vil være verdifullt for byen og kulturlivet. Det vil også bidra til å gjøre Høgskolens tilbud på Remmen enda attraktivt å søke seg til, og det vil skape en enda bedre tilværelse for den enkelte student i den tiden de tilbringer i byen.

Mål 1.1 – Den kulturelle grunnmuren i Halden holder høy kvalitet, er tilgjengelig for alle innbyggere og tilbyr et relevant og aktuelt innhold. 

1.1 – utvikle en lokal plan for Den kulturelle skolesekken og Den kulturelle spaserstokken som involverer det lokale profesjonelle kunstfeltet.

1.2 – utrede og igangsette et fremtidsrettet konsept for kulturskoledrift i Halden.

1.3 – Halden folkebibliotek tar en fremskutt posisjon som kultur- og litteraturformidler, og arena for opplevelser, debatt og læring.

1.4 – Rockehuset og Ungdomshuset i Skofabrikken skaper deltakelse, utvikling og mestring gjennom kulturdrevne aktiviteter.

Mål 1.2 – Barn og unge har et rikt kulturtilbud av høy kvalitet og relevans. 

2.1 – styrke kulturtilbudenes kvalitet og utvikling gjennom medvirkning og samskaping med barn og unge.

2.2 - sikre at barn og unge har tilgang til profesjonelle arenaer for produksjon av kunst og kultur, både som aktører og publikum.

2.3 – utrede og igangsette et fremtidsrettet samlende arenakonsept for barn og unge, med egnede fasiliteter for et mangfoldig kulturtilbud, i sammenheng med strategi 1.2.

2.4 – tilrettelegge virkemiddelordninger som senker økonomiske barrierer for barn og unges kulturdeltakelse.

Mål 1.3 - Halden har et aktivt, inkluderende og mangfoldig kulturliv. 

3.1 – utvikle og gjennomføre et systematisk arbeid for samskaping mellom kommune og kulturliv.

3.2 – gjennomføre en arenapolitikk i Halden, som sikrer kulturlivet fremtidsrettede produksjon- og formidlingsarenaer, i sammenheng med innsatsfelt 3 i denne planen.

3.3 – gjennomføre en målrettet frivilligpolitikk, med Frivillighetsplanen som politisk verktøy.

3.4 – tilrettelegge virkemiddelordninger for et inkluderende og mangfoldig kulturliv, og styrke graden av sentrale overføringer inn til kommunens kulturliv.

Mål 1.4 – Halden har et helhetlig utdanningsløp innen kunst og kultur. 

4.1 – Halden kulturskole og grunnskolen utvikler samspillet som gjensidige kompetanseressurser innen estetiske fag.

4.2 – kommune og kulturliv er pådrivere og samarbeidspartnere i utviklingen av videregående eller høyere 
utdanning innen kunst- og kulturfag i Halden.

4.3 – Haldens kulturliv styrker sin rolle som utviklingsarena for unge kulturaktører underveis i eller etter endt utdanning.

Mål 1.5 – Studentmiljøet er en aktiv og tilstedeværende del av Haldens by- og kulturliv. 

5.1 – Systematisk samskaping om å tilrettelegge Halden som studentby, mellom kommune, høgskolen studentmiljøet, kultur- og næringsliv.

5.2 – Kommune og kulturliv samarbeider med studentmiljøet om tilrettelegging for arrangementer, som eksempelvis studentuker