Kommunedelplan kultur

4 Innsatsfelt 2 - Verdiskaping gjennom kunst og kultur

Kulturinstitusjoner, kulturelle og kreative næringer er en sentral del av kommunens kulturfelt, og en viktig drivkraft for økonomisk vekst, innovasjonsevne og byutvikling. Vi vil satse på dette med utgangspunkt i Haldens identitet, kompetansen i kulturfeltet, og de stedlige og historiske kvalitetene ved byen. Samtidig skal innovasjon og nye former for samarbeid, produksjon og formidling av kunst og kultur være en offensiv satsing. Halden skal være en magnet for talent – enten det skapes her, eller tiltrekkes hit. 

Haldens kulturelle og kreative virksomheter omfatter samfunnsmessige og markedsrettede tilbud innen musikk, film, spillteknologi, opplevelse, dans, scenekunst, visuell kunst, design, arkitektur, litteratur, media og reklame. 

Virksomhetene er basert på kommersiell utnyttelse av kulturelle uttrykk og kreativ praksis som i hovedsak baserer driften på inntekter fra næringsvirksomhet. Byen har kulturinstitusjoner som Opera Østfold, Det norske blåseensemble, Brygga kultursal og Østfoldmuseene, noen av landets fremste musikkstudioer, et fremstående teknologimiljø, og unike stedlige og historiske kvaliteter. Haldens nærhet til Europa åpner også for økte muligheter for internasjonalt kulturelt samarbeid.

Vi skal arbeide for at Halden er en attraktiv kunst- og kulturby for kulturaktører og -miljøer, med gode muligheter til å produsere, formidle og distribuere profesjonell kunst og kultur. Halden kommune skal være en aktiv samarbeidspartner, tilrettelegger, og pådriver for å oppnå det, men mange av målene innenfor dette innsatsfeltet vil kun oppnås gjennom systematisk og forpliktende samarbeid mellom offentlige og private aktører.

I korte trekk handler alt dette om hvordan vi skal skape og tiltrekke oss talenter, glød og deltakelse med kulturelle og kreative næringer som utgangspunkt. Vi tror et samlet arbeid etter disse linjene vil skape en produksjonsby som gir et jordsmonn for talenter å vokse og virke i, og som har tiltrekningskraft på mennesker utenfra, enten de vil komme til Halden for å virke, leve eller oppleve.

Planen retter et stort søkelys på samarbeid, infrastruktur, kompetanseutvikling og formidling. Da er det også viktig å huske at det handler om å utvikle innhold. Haldens kulturelle og kreative næringer må utvikle innhold av kvalitet som inspirerer mennesker, skaper nye opplevelser og refleksjoner, og som foretrekkes av publikum i sterk konkurranse fra et ellers eskalerende kultur- og mediebilde. De må være i stand til å markedsføre, formidle, distribuere og kapitalisere på det, på en måte som skaper oppmerksomhet, og økonomisk og miljømessig bærekraft i fremtiden.

Samspill og kompetanse

Våre målsettinger krever et systematisk arbeid med kompetanseutvikling, forpliktende samarbeidsformer og satsinger på tvers av privat og offentlig sektor. Haldens kreative næringer, kunst- og kulturliv er en betydelig kompetanseressurs. Denne må både involveres i utviklingen av byen, og miljøene må også settes i samspill. Det vil forløse både produksjonsevnen og innovasjonskraften i byen.

Planen foreslår å tilrettelegge for et systematisk samarbeide mellom kulturelle og kreative næringer, og kommunen. Samarbeidet må ha både konkret innhold og mandat, der vi foreslår en arbeidsmetode med et flerårig handlingsprogram, som inneholder ulike satsinger for byens kreative og kulturelle virksomheters innovasjons- og produksjonsevne.

En strukturert metode med mandat og dynamisk innhold. Dette vil være en drivkraft til å utvikle en offensiv bransje lokalt, men også kunnskap om det kulturelle næringsfeltet. Vi tror denne arbeidsformen og kunnskapsutviklingen vil bli Haldens fremtidige konkurransefortrinn. 

Videre foreslår planen at det utvikles et program for kunnskapsdeling, både lokalt/regionalt gjennom mentorprogram for nye aktører og gründere innen næringen, så vel som utad gjennom internasjonale workshops og forskningskonferanser lokalisert og drevet frem i Halden. Dette skjer i samspill mellom kommune og kulturaktørene. Dersom Halden tar en rolle som kompetansesenter og læringsarena om utvikling av kulturelle og kreative næringer, vil det bidra til å gi byen en kontinuerlig drivkraft, og videre et konkurransefortrinn gjennom kunnskap og innovasjon. 

Halden har på flere felt et stort potensial i ekstern finansiering av kulturfeltet gjennom regionale, statlige og internasjonale overføringer. En del av kompetansehevingen skal handle om dette. I Halden skal vi ta offensive grep for å øke de eksterne overføringene inn til Haldens kulturliv. Vi må utvikle og dele kompetanse om å ta del i de ulike virkemiddelordningene, som et ledd i denne satsingen.

Kultur og teknologi

Halden er en by med mange forutsetninger for å produsere, formidle og distribuere kunst og kultur på et høyt kvalitativt nivå, både nasjonalt og internasjonalt i fremtiden. Dessuten har Halden teknologiske kunnskapsmiljøer med stor innovasjonsevne. Den globale utviklingen innenfor dette feltet vil være markant i hele planperioden, med potensiell stor økonomisk verdi og som drivkraft for innovasjon. 

