Planstrategi 2020 -2024

2 Kommunens plansystem

Kommunens plansystem består av overordnet kommuneplan med samfunnsdel, arealdel og tilhørende handlingsdel (økonomiplanen).
Plan- og bygningsloven setter krav om planprogram og medvirkning ved planlegging, Planstrategien bryter med dette da den har sin egen prosess og er lovpålagt å gjennomføre ved inngangen til hver ny valgperiode.
Halden kommune gjennomfører planoppgaver innenfor en rekke områder, både lovpålagte og ikke lovpålagte. Dette gjelder både planoppgaver som ikke følger plan- og bygningsloven, og planlegging som følger plan- og bygningsloven.

Hovedelementene i kommunens plansystem er: 

Kommunal planstrategi

Kommunal planstrategi handler om å gjennomføre en bred og involverende prosess, som ender med å prioritere de viktigste utfordringene i kommunen og hvilke kommunale planer som skal utarbeides de nærmeste årene for å møte disse.

Dette er det eneste obligatoriske plandokumentet for kommunen i henhold til Plan- og bygningsloven.

Kommuneplan

Kommunens overordnede plandokument består av en samfunnsdel og en arealdel som dekker hele kommunen. Kommuneplanen er et strategisk dokument for kommunens utvikling. Arealdelen er et juridisk dokument for forvaltning av arealressursene i kommunen.

Kommuneplanen skal ha et 12-årig perspektiv (3 fireårige planperioder). Regional plan for Viken (Østfold) ber kommunene å se planhorisonten frem til 2050.

I tillegg til den overordnede kommuneplanen, har Halden kommune også en planportefølje bestående av:

Kommunedelplaner (etter Plan- og bygningsloven) 

  • Tematiske
  • Areal

Er et overordnet plandokument, for enten et mindre geografisk område, et avgrenset tematisk område eller virksomhetsområder. En kommunedelplan om areal har samme juridiske virkning som en kommuneplan. Kommunedelplaner må følge plan- og bygningslovens krav om planprogram, medvirkning, høringsperiode og handlingsdel.
Hensikten med kommunedelplaner er å vise veivalg, vise strategier og nødvendige prioriteringer på lang sikt (med tydelige koblinger til kommuneplanen) .

Tema / fagplaner

  • Lovpålagte
  • Ikke lovpålagte

Planer for et avgrenset tematisk område. Temaplaner følger ikke plan- og bygningslovens krav. Fagplaner og temaplaner kan utarbeides etter krav ifølge særlovgivning.

Hensikten med disse planene er også å avklare veivalg, vise strategier og nødvendige prioriteringer på lang sikt, innenfor et temaområde. Temaplan kan, i tillegg til en strategisk drøftingsdel, ha en tiltaksdel som er linket direkte til de overordnede strategiene. Alternativet kan det knyttes egne tiltaksplaner til denne. (Det er ikke alle planet som kan linkes direkte til
en mer strategisk overordnet plan).

Reguleringsplan

En plan etter plan- og bygningsloven. Reguleringsplanen er et arealplankart med tilhørende bestemmelser om angir bruk, vern og utforming av arealer og fysiske omgivelser.

Reguleringsplan kan utformes som områderegulering eller detaljregulering. Områderegulering brukes av kommunen der det er krav om slik plan i kommuneplanens arealdel, eller kommunen finner at det er behov for å gi mer detaljerte områdevis avklaring av arealbruken. Detaljregulering som fremmes av utbygger, brukes for å følge opp og konkretisere overordnet arealdisponering i kommuneplanens arealdel eller områderegulering.

Hensikt med reguleringsplan: Fastsette framtidig arealbruk for et definert område. 

Analyser og Utredninger

I tillegg kommer analyser og utredninger som ikke er planer i seg selv, men som legger grunnlag for andre planer, og/eller som grunnlag for prioriteringer i handlingsplan og budsjettarbeidet.

Halden kommunes plansystem kan sies å være preget av relativt få kommunedelplaner, men en stor andel tema- / fagplaner på ulike områder. Disse er også en del av det strategiske grunnlaget som danner utgangspunkt for handlingsdelen i økonomiplan og årsbudsjett.