Kommundelplan oppvekst 2020-2032

1 Innledning

Forord v/kommunedirektør 

Prognoser fra Statistisk sentralbyrå viser en middels befolkningsutvikling for Halden, men med noe lavere andel av innvandrerne enn andre byer i Østfold. Det er forventet at i 2040 vil det være om lag 35 500 innbyggere i kommunen. Den store endringen i befolkningen vil være en aldersforskyvning mellom aldersgrupper. Andelen eldre i befolkningen (67+) utgjør i dag 17 % av befolkningen. Dette vil vokse til 24 % i planperioden. Andelen barn/unge (opptil 20 år) er i dag 23 % av befolkningen. Dette vil reduseres til 20 % i planperioden. Endring i sammensetning av innbyggere medfører endringer i forhold til areal, bygningsmasse og vedlikehold, tjenestetilbud, kompetanse og økonomi. Halden kommune ønsker å legge til rette for at det er attraktivt for barnefamilier å bo her, og at de som vokser opp i Halden har et ønske om å fremdeles bo her når de er voksne.

Å gi barn og unge trygge og gode oppvekstsvilkår er et av samfunnets viktigste oppgaver. En god barndom gir et godt grunnlag for et bedre liv i det senere livsløpet. Fokus på barn og unge er forankra i Kommuneplan for Halden Samfunnsdelen 2018-2050, der trygge og gode oppvekstsvilkår er et av satsningsområdene.

Verden forandrer seg - det er nødvendig å være forberedt for omstilling! Samfunnet er preget av stadig endringer. Sentrale utviklingstrekk er globalisering, digitalisering, større krav til omstilling i arbeidslivet, endringer i familierelasjoner, sosial mobilitet osv. 

Innenfor oppvekstområdet skal det tilrettelegges for gode tjenester for alle barn og unge. Barn og unge må utvikle ferdigheter som gjør at de blir rustet til å møte fremtiden. 

Barn og unge skal oppleve å gå i barnehager og skoler med høy kvalitet, og de skal få riktig hjelp av et hjelpeapparat med god kompetanse. Høy kvalitet innebærer blant annet å jobbe helhetlig og forebyggende, og på den måten avdekke utfordringer så tidlig som mulig. 

Ansatte innenfor oppvekstområde skal ha et menneske- og læringssyn som legger til grunn at mennesker kan mestre egen læring og personlig vekst, både individuelt og i samspill med andre. Alle ansatte skal være gode og positive rollemodeller som kommuniserer aktivt med barn og unge. Hovedprinsippet er at barn og unge skal bli sett, hørt og verdsatt.

La oss jobbe sammen for å gi barn og unge i Halden trygge og gode oppvekstsvilkår!

Hva betyr det å ha det bra?

«At jeg kan leke med kompiser»
Gutt, 5 år

«Greie voksne som er ikke sinte»
Gutt, 6 år

«Tid til å gjøre det jeg har lyst til»
Jente, 6 år

«Lekeplasser med mange morsomme lekeapparater, i parken er det fint»
 Gutt, 5 år

«At de voksne passer på meg»
Jente, 5 år

«At man blir invitert i bursdag og kan feire sin egen bursdag»
Jente, 6 år

«Å ha foreldre som bryr seg»
Jente, 12 år

«Å ha noen å stole på»
Gutt , 11 år

«Å få være med å bestemme»
Gutt, 13 år

«Interessante og lærerike skoledager»
Gutt, 15 år

«Å bo i fred uten frykt for sitt eller andres liv»
Jente, 16 år

«Å ha gode mennesker rundt seg»
Jente, 17 år

«Å ikke ha stress»
Jente, 16 år


Foreldrene er de viktigste i barnas liv. Samtidig har vi alle et felles samfunnsansvar for barns oppvekst. Kommunene har et ansvar for at barn og unge får gode oppvekstsvilkår og for å forebygge psykiske og sosiale problemer. Kommunale beslutninger og prioriteringer får ofte direkte betydning for barn og unge. Etter folkehelseloven har kommunen, fylkeskommunen og staten ansvar for å fremme befolkningens helse, herunder utjevne sosiale helseforskjeller. Barn og unges helse og trivsel er en viktig del av dette ansvaret.

Det er særlig viktig å legge til rette for et godt oppvekstmiljø for barn og unge. Dette danner grunnlaget for voksenlivet. De første leveårene utvikles barnet fysisk, kognitivt og emosjonelt. Hvis foreldre og barn får tidlig veiledning og hjelp, kan man med små ressurser avverge skjevutvikling for barnet senere i livet. Forebygging og tidlig innsats er økonomisk lønnsomt, og styrking av foreldrerollen er derfor sentralt.

Oppvekstplanen skal synliggjøre hvordan kommunen kan utvikle og forbedre sine tjenester for barn, unge og deres familier. I dette arbeidet er det vesentlig å involvere de ulike aktørene for å fremme nysgjerrighet og engasjement. 

Barn og unge er en viktig ressurs for Halden kommune i dag og i framtida. Barn i Halden skal  oppleve barnehage, skolefritidsordning og skole som sentrale arenaer i eget liv. På disse  arenaene skal de møte engasjerte voksne som veiledere i oppveksten til et godt voksenliv. Vår aller viktigste oppgave er å kvalifisere alle unge til studier og arbeidsliv etter endt skolegang. Læring og mestring for alle barn og ungdommer er derfor hovedoppdraget for oppvekst i Halden.

Oppvekstplanen skal også sikre at kommunen oppfyller sine lovpålagte tjenester. Tilbudet som gis skal være i henhold til lovverket og de til enhver tid gjeldende forskrifter, godt tilpasset våre barn, unge og voksne. Oppvekstplanen skal ha en langsiktig strategi for hvordan kommunen kan benytte sine tildelte ressurser på en hensiktsmessig og samfunnsøkonomisk måte.