Kommunedelplan kultur

1 Rammeverk for kulturpolitikken

Planarbeidet har vært gjennomført i tråd med fremdriftsplanen slik den ble presentert for hovedutvalget for undervisning, oppvekst og kultur (HUOK), 31. august 2021. Gjennom prosessen har det vært vektlagt å gjennomføre brede medvirkningsprosesser. Plan- og bygningsloven sier at forslag til kommunedelplan skal legges ut til høring og offentlig ettersyn med minst seks ukers svarfrist.

I HUOK 2. februar behandles kommunedirektørens innstilling om å legge planforslaget ut til seks uker offentlig høring iht plan- og bygningsloven § 11-14. Høringsperioden settes i så tilfelle til perioden 9. februar-23. mars 2022.

Kommuneplanen

Kommuneplanens samfunnsdel 2018 – 2050 er det overordnede dokumentet for utvikling i Halden kommune. 
Samfunnsplanen har en visjon om å gjøre Halden forberedt for omstilling, og har nedfelt følgende mål: 

  • I Halden skal arbeid, kunnskap og klima være viktigst, det gir også disse målene for planperioden.
  • En attraktiv kommune basert på bærekraftig utvikling
  • En kommune det er godt å bo i – gode levekår, en trygg oppvekst for barna med mangfold og høy livskvalitet
  • Omstilling og innovative løsninger gir økt sysselsetting og etableringsattraktivitet. 
  • Utdanningsnivået skal heves og resultatene i skolen forbedres. 

Kommunedelplan kultur 2022-2034

Kommunedelplan for kultur i Halden 2022-2034 er Halden kommunes kulturpolitiske styringsdokument, og den angir ambisjonene og retningen for Halden som kulturby i perioden frem mot 2034.
Kommunedelplanens formål er å gi Halden en helhetlig og ambisiøs kulturpolitikk, som grunnlag for å nå målsettingene som ligger i kommuneplanens samfunnsdel med kunst og kultur som utgangspunkt. I dette ligger det en forståelse for at ambisjonene ikke bare handler om kulturfeltet i seg selv, men at de reflekterer kulturens avgjørende betydning for en fremtidsrettet samfunnsutvikling og en sterkere livskvalitet. 

Kommunedelplanen er organisert i tre innsatsfelt. De bygger på hverandre, danner sammenhenger og utgjør et helhetlig system for sosial, økonomisk og miljømessig bærekraftig kulturutvikling i Halden. Planen omfatter alle deler av kulturfeltet, både det frivillige, offentlige, private og profesjonelle kulturlivet.

Hvert innsatsfelt angir mål som skal være målbare gjennom hele planperioden. Til hvert av målene ligger et sett strategier. Disse er overordnete, og må leses som et rammeverk eller et mønster for en strøm av tiltak og beslutninger som skal fattes i planperioden. Til strategiene skal det utvikles en handlingsplan, både for tiltak og kulturanlegg. Denne har fireårs-perspektiv, og rulleres årlig i første halvår, som grunnlag for økonomiplan- og budsjettarbeidet.

Tiltak som har økonomiske konsekvenser vedtas i Halden kommunestyres årlige behandling av handlingsplanen og budsjett. Planen omfatter det utvidete kulturbegrepet, men ikke idrett og friluftsliv, som ivaretas i egen plan. Det skal også utarbeides egne planer for kulturminnevern og frivillighet, og kommunens nærings- og sysselsettingsplan står også i relasjon med denne kommunedelplanen.
«Kommunedelplan kultur 2022-2034» erstatter «Kulturplan for Halden kommune 2015-2019».

Nasjonale lover og føringer

Kommunens kulturoppdrag er omfattet av et sett lovverk og offentlige føringer.
Kulturloven (2007) fastlegger offentlige styremakters ansvar for å fremme og legge til rette for et bredt spekter av kulturvirksomhet, slik at alle kan få anledning til å delta i kulturaktiviteter og oppleve et mangfold av kulturuttrykk. Med kulturvirksomhet menes i denne loven å:

  •  skape, produsere, utøve, formidle og distribuere kunst- og andre kulturuttrykk.
  • verne om, fremme innsikt i og videreføre kulturarv.
  •  delta i kulturaktivitet
  •  utvikle kulturfaglig kunnskap og kompetanse.

Loven stiller videre krav til kommunen om å fremme profesjonalitet og kvalitet i kulturtilbudet og legger til rette for deltakelse i kulturaktiviteter. Ved hjelp av blant annet økonomiske, organisatoriske, informerende og andre relevante virkemidler, skal kommunen sikre at kulturlivet har forutsigbare utviklingskår. Med dette gir Kulturloven kultursektoren status som offentlig ansvarsområde som skal sikre at kultursektoren behandles og prioriteres på lik linje med andre lovpålagte oppgaver.

Videre er kommunens kulturoppdrag omfattet eller regulert i likestillings- og diskrimineringsloven (universell utforming) opplæringsloven (kulturskole), folkebibliotekloven, åndsverkloven, kulturminneloven, kirkeloven og lov om film og videogram fastsetter og regulerer kommunens ansvar og arbeid på kulturfeltet. Det ligger videre en forpliktelse i FNs barnekonvensjon artikkel 31, som sier at:

  • Partene anerkjenner barnets rett til hvile og fritid og til å delta i lek og fritidsaktiviteter som passer for barnets alder og til fritt å delta i kulturliv og kunstnerisk virksomhet.
  • Partene skal respektere og fremme barnets rett til fullt ut å delta i det kulturelle og kunstneriske liv og skal oppmuntre tilgangen til egnede og like muligheter for kulturelle, kunstneriske, rekreasjons- og fritidsaktiviteter.

«Kulturutredningen 2014», NOU 2013:4 (Engerutvalget), en nasjonal gjennomgang av kulturpolitiske mål, virkemidler og tiltak i perioden etter 2005. Utredningen vurderer både arbeidsformer og innretning av tiltak og virkemidler, samt effekten av disse gjennom et bredt spekter av kulturvirksomhet

«Kulturens kraft – Kulturpolitikk for framtida», Meld. St. 8 (2018-2019), viser den overordnede politiske retningen for kulturpolitikken framover, gjør greie for prioriteringer og presenterer nye nasjonale kulturpolitiske mål.

Meldingen legger følgende samfunnsmål til grunn:

«Eit levande demokrati der alle er frie til å ytre seg, og der mangfald, skaparkraft og kreativitet er høgt verdsett. 
Eit inkluderande samfunn der kunst og kultur av ypparste kvalitet inspirerer, samlar og lærer oss om oss sjølv og omverda.»

Regionale føringer 

Fylkeskommunene er tillagt ansvar for regional utvikling og samordning innenfor fylkene, også innenfor kultursektoren.

Viken fylkeskommune har tre temastrategier innen kultur og mangfold for perioden 2022-2025: 

  • temastrategi for kunst og kultur
  • temastrategi for bibliotekutvikling
  • temastrategi for frivillighet