Folkevalgtopplæring

Folkevalgtopplæring

KS' folkevalgtopplæring har vært gjennomført ved starten av hver valgperiode siden begynnelsen av 2010-tallet.

Opplæringen er ment å stimulere til refleksjon over rollen som folkevalgt samtidig som den skal gi konkret kunnskap om forvaltningen og de politiske organene.

Folkevalgte var 15. og 16. januar 2024 samlet til opplæring i regi av veiledere fra KS, Gunn Cecile Ringdal og Gustav Weiberg-Aurdal. 

Her finner du presentasjonene:

Presentasjon fra KS (PDF, 6 MB)

Presentasjon fra Sentraladministrasjon (PPTX, 8 MB)

Presentasjon fra Undervisning og oppvekst (PDF, 301 kB)

Presentasjon fra Helse og mestring (PPTX, 3 MB)

Presentasjon fra NAV (PPTX, 755 kB)

Presentasjonen fra Teknisk tok utgangspunkt i organisasjonskart for kommunalavdelingen. 

Lenker fra KS:

Lenke til ressursside med mye nyttig for alle folkevalgte

Boka «Tillit» 

Kurset "Ny i kommunestyret"

Bærekraftskurs 

De to fremtidsverktøyene «2040 begynner nå» og «Kommunesektoren mot 2050» som ble vist av prosessveileder kan brukes i politiske verksteder. Hensikten er å gi de folkevalgte mulighetene til å løfte blikket og reflektere i fellesskap om mulige fremtider og hvordan valg de tar nå får konsekvenser på sikt.

Her finner du “2040 begynner nå”

Her finner du «Kommunesektoren mot 2050»

Møteskikk

Dette er bestemt i kommuneloven, § 11-2.

Det er viktig at møtene følger regler og rutiner som sikrer at alt går åpent og ryddig for seg og at alle representantene får anledning til å legge fram sitt syn.  For å sikre dette må en følge bestemte kjøreregler for møtene.

Reglene for behandling av saker i politiske utvalg står i delegeringsreglementet, kap. 6. (PDF, 532 kB)

Det som står her er vedtatt av kommunestyret og er bindende for behandlingen i alle folkevalgte utvalg, råd og nemnder - i tillegg til det som står i lover og forskrifter.

Det finnes også en god veileder til møtebehandlingen.  Basert på praksis og erfaringer fra mange norske kommuner har KS utarbeidet en håndbok i møteskikk, møteledelse og voteringsteknikk. Denne heter "Møtet er satt" og du finner den her: 

Møtet er satt! En veileder til møtebehandling (PDF, 2 MB)

Møteplikt og forfall

Som folkevalgt har du både rett og plikt til å delta i møtene i de folkevalgte organene du er valgt inn i, med mindre du har gyldig forfall.

Du har krav på fri fra arbeidet i forbindelse med møter i folkevalgte organer.
Både faste medlemmer og varamedlemmer anmodes om å holde møtedagene ledige, altså å ikke legge ferier eller andre arrangementer til de aktuelle møtedagene.

Hva er gyldig forfall?

Gyldig forfall foreligger hvis sykdom eller andre hindringer som gjør det til en vesentlig ulempe å møte.

Eksempler på gyldig forfall er sykdom, uoppsettelig arbeid som forretningsreiser og store familiebegivenheter som bryllup, jubileer og begravelser. I tillegg kan "sterke velferdsgrunner", som for eksempel pass av mindreårige, omsorg for pleietrengende familiemedlemmer eller egne barns skoleavslutning og tilsvarende godkjennes.

Hvordan melder jeg forfall?

Hvis du ikke kan stille på møtet skal du melde i fra i god tid før møtet. Det gjør du ved å sende mail til ordfører/utvalgsleder og møtesekretær og oppgi gyldig forfallsgrunn.

Møtesekretær innkaller varamedlemmer i den rekkefølgen de er valgt.