Nøkkelordene for å lykkes innen dette feltet er kompetanse, møteplasser og samspill. Dersom disse kreftene finner hverandre, og begynner å spille sammen, vil det gi oss helt andre muligheter som produksjonsby av kunst og kultur i fremtiden. Det vil være en viktig strategi å tilrettelegge for strukturerte og forankrete samarbeidsformer mellom aktører i teknologimiljøet, og laboratorievirksomhet i grensesnittet kunst og teknologi. Tilrettelegging av produksjonsbyen Halden, gjennom felles fysiske, sosiale eller faglige møteplasser mellom kultur og teknologi vil være en viktig strategi. Kommunen kan ikke løse dette alene, men kommunen kan være en pådriver og tilrettelegger for å sette miljøene i spill sammen.

Arrangørbyen Halden

I Halden har Fredriksten festning, Brygga kultursal, Opera Østfold, Fredrikshald teater og byens andre scener og arenaer gjennom flere år bevist at byen har evne til å huse arrangementer og opplevelser av høy kvalitet og attraksjonsverdi. Byen har både kvalitetene og potensialet til å være vertskap for opplevelser i både stor og liten skala. Arrangementsstrategien er også en viktig del av kommunens nærings- og sysselsettingsplan. I Halden skal det være enkelt, inspirerende og smart å arrangere.

Arrangementene har verdi på flere måter. Byens attraktivitet og synlighet blir større, de skaper opplevelser, livskvalitet og bolyst. De trekker besøkende til byen, og bidrar til lokal verdiskaping. 

Halden skal med utgangspunkt i sin identitet, kompetanse og stedlige og historiske kvaliteter ha ambisjoner om å være vertskap for arrangementer innenfor de fleste kunstneriske disipliner, med musikk og scenekunst som særskilte satsingsfelt. Det ligger et uforløst potensial i å knytte arrangementer tettere sammen med næring, kunnskap og kulturturisme. 

Kulturturistene er mer aktive og bruker mer penger enn de øvrige feriereisende. De har høyest gjennomsnittlig døgnforbruk, blir lenger, og reiser oftere flere sammen, ifølge Innovasjon Norges Turistundersøkelse. Vi trenger mer kunnskap om hvem kulturturistene er, og å styrke tilretteleggingen for det. Mange sektorer, aktører og perspektiv kan bidra, og er relevante.

Å utvikle internasjonalt konkurransedyktige kulturreiser til og i Norge, vil kreve kvalitet i verdensklasse. Dette er ikke en utfordring som Halden løser alene, det er et arbeid på tvers av bransjer og forvaltningsnivåer, men Halden skal delta, og dermed styrke sine gevinster fra dette feltet.

Vi må også arbeide kontinuerlig med arenaenes anleggskvaliteter på den ene siden, og på den andre siden kommunens infrastruktur for å ta imot og være godt vertskap for større mengder besøkende. Samtidig skal arrangementsstrategiene ta inn i seg dimensjoner som mangfold, sosialt innenforskap og miljømessig bærekraft.

Mål 2.1: Halden har stor verdiskaping gjennom produksjon, formidling og distribusjon av kunst og kultur.  

1.1 - styrke kommunens kompetanse som grunnlag for forvaltnings- og rådgiverrollen, og lage strukturer for systematisk samarbeide mellom kulturelle og kreative næringer, og kommunen.

1.2 – planlegge og gjennomføre et flerårig program med satsinger for utvikling av ulike deler av byens kreative og kulturelle virksomheters produksjonsevne. Dette skal skje gjennom de etablerte samarbeidsstrukturene.

1.3 – utvikle og gjennomføre faglige mentorprogram for nye aktører og gründere innen næringen.

1.4 – tilrettelegge for at kunst og kulturnæringer kan samles og konsentreres i definerte byområder som er inspirerende og godt tilrettelagt for samhandling og produksjon.

1.5 – ha en regional rolle som vertskommune for kulturinstitusjoner, som Opera Østfold og Det norske blåseensemble, og gjennom samarbeide forsterke effektene av deres tilhørighet i byen.

1.6 – Brygga kultursal skal være en ledende allmenn kulturarena for kulturformidling og opplevelser.

1.7 – ta en regional rolle som kompetansesenter og læringsarena om kulturelle og kreative næringer.

Mål 2.2: Halden har en ledende posisjon i utviklingen av nye produksjons- og formidlingsformer gjennom samspillet mellom teknologi og kultur

2.1 – tilrettelegge for strukturerte og forankrete samarbeidsformer og laboratorievirksomhet i grensesnittet kunst og teknologi.

2.2 – bidra til systematisk sammenkobling mellom næringslivet, kompetansemiljøer og utdanningsinstitusjoner på alle nivåer, som arbeider innenfor spillutvikling.

Mål 2.3: Halden er landsdelens ledende by for levende kulturformidling og arrangementer 

3.1- tilrettelegge Halden som en arrangementsby av høy kvalitet, både gjennom arenautvikling, byens infrastruktur og servicenivå. 

3.2 – forsterke Haldens posisjon som musikkby.

3.3 - utvikle Fredriksten festning som nasjonal og internasjonal kulturarena, på en måte som balanserer hensynet til festningen som besøksdestinasjon og fredet kulturminne.

3.4 – revitalisere Halden som scenekunstby med produksjoner som tiltrekker seg 5-10.000 tilskuere.

3.5 – utvikle systemer og arbeidsformer som knytter arrangementer godt sammen med næringsliv, kulturturisme og utdanningsinstitusjoner, for å øke den lokale verdiskapingen i forbindelse med arrangementene.

3.6 – være en deltakende aktør i nasjonale satsinger på kulturturisme.