Handlingsplan for mangfold og integrering

8 Fattigdom

Oppvekst og levekår er viktige premisser for helse og livskvalitet. Med oppvekst- og levekårsforhold menes for eksempel økonomiske vilkår, bo- og arbeidsforhold, og utdanningsforhold.  

Levekår defineres i et samspill mellom individuelle faktorer og ressurser og de muligheter en har til å realisere disse på arenaer som skole, arbeid osv. Jo lengre ned på den sosiale rangstigen en befinner seg, jo kortere er levealderen og jo dårligere er helsen. De sosiale ulikhetene i helse består, selv om levestandarden øker.  Sosial ulikhet i helse måles oftest ved at en studerer sammenhengen mellom helse og sosioøkonomiske faktorer som utdanning, yrke og inntekt.

Status

I Halden bor det 30 544 personer, hvorav 21 % er barn. Sysselsettingsgraden er 61 %.

I Halden bor 878 barn i husholdninger med inntekt lavere enn 60 % av nasjonal medianinntekt 2015. Av disse utgjør ca. halvparten barn i innvandrerfamilier. Tendensen er at tallene på fattigdomsrammede familier er økende. (bufdir.) 

Barn med innvandrerbakgrunn utgjør en økende andel av barn i lavinntektshusholdningene, og er overrepresentert i lavinntektsstatistikken: 53  

Det er særlig barn med innvandringsbakgrunn fra Asia, Afrika, Latin-Amerika og Øst-Europa, som bor i husholdninger med lav inntekt. Barn med innvandringsbakgrunn fra Somalia, Syria, Afghanistan, Irak og Eritrea er en særlig utsatt gruppe (Fløtten 2009, Epland og Kirkeberg 2016)

Spesielle satsingsområder

  • Kvalifisere innvandrere til det norske arbeidslivet gjennom introduksjonsprogrammet. Arbeid og inntekt er vesentlig for å unngå fattigdom.
  • NAV-Halden er i samarbeid med Arbeids- og velferdsdirektoratet deltakere i et prosjekt for helhetlig oppfølging av lavinntektsfamilier. Prosjektet er basert på en kunnskapsoppsummering på området. (Denne ligger på fafo sine hjemmesider,se lenke på siste side) , samt en kartlegging av tilgrensede prosjekter i og utenfor NAV. Prosjektets mål er tosidig. Den overordnede og langsiktige målsettingen er å forhindre at fattigdom går i arv, dvs. å forebygge at barn i lavinntektsfamilier forblir fattige på grunn av manglende utdanning, arbeidsmuligheter og manglende sosial integrering. Den kortsiktige målsettingen er å utvikle og prøve ut en modell som kan gi bedre resultater av innsatsen for familiene i målgruppen.
  • Samarbeid mellom kommunale tjenester, frivillige aktører og lag/organisasjoner for å sikre at barn og unge får delta i aktiviteter på linje med andre.  

Behov i planperioden

Det er behov for å øke antall arbeidsplasser i kommunen og i næringslivet for innvandrere. Det gjelder både språkpraksisplasser for å lære norsk, og praksisplasser som gir mulighet for mer varig jobb.

Tilstrekkelig boligdekning spredt i kommunen skal bidra til sosial ulikhet og muligheter for god inkludering i lokalsamfunnet

Ressurser til å støtte familier for å dempe virkningen av fattigdom.  

Tiltak for å dekke behovene 

Tiltak fattigdom integrering
Tiltak Ansvarlig Gjennomføring
Økt markedsfokus i arbeidet med å rekruttere ulike praksisplasser og varige arbeidsmuligheter Flyktningeteamet / markedsavdelingen i NAV Løpende
Bidra til at kvalifiserte deltakere i introduksjonsprogrammet får bistand til å søke opptak i videregående skole og høgskole/universitet HKK/ NAV v/ flyktningeteamet Løpende
Videreutvikle samarbeidet mellom lag/organisasjoner og kommunale instanser Flyktningeteamet / Frivilligsentralen / kultur Løpende