Handlingsplan for mangfold og integrering

7 Helseteam

Introduksjonsloven regulerer nyankomne innvandreres deltakelse i introduksjonsprogram og opplæring i norsk og samfunnskunnskap. Formålet med loven er styrke deres mulighet for deltakelse i yrkes- og samfunnslivet, og deres økonomiske selvstendighet. Alle borgere skal ha like muligheter, og det skal ikke utvikle seg store sosiale og økonomiske forskjeller som følge av etniske skillelinjer.  

Asylsøkere og flyktninger er en heterogen gruppe som i varierende grad kan ha gjennomgått traumer og tap før de kommer til Norge. Felles for gruppen er at migrasjon fører til oppbrudd og nyorientering, og at mange personer som av ulike årsaker har blitt tvunget til å flykte kan ofte ha større behov for helsetjenester enn andre i befolkningen (Jfr. Helsedirektoratets Veileder «Helsetjenestetilbudet til asylsøkere, flyktninger og familiegjenforente, IS 1022»).  

En forutsetning for å klare å delta aktivt i samfunnet med blant annet norskopplæring, samfunnskunnskap og arbeidsopplæring er en opplevelse av optimal psykisk og fysisk helse - eller i det minste en opplevelse av at helseutfordringer blir ivaretatt på en god måte av profesjonelle tjenesteutøvere. Det er derfor viktig at kommunen har god kjennskap til den enkelte flyktning for å kunne behandle og forebygge eventuelle helseproblemer.  

Mange av flyktningenes helseproblemer er også vanlige i Norge, men avhengig av bakgrunn, kultur, fysiske/psykiske traumer og tidligere tilgang på helsetjenester kan de ha andre omfattende helseproblemer som krever tett oppfølging og bred kompetanse på tvers av de forskjellige fagområdene. Tilrettelagt kommunikasjon via tolk er ofte en forutsetning for å kunne yte forsvarlige helsetjenester til flyktninger.

Hovedarbeidsområdet vil være å gi et helsetilbud til nyankomne flyktninger og familiegjenforente med særlig vekt på kartlegging av psykiske og fysiske helseproblemer, oppfølging og behandling, screening av smitteførende sykdom, helsefremmende og forebyggende arbeid som helsestasjon for barn, vaksinering, undervisning og veiledning om tema som livsstilssykdommer og mestring i samsvar med Helsedirektoratets veileder.

I tråd med veilederen fra Helsedirektoratet skal følgende personer gis spesiell oppmerksomhet og oppfølging:

  • personer fra områder hvor det er høy risiko for bestemte infeksjonssykdommer
  • personer som har vært utsatt for tortur og annen alvorlig psykisk eller fysisk traumatisering
  • barn og unge som kommer alene til Norge
  • gravide
  • kvinner som har vært utsatt for voldtekt og annen seksualisert vold

Status

Et hovedfokus i kommunens integreringsarbeid er å sørge for gode oppveksts- og levevilkår som gir god livskvalitet, og som styrker fysisk og psykisk helse. En viktig suksessfaktor i dette arbeidet er at tjenestene er koordinerte og helhetlige, og at det er god samhandling på tvers av tjenestene.

For å sikre at flyktninger får likeverdige, koordinerte og helhetlige helsetjenester uavhengig av etnisitet og kulturell tilknytning er det under etablering et  «flyktningehelseteam (FHT)» hvor fagpersonene som inngår i teamet har avsatt tid til flyktningarbeidet, inkludert kompetansebygging/heving.  

Teamet er organisert i Behandlende tjenester, Enhet basistjenester og driftes av statlige integreringsmidler. Teamet består av lege i 30 % stilling, koordinator i 50 % stilling, helsesøster i 50 % stilling og psykiatrisk sykepleier i 50 % stilling.  

Temaet mangler per dags dato psykiatrisk sykepleier eller annen høgskoleutdannet med relevant kompetanse og erfaring (stillingen lyses ut på nytt i løpet av februar 2017), Teamet har startet gradvis opp med de ressursene som er på plass. Flyktningehelseteamet er et viktig ledd i flyktningarbeidet i kommunen, og hovedformålet er å kartlegge helsen til flyktninger og asylsøkere samt være et rådgivende team for andre aktører i kommunen. Tjenesten skal for øvrig kun være et supplement til det ordinære tjenestetilbudet for å sikre et mer helhetlig og likeverdig tjenestetilbud til en sårbar gruppe.  

Teamet skal sørge for et hensiktsmessig og kvalitativt godt tjenestetilbud til flyktninger hvor det også er lagt til rette for at kommunen på en effektiv måte kan tilegne seg spisskompetanse innen visse områder slik som traumer etter tortur/seksualisert vold, kjønnslemlestelse etc. Dette er helt avgjørende for kvaliteten på tjenestetilbudet

Spesielle satsingsområder

Etablere kartleggings- og oppfølgingsrutiner for alle flyktninger, inkludert overføringsflyktninger og familiegjenforente i henhold til Helsedirektoratets veileder, IS1022. Dette inkluderer kartlegging og oppfølging av både psykisk og somatisk helse (inkludert vaksinasjonsstatus)

Alle flyktninger som er bosatt i Halden fra og med 1.januar 2015 skal være kartlagt i henhold til Helsedirektoratets anbefaling.

Utarbeide gode og hensiktsmessige samarbeidsrutiner og prosedyrer som sikrer rask og enkel kommunikasjon og samhandling mellom fagpersonene i teamet og andre sentrale aktører i flyktningarbeidet slik som NAV og voksenopplæringen.

Helseteamet skal ha en rådgivende funksjon vedrørende helseutfordringer til flyktninger og asylsøkere for andre instanser og privatpraktiserende fastleger i kommunen.

Behov i planperioden

Det er behov for tett samarbeid med interne og eksterne samarbeidspartnere for å kunne gi raske, smidige tjenester. For å kunne gi gode tjenester på tvers er det et stort behov for utveksling av informasjon og det må utarbeides gode kvalitetssikrede rutiner for samtykke og utveksling av informasjon.

  • Det er viktig med hensiktsmessige fagprogrammer og nødvendige tilganger på tvers av tjenestene for å sikre dokumentasjon i samsvar med gjeldende lov- og regelverk og mulighet for elektronisk samhandling.
  • Gjøre FHT kjent for flyktninger og relevante aktører og samarbeidspartnere.
  • Utvikle FHT til et kompetanse- og rådgivende team.
  • Kvalitetssikre tolketjenester og øke kompetanse på bruk av tolk.

Tiltak for å dekke behovene

1. Tilbud om oppdatert vaksinasjonsstatus for flyktninger:

  • Under kartleggingssamtalene skal alle flyktninger få tilbud om å oppdatere vaksinasjonsstatusen i samsvar med Folkehelseinstituttets anbefalte vaksinasjonsprogram. Tilbudet skal være gratis.

2. Samarbeid med sentrale samarbeidspartnere:

  • Faste samarbeidsmøter med flyktning tjenesten på NAV og Halden kommunale kompetansesenter (HKK)
  • Det skal utarbeides felles rutiner for utveksling av informasjon på tvers av tjenestene hvor hver tjeneste er ansvarlig for å praktisere i samsvar med gjeldende lov- og regelverk. Dette inkluderer oppdaterte samtykkeerklæringer som sikrer korrekt utveksling av taushetsbelagte opplysninger.
  • Det skal nedsettes en arbeidsgruppe på tvers av tjenestene som arbeider med hensiktsmessige fagprogrammer og tilganger som sikrer god elektronisk samhandling.  

3. Kurs og kompetanse:

  • Kurs og kompetansehevende tiltak i Flyktningehelse i samarbeid med RVTS (regionalt ressurssenter om vold, traumatisert stress og selvmordsforebygging) og andre relevante ressurs- og kompetansesentre i følgende temaer:
    • Tortur og annen alvorlig psykisk eller fysisk traumatisering
    • Relevante infeksjonssykdommer
    • Voldtekt og annen seksualisert vold
  • Kurs og kompetansehevende tiltak i tilrettelagt kommunikasjon via tolk for å kunne yte forsvarlige helsetjenester til flyktninger.

4. Tolketjenester:

  • RLG har vedtatt at tolketjenester skal legges ut på anbud. Dette for å sikre kostnad og kvalitet på tolk som overgripende tjeneste på tvers av flere kommunalavdelinger.  

5. Opplysnings- og informasjonsarbeid i helse- og livsstil til flyktningene:

  • Dette kan gjelde temaer som kosthold og aktivitet, og kan gjøres i samarbeid med andre aktører slik som HKK eller i egne grupper.  

6. FHT skal fortsette å være en oppsøkende tjeneste:

  • Rettet mot både flyktninger og samarbeidspartnere med mål om å etablere gode samarbeidsrelasjoner 
Helseteam migrasjonshelse
Tiltak Ansvarlig Gjennomføring
Det skal gis tilbud om vaksiner, det skal være gratis FHT Vaksinajsonskontoret løpende
Faste samarbeidsmøter mellom FHT, NAV og Halden kommunale kompetansesenter (HKK) Rektor ved HKK, Koordinator for raskere bosetting og Koordinator FHT Løpende
Nedsette en arbeidsgruppe på tvers av tjenestene som arbeider med hensiktsmessige fagprogrammer og tilganger som sikrer god elektronisk samhandling Enhetsleder for FHT 2017
Kurs og kompetansehevende tiltak Kommunalsjefer og Nav leder Løpende
Kurs og kompetansehevende tiltak i tilrettelagt kommunikasjon via tolk Enhetsleder FHT Løpende
Tolketjenester legges ut på anbud. Kommunalsjefer / NAV leder 2017
Opplysnings- og informasjonsarbeid i helse- og livsstil til flyktningene FHT Løpende
FHT skal fortsette å være en oppsøkende tjeneste: Rettet mot både flyktninger og samarbeidspartnere med mål om å etablere gode samarbeidsrelasjoner FHT Løpende
Utarbeide felles rutiner for utveksling av informasjon på tvers av tjenestene Sørge for oppdaterte samtykkeerklæringer. Koordinator FHT. FHT, HKK, NAV Løpende