Planstrategi 2020 -2024

4 Overordnede føringer som har betydning for kommunens planbehov

Nasjonale forventninger 

Regjeringen vil formidle den nasjonale prioriterte politikken på en tydelig måte, slik at planleggingen i fylkeskommuner og kommuner kan skje effektivt og til beste for innbyggerne i hele landet. Samtidig styrker regjeringen det lokale selvstyret i planleggingen. Det betyr at fylkeskommunene og kommunene får økt ansvar for å sikre nasjonale og viktige regionale interesser. Regjeringen ønsker at regional og lokal samfunns- og arealplanlegging skal være basert på åpen dialog mellom alle parter, der også staten deltar. Et viktig skritt på veien er de nasjonale forventningene. 

Regjeringen legger vekt på at vi står overfor fire store utfordringer:

  • Å skape et bærekraftig velferdssamfunn
  • Å skape et økologisk bærekraftig samfunn gjennom blant annet en offensiv 
    klimapolitikk og en forsvarlig ressursforvaltning
  • Å skape et sosialt bærekraftig samfunn
  • Å skape et trygt samfunn for alle

De regionale og lokale myndighetene har sentrale oppgaver med å håndtere disse utfordringene. Det gjelder alle kommuner, uavhengig av størrelse og kompetanse. Planlegging er et av deres viktigste verktøy.

Det er tre satsingsområder som framheves i Nasjonale forventninger.

Det første heter «Gode og effektive planprosesser». Det legges vekt på at kommunene må bruke planlegging på alle nivåer som redskap for å videreutvikle landet. I dette er fylkeskommunen tildelt en rolle som tilsier at dette politikk‐ og forvaltningsnivået skal bestå, og at planlegging på kommunalt nivå må styrkes. Planprosessene skal gå raskere, bl.a. ved redusert bruk av innsigelser fra sektormyndigheter, ved bedre samarbeid og økt bruk av IKT. 

Det andre hovedkapitlet heter «Bærekraftig areal‐ og samfunnsutvikling». Her er budskapet at  kommunen skal bidra til å redusere klimagassutslipp, og legge til rette for vekst i nye og grønne næringer. Arealbruken skal være effektiv, sikre alle gode formål, inkludert viktige jordbruksområder, samisk kultur og næringer, tilstrekkelig areal til fiskeri og havbruk – men også tilgjengelighet til «gode mineralforekomster, for mulig utvinning». Miljø‐ og klimahensyn er sterkt framme her. 

Det tredje satsingsområdet som alle kommuner skal følge opp i planleggingen er «Attraktive og klimavennlige by‐ og tettstedsområder». Her er by‐ og sentrumsperspektivet nærmest enerådende. Utenfor bysenteret skal det ifølge regjeringa trekkes langsiktige grenser opp mot «store, sammenhengende landbruks‐ natur‐ og friluftsområder».

Regjeringen har bestemt at FNs 17 bærekraftmål, som Norge har sluttet seg til, skal være det  politiske hovedsporet for å ta tak i vår tids største utfordringer, også i Norge. Det er derfor viktig at bærekraftmålene blir en del av grunnlaget for samfunns- og arealplanleggingen. 

Haldens samfunnsplan er basert på bærekraftmålene og arealplanen blir utarbeidet på  bakgrunn av disse. 

Halden sitt statistikkgrunnlag «Vi i Halden» er organisert etter bærekraftmålene og danner grunnlag for planleggingen i Halden. 

Regionale forventninger 

Viken er inne i sitt arbeid med regional planstrategi. Vi kan ikke forvente at det foreligger egen planstrategi for Viken før ved utgangen av 2020. På det tidspunktet skal den kommunale  planstrategien være ferdigstilt. 

Det vi er kjent med er at Vikens planstrategi skal i likhet med den kommunale baseres på FNs  bærekraftmål. Kunnskapsgrunnlaget er basert på bærekraftmålene. For gamle Østfold hadde man basert forrige planstrategi på:

  • Øke antall arbeidsplasser 
    Øke antall arbeidsplasser mer enn befolkningsveksten.
  • Utvikle fremtidens kompetanse gjennom utdanning, forskning og innovasjon.
  • Innsats på helhetlig skoleløp, fullføring av videregående skole og økt andel med høyere utdanning, høgskole og FoU som støtter regionalt næringsliv, og et næringsliv som legger til rette for mer forskning og innovasjon. 

Denne prioriteringen er en videreføring av tidligere prioriterte innsatsområder i Østfold. 
Innsatsområdene er i tråd med hovedmålene i fylkesplanen Østfold mot 2050. 
På bakgrunn i Vikens kunnskapsgrunnlag kan vi forvente at samme føringer vil bli gjort gjeldende i neste regionale planperiode. Økt satsing på sosial bærekraft vil også kunne bli et hovedsatsingsområde, sammen med miljømessig bærekraft. Dvs. sette søkelys på arealbruk,  transport og utslipp. 
Fylkeskommunenes fokusområder på folkehelseområdet er Livskvalitet, Matproduksjon og ernæring samt bærekraftig stedsutvikling. Dette er områder som forventes vurdert i planarbeidet til kommunene i planperioden. 
Vurdering av nasjonale og regionale føringer inn i Viken sitt forslag til planstrategi setter samordning av de ulike fylkeskommunenes fylkesplaner som hovedprioritet i inneværende valgperiode. Dette er ikke i konflikt med Halden kommunes planstrategi. 
Viken fylkeskommunes planstrategi er ute til høring og foreslår at hovedinnsatsen på  fylkeskommunens planarbeid i valgperioden er å få samordnet de ulike fylkeskommunenes planer til et felles plangrunnlag. Dette skal skje med forankring i bærekraftmålene.