Handlingsplan for mangfold og integrering

4 Utdanning

Introduksjonsloven

I følge Lov om introduksjonsordning og norskopplæring for nyankomne innvandrere (introduksjonsloven) har alle kommuner plikt til å tilby et helårlig kvalifiserende fulltidsprogram for flyktninger og familiegjenforente til flyktninger. Formålet med introduksjonsprogrammet er å styrke nyankomne innvandreres mulighet for deltakelse i yrkes- og samfunnslivet, samt styrke deres økonomiske selvstendighet. Programmet skal som et minimum inneholde opplæring i norsk og samfunns -kunnskap, og tiltak som forbereder til videre opplæring eller tilknytning til arbeidslivet.

Regjeringens målsetting er at minst 55 prosent av deltakerne på introduksjonsprogram starter i jobb eller utdanning direkte etter avsluttet program. I 2014 avsluttet 3189 personer introduksjonsprogram. 44 prosent av disse gikk direkte over i arbeid eller utdanning. Nasjonalt ligger altså resultatene godt under de ønskede målene for ordningen. 
Du kan lese mer om introduksjonsloven her.

Status

Innvandrere med oppholdstillatelse etter utlendingsloven i alderen 16-67 år har rett og plikt til gratis norsk og samfunnsfag i til sammen 600 timer. Status i Halden er at de fleste starter opp innen en uke etter bosetting i kommunen. 

Innvandrere med flyktningstatus i alderen 18-55 år har i henhold til introduksjonslovens bestemmelser rett og plikt til et introduksjonsprogram, med oppstart senest innen tre måneder etter bosetting i kommunen. Dette gjelder også for familieinnvandrere. Status i Halden er at de fleste starter opp innen fristen, og så snart de har fått nødvendig 
dokumentasjon til å kunne identifisere seg for å få bankkonto. 

Barn i skolepliktig alder har rett til særskilt norskopplæring i den første fasen, og skal inkluderes fullt ut i grunnskolens ordinære opplæring så snart de har nytte av det. Status er at barn i skolepliktig alder starter i mottaksklasse enten på Os skole eller på Rødsberg skole i gjennomsnitt en uke etter bosetting i Halden. Det gis tilbud om SFO til barn med rett til det.

Barn i førskolealder har rett til barnehageplass med tilrettelegging for særskilt norskopplæring. Status er at sentrumsbarnehagene ikke har ledig kapasitet. Det er besluttet at Bjørklund barnehage skal være mottaksbarnehage. Foreldene er avhengig av barnetilsyn for å kunne starte med sitt introduksjonsprogram.

Spesielle satsingsområder

  • Planmessig evaluering av introduksjonsprogrammet for den enkelte gjennom å bruke individuell plan som et levende dokument i samhandlingen mellom programrådiver/ lærer og deltakeren. Dette skal bidra til å sikre at deltakerne eier sin egen plan i forhold til å nå målene i den.
  • Sikre at alle aktuelle instanser/avdelinger i kommunen har fokus på kompetanse hos sine ansatte og at det opprettholdes/ videreutvikles sømløst felles arbeid rundt målgruppa. Dette skjer gjennom systematisk evaluering av programmets årshjul.

Behov i planperioden

Tilstrekkelig kapasitet - og kompetanse i arbeidet med bistand til å komme i bolig, kartlegging, opplæring, barnehage, skole/SFO. Dette må skje gjennom tverrfaglig arbeid, og ansvaret forankres hos rådmannen.

Tiltak for å dekke behovene

UDI bestemmer hvem som får familiegjenforening, og kommunen får vite det først når den bosatte orienterer om det. Med et relativt stort antall familier som har kommet tilflyttende, er det blitt et stort press på mottaksklassene på Os og Rødsberg. Tiltak som sikrer tilstrekkelig omfang og et kvalitativt godt tilbud med norskopplæring må ha fokus.

Samarbeid med Halden videregående skole med tilrettelegging av opplæring for unge med rett til videregående opplæring (ungdomsrett) har høyt fokus. Høsten 2017 vil ca. 20 ungdommer være klare for opptak på videregående skole. Det skal gis nødvendig bistand til å søke på særskilte vilkår. Det første året i videregående skole er en del av 
introduksjonsprogrammet.

Det er behov for at noen ungdommer i introduksjonsprogrammet kan få sin undervisning i videregående skole for å fremme integrering i ungdomsmiljøer i lokalsamfunnet. Samarbeid mellom Halden videregående skole og kommunen er innledet for å lage struktur på dette arbeidet.

Tiltak for å dekke behovene for integrering
Tiltak Ansvarlig Gjennomføring
Alle innvandrere med plikt til norskopplæring skal være i gang med grunnleggende norskopplæring og samfunnsfag innen en uke etter bosetting NAV/HKK Løpende
Halden kommune har som mål at alle med rett og plikt til et introduksjonsprogram, skal starte opp i programmet senest to måneder etter bosetting i kommunen. NAV/HKK Løpende
Sikre barnehagetilbud i nærområder til hjemmet. Dette må sees i sammenheng med boligfremskaffelse til nye innvandrere i kommunen. Barnehagekoordinator Løpende
Tiltak som sikrer tilstrekkelig omfang og et kvalitativt godt tilbud med norskopplæring HKK Løpende
Samarbeid med Halden videregående skole med tilrettelegging av opplæring for unge med rett til videregående opplæring NAV / HKK Løpende