Kommunedelplan kultur

5 Innsatsfelt 3 - Kulturarena Halden

Ambisjonene som ligger i denne kommunedelplanen handler ikke bare om kultursektoren, men reflekterer også kulturens betydning for en fremtidsrettet samfunnsutvikling og en sterkere livskvalitet. 

Kulturarenaer er en forutsetning både for det brede og mangfoldige kulturlivet, kunstinstitusjonene og de kulturelle og kreative næringene. De er også avgjørende for en vital byutvikling. Kulturarenaer fører til aktivitet, liv, inspirasjon, økonomisk verdiskaping og en attraktiv by. Kulturpolitikken i Halden skal derfor innlemme kultur som en viktig del av byutviklingen, gjennom sin planlegging og infrastruktur, og som element i utviklingsprosjekter. 

En vellykket kulturpolitikk er avhengig av en vellykket arenapolitikk. Skal vi nå målene i denne kommunedelplanen, må vi lykkes med dette innsatsfeltet.

Innsatsfeltet er organisert med to perspektiver på arenautvikling. Det første handler om hvordan vi skal tilrettelegge og utvikle kulturarenaer som en integrert suksessfaktor for byutvikling. Det andre tar utgangspunkt i Haldens historiske identitet og kulturarv som unik ressurs. Samlet sett danner de et svært godt utgangspunkt for å oppfylle denne planens ambisjoner.

Byen som kulturarena – kulturdrevet byutvikling

Halden kommune skal gjennom sin arenapolitikk sikre gode rammebetingelser for kultursektoren, på en måte der vi kan nå målene i vår kulturplan. Det stiller krav til funksjonelle og fremtidsrettede produksjonslokaler som øvingsrom, atelierer, verksteder, studioer, co-workingplasser, og mangfoldige formidlingsarenaer, som eksempelvis scener, gallerier, bibliotek, møteplasser og konsertlokaler.

Sosial interaksjon har signifikant betydning for kultursektorens produksjons- og innovasjonsevne. Det derfor et viktig strategisk grep å konsentrere kulturvirksomhet stedlig. Stedlig konsentrasjon av kulturvirksomhet vil også styrke identiteten og kvaliteten ved byområdene der det skjer. I Halden by er aksen fra Kulturkvartalet via Busterudparken til Skofabrikken et slikt område. På sydsiden utgjør området fra Halden torg via Brygga kultursal til jernbanetomten en annen akse. Til sammen er mulighetene veldig gode for en sterk og balansert kulturdrevet byutvikling i Halden, med to definerte akser som kan supplere, drive og utfylle hverandre. 

Byens uteområder er verdifulle som temporære kulturarenaer. Det er ved mange anledninger blitt dokumentert at både Busterudparken og Halden torg er gode rammer for arrangementer og kulturopplevelser. På sikt er det en målsetting at uteområder i Kulturkvartalet kan supplere dette bildet. Til sammen vil dette være av stor verdi for arrangementsbyen Halden, og videre utvikling av disse områdene som temporære kulturarenaer blir derfor en strategi i planen.

Kulturarv, museum og kirke som kulturarena

Haldens kulturarv er mangfoldig, har et stort tidsspenn og bærer mye av vår identitet. Vår historie som grensevakt og industrisamfunn er en verdifull ressurs også for utvikling av fremtidens samfunn. Vi har et ansvar som forvalter og formidler av kulturarven, og en mulighet til å anvende den som ressurs i fremtidig kultur- og samfunnsutvikling. 

Halden kommune har behov for en kulturminneplan som kunnskapsgrunnlag for forvaltning og formidling. Den er et nødvendig verktøy for administrasjon, politikk, offentlige og private aktører, og første steg blir derfor å utvikle en slik plan.

Vår kulturarv har i seg selv stor egenverdi. Samtidig er den en ressurs som attraksjonsmål, som ramme for opplevelser, møteplasser og merkevare. I Halden skal vi være bevisste på kvalitetene som ligger i vår stedlige og historiske identitet, og forsterke effektene den kan har for kulturutvikling.

Fredriksten festning

Fredriksten festning eies, drives og vedlikeholdes av Forsvarsbygg. Kommunens eierskap er begrenset til Fredriksten kro. Festningen er både et fredet kulturminne, militær hedersfestning, besøksdestinasjon og en unik kulturarena.

Både Place d`Armes og Stevnesletta har etablert infrastruktur for elektrisitet, IT, vann- og avløp, og en publikumskapasitet på omtrent 10.000 hver. Ved inngangen til planperioden er den gjeldende arbeidsformen at Fredriksten festnings venner, på vegne av Forsvarsbygg, booker, kontraherer og tilrettelegger for kulturaktører som leier seg inn. Kommandanten har ansvar for promotering av festningen og historieformidling, samt å delta aktivt i tilrettelegging for bruk. 

Fredriksten festnings posisjon og potensiale som kulturarena er åpenbare og unike. Dette blir også berørt i denne kommunedelplanens målsetting for Halden som arrangementsby, der strategien om å utvikle Fredriksten festning til nasjonal og internasjonal konsert- og festivalarena står sentralt. Infrastruktur, digitalisering av publikumstilbud, helhetlig planlegging og gjennomføring av arrangementer, og et koordinert tjenestetilbud mellom de forskjellige aktørene, blir fire viktige satsingsfelt i en slik strategi.

Det blir videre viktig gjennom planperioden å gjøre felles vurderinger mellom Forsvarsbygg og kommune om hva som er mest hensiktsmessig arbeidsform for å realisere festningen som ledende kulturarena. Etableringen av et nytt besøkssenter på Fredriksten festning vil kunne svare 
på flere av de utfordringene som adresseres.

Underveis er det viktig at strategier og tiltak ivaretar balansegangen mellom festningen som kulturarena, besøksdestinasjon og fredet kulturminne.

Gjellestadskipet

Gjellestadskipet, restene av et vikingskip som trolig er fra 900-tallet, er et av de mest spektakulære arkeologiske funnene i hele verden de siste årene. Funnet ble gjort takket være ny teknologi, og utgravingene samler stor interesse både i inn- og utland. Gjellestadsprosjektet har et stort potensial for å synliggjøre både nasjonale, regionale og lokale mål for forvaltning av kulturminner og kulturmiljø. 

Gjellestad kan bli en spennende attraksjon og møtested mellom vitenskap og publikum, hvor feltarbeid og arkeologiske metoder er utgangspunktet for kunnskapsdelingen, historiefortellinger og visualisering av Gjellestads historie. De store u-utgravde områdene er en viktig forutsetning for en langsiktig programmering av et formidlingsopplegg ved Gjellestad. 

Koblingen mellom arkeologiske oppdrag, med en statlig prosjektfinansiering og et formidlingsprosjekt finansiert av regionale og lokale myndigheter, vil gi dette tiltaket et unikt ressursgrunnlag, i forhold til andre deler av norsk reiseliv og opplevelsesindustri. Det er tiltakets endringskraft som kan være dette konseptets fortrinn som kulturhistorisk attraksjonsmål.

Østfoldmuseene

Østfoldmuseene er en stiftelse som blant annet består av Halden historiske samlinger, hvis formål er å forvalte og formidle de betydelige museumssamlingene og historiske arkivene som finnes i kommunen. Østfoldmuseene er en betydningsfull kulturinstitusjon for Halden, og har arenaer på flere steder i kommunen: Rød Herregård, Fredrikshalds teater, Fredriksten museum, Berg bygdetun og Fayegården. Haldens historiske identitet går som en vev gjennom hele kommunen, og museumsvirksomhet gir solide plattformer til å bygge videre på dette.

Østfoldmuseene besitter spisskompetanse og unike formidlingsarenaer, både for formidling av vår historie, men også for mangfoldige kulturuttrykk. Fredrikshalds teater er eksempelvis både et musealt objekt, men også en fullt operativ teaterscene for byen. Rød Herregård er et museum, men fungerer også som konsertarena og galleri. 

Dette er verdifullt, og gir et godt bilde av hvorfor det er en strategi å samarbeide om å utvikle museumsvirksomhetene både som levende møteplasser, formidlings- og kulturarenaer, som bidrag til å nå mange av målene i denne planen.

Kirken

Kirken er en sentral kulturaktør både i nåtid og i fortid, globalt som lokalt. De spiller en sentral rolle som kulturaktører i nærmiljøene gjennom ulike tiltak og arrangementer i egen regi, eller som utleier av kirkerommet til andre arrangører. 

Kirkebyggene og inventaret er også i seg selv en særegen kulturarv. Flere av byggene er fra middelalderen, og fortsatt er de i daglig bruk til seremonier, gudstjenester, samlinger og konserter. Kirkebygg skaper tilhørighet, identitet og er en viktig lokal møteplass. Gjennom samspill mellom kultursektoren og de lokale kirkene, kan man skape gode kulturopplevelser i store deler av kommunen. 

I denne planen legges det en strategi der det gjøres en satsing på Immanuels kirke som kulturarena. Kirken har vært byens storstue gjennom 200 år, den har kapasitet på 600 besøkende, god akustikk og byens største instrument; et romantisk orgel. Strategien er å utvikle merkevaren «Kulturkirken Immanuel» gjennom et samarbeid mellom Halden kirkelige fellesråd, Brygga kultursal og kultursektoren, i tråd med de kirkelige føringene for bygget, og kirkens primære virksomhet.


Mål 3.1 – Halden har inspirerende, tilrettelagte og fremtidsrettede arenaer for kulturaktivitet, - produksjon og -formidling, både med utgangspunkt i sine bykvaliteter og sin kulturarv.

1.1 - sikre gode fysiske rammebetingelser for kultursektoren, i kommunens egenskap og gjennom samspill med privat og frivillig sektor. Arenapoltikken føres gjennom kommunedelplanens handlingsdel.

1.2 – gjennomføre en kulturdrevet byutvikling, der kulturvirksomhet konsentreres stedlig i byen gjennom to akser i byen; Kulturkvartalet og Sydsiden.

1.3 – videreutvikle og tilrettelegge Halden torg, Busterudparken og uteområde i Kulturkvartalet som temporære kulturarenaer.

1.4 – utarbeide kulturminneplan som grunnlag for å styrke forvaltningen, formidlingen og å nyttiggjøre Haldens kulturarv som merkevare, attraksjonsmål og opplevelsesarenaer.

1.5 – samarbeide om å styrke museumsvirksomhetenes rolle både som historieformidlere, og som levende kulturarenaer.

1.6 – utvikle Fredriksten festning som nasjonal og internasjonal kulturarena, på en måte som balanserer hensynet til festningen som besøksdestinasjon og fredet kulturminne.

1.7 – utvikle Gjellestadskipet som besøksdestinasjon og møtested mellom vitenskap og publikum, der arkeologiske metoder er utgangspunktet for kunnskapsdelingen og historiefortellingen. 

1.8 - etablere «Kulturkirken Immanuel» som kulturarena og merkevare i samarbeid mellom Halden kirkelige fellesråd og Brygga kultursal, i tråd med de kirkelige føringene for bygget.

1.9 – bidra til samarbeide omkring nye og temporære formidlingsarenaer som springer ut av lokale initiativ og tar andre deler av kommunen i bruk